Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rośnie ciśnienie w instalacij

arti12

Recommended Posts

Dokładnie mam na wejściu do domu zamontowany reduktor ciśnienia,po napaleniu w centralnym ciśnienie rośnie do 6 bar.

Dopiero jak upuszczę wodę nie zależnie ciepłom czy zimna ciśnienie spada.

za mało informacji, ale wnioskuje że odpalasz centralne aby podgrzać c.w.u, jeśli tak to być może uszkodzony jest zawór zwrotny/bezpieczeństwa przy bojlerze.

Dokładnie mam na wejściu do domu zamontowany reduktor ciśnienia,po napaleniu w centralnym ciśnienie rośnie do 6 bar.

Dopiero jak upuszczę wodę nie zależnie ciepłom czy zimna ciśnienie spada.

Wzrasta ciśnienie bo podgrzewasz wodę w bojlerze. Na 6 bar na pewno masz zawór bezpieczeństwa i powinno Ci puszczać przez niego. Rozwiązaniem jest założenie przeponowego naczynia wzbiorczego. Ja mam dwa bojlery 140l z dwoma źródłami grzania. Założyłem takie naczynie przeponowe 18l na zimną wodę zaraz za reduktorem ciśnienia i mam spokój.:)

odpalam centralne normalnie nie tylko żeby podgrzać wodę ale również żeby ogrzać w domu wszystko jest pootwierane dodam ze to jest nowa cala instalacja (to jest nowy dom) a co do naczynia zbiorczego to wydaje mi sie ze nie ma gdzie ono powinno być zamontowane?dokładnie kiedy ciśnienie wzrasta na 6 bar to kapie z zaworu bezpieczeństwa przy bolierze

kolego naczynie wzbiorcze przeponowe do cwu powinno być podłączone na dopływie zimnej wody przed podgrzewaczem cwu ok 10% objętości podgrzewacza i zawór bezpieczeństwa do tego 6 bar, miedzy naczyniem i zaworem a wymiennikiem nie powinno byc już żadnych zaworów. Bo chyba mówisz o ciśnieniu w instalacji zimnej wody a nie co:) Edytowane przez grafipl

Jeżeli masz ogrzewanie za pomocą gazu, to naczynie przeponowe jest usytuowane w kotle (to od centralnego ogrzewania). Jeżeli nie masz ogrzewania podłogowego, to standardowe naczynie powinno wystarczyć.

Z Twojego postu wynika, że problem jest z wodą w zasobniku. Proponuję założyć na rurze (którą dopływa zimna woda do zasobnika) naczynie przeponowego Refix (uproszczony dobór w zależności od pojemności zasobnika znajdziesz na stronie producenta) i zestawu Flow Jet. Naczynko ma kolor zielony a Flow Jet powoduje, że woda przepływa również przez naczynie (woda "nie stoi" w naczyniu). Przed naczyniem warto zamontować zawór zwrotny, żeby nie cofało wody do instalacji.

Naczynie przeponowe Refix podałem jako przykładowe (jestem wychowany na Reflexie) - ale możesz zamontować również innego producenta. Ważne, żeby było to naczynie do wody a nie do c.o.