Mgła 22.10.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Witam.Poczytałam troszkę w necie i niestety mam mętlik w głowie na maxa.Syt wygląda tak-ok 40 letni dom wolnostojący ,nieocieplony,również nie jest otynkowany,duże straty ciepła,stara instalacja CO(stary kocioł gazowy ,ale po przeglądach i po ostatnim specjalista okreslił wydajność jako bardzo dobrą),2 kondygnacje,grzejniki różne w różnych pomieszczeniach,nieocieplony dach i ogólnie jednym słowem ciężka sprawa.Gdyby były fundusze cała instalacja poszła by pod młotek ,nie wspominając o ociepleniu domu i zmianie dachu-no ,ale radzić sobie trzeba w takich warunkach jakie się ma.Na chwilę obecną zainteresowani moga pozwolić sobie na wymianę 2 grzejników w pomieszczeniach w których stare prawie nic nie dają,a są to pomieszczenia najczęściej używane-pokó dzienny i kuchnia.Pokój -24 m2 ,wysokość 2,40 (tak ,to nie pomyłka),(dwie ściany zewnętrzne)Pod parapetem jest wnęka na kaloryfer,jej wymiary : szerokość: 144 cmwysokość: 68 cmgłębokość: 13,5 cmKuchnia -6m2,wysokość 2,40(dwie ściany zewnętrzne),wnęka na kaloryfer ma wymiary:szerokość: 74 cmwysokość: 68cmgłębokość: 12 cmPowyżej opisałam syt ze wzgledu na to,że komentarze i rady typu-to bez sensu najpierw trzeba ocieplić albo wymienić instalację nie będą dla mnie pomocne w tym konkretnym przypadku.Grzejniki wymienić trzeba mimo,że z pewnością nie osiągnie się takiego efektu jak w normalnych warunkach.Zainteresowani myslą o grzejnikach Purmo, z bocznym podłączeniem bo taka jest instalacja rur w CO.Nie jestem pewna na jaki w takiej sytuacji jaką mają, powinni się zdecydować-czyli jaka:moc,jedo-,dwu-,czy trzypłytowewielkośćmoże zapomniałam o czyms jeszcze więc liczę na porady z Waszej strony bo sama juz szczerze mówiąc zgłupiałam.Dodam jeszcze ,że rurki w instalacji gazowej rozprowadzające wodę są calowe, a czasem i ponad cal.Bardzo proszę o pomoc ,bo osoby te nie mają duzych funduszy i mozliwości, a ja bardzo chcę im doradzić coś ok,co chociaż trochę polepszy ich warunki mieszkalne.pozdrawiam i wybaczcie tak długi tekst. Edytowane 22 Października 2012 przez Mgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grafipl 22.10.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Jeśli purmo to sobie pobierz ten programik http://www.sankom.pl/download/free/pur/setupsdg.exe można wybrać wnęke ilość ścian zewnętrznych, kondygnację czy to pokój, łazienka, garaż, Jakość ocieplenia itp. Tylko musisz wpisać temperaturę zasilania. Myślę jeśli kupisz o wymiar dłuższe niż wybrane w programie będzie oki. Przy wysokości do parapetu 68 to chyba te o wysokości 50cm będą dobre ale jeszcze popatrz( zauważ, że z wysokością zmienia się także rozstaw przyłączy tzn. im wyższe tym większa odległość króćća zasilającego od powrotnego). Myślę że z typu C22 będą oki czyli dwupłytowe (sam sprawdzałem bo miałem wymieniać c11,c21,c22,c33) i cena w stosunku do mocy jest chyba przy nich najlepsza. Nie jestem jednak jakiś super obeznany w temacie także nie sugeruj się tylko moim zdaniem Edytowane 22 Października 2012 przez grafipl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.10.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Czy wiesz co to takiego "kryzowanie obiegów grzewczych"?W rurę o dowolnej średnicy wstawiasz zwężkę!Wtedy TY kierujesz strugę tam, gdzie TOBIE najbardziej potrzebna!Te instalację, jak czytam, po prostu trzeba dobrze "ustawić".Co bardziej kumaty hydraulik to potrafi zrobić... Wielkość/rodzaj/typ/model grzejnika ma drugorzędne znaczenie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Jezeli dla okreslonej temp. zasilania i dT grzejnik będzie miał za małą moc to i kryzowanie tej mocy nie zwiekszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.10.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Poczytaj raz jeszcze!Mają pokoik narożny!Maja kilka ZIMNYCH grzejników w nim!Dla mnie - mała prędkość strugi! w tym obwodzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Mała prędkość może być być również z powodu zamulenia tych grzejników, one mają kilkadziesiąt lat, nieraz już płukałem grzejniki i pomagało. Jaka jest faktyczna przyczyna niedogrzania cieżko stwierdzić, być może od początku były źle dobrane, ale to tylko nasze gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgła 23.10.2012 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Witam ponownie.Cieszy mnie bardzo odzew-dziękuję.Wydaje mi się każdy ma po trosze rację-grzejniki stare,moga być zamulone a i dobranie pewnie nie było trafne.Zatem czy może przed zmianą tych 2 grzejników warto by było resztę przepłukać?Co do prędkości strugi to nie mam pojęcia,ale to też może mieć miejsce.Odnosząc się do kryzowania obwodów grzejnych to słyszę pierwszy raz,zatem muszę poczytać o tym.Za program również dziękuję-skorzystam z niego na 100 %.Wiem,że najlepiej było by wezwać fachowców-nawet mam poleconych- oni za zmianę 2 grzejników(kupowali we własnym zakresie) skasowali 1500 zł.Inwestor zadowolony bo wszystko szybko,sprawnie,dokładnie,sami dobierali moc itd.Nie wiem czy to dużo czy mało,wiem ,że są solidni więc jak się ma fundusze to warto z pewnością.Jednak w tym konkretnym przypadku liczy się każdy grosz i zainteresowany zamontuje sam ,więc w grę wchodzi jedynie zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgła 23.10.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Użyłam wspomnianego programu i napiszę Wam co mi wyszło-Wyniki doboru grzejników: ¦ L ¦ H ¦ G ¦ ¦ [m] ¦ [m] ¦[m] ¦ salon moc-3715 C33-50 2,30 0,50 0,15 kuchnia moc-1821 C33-50 1,60 0,50 0,15 Mimo wpisywania odp L grzejników bo wnęki przecież mają swój rozmiar tutaj się pojawiły jakieś masakryczne długości- po dwa razy większe niż są wspomniane wnęki.Szczerze mówiąć to też myślałam,że C22 wstarczy(ale one mają o polowę mniejszą moc ) a już nie wspomnę o tym,że skoro program ignorował i podawał swoją L to trzypłytowe na wymiar wnęki nawet za krótkie by były, a co dopiero dwupłatowe.No szczerze mówiąc już sama nie wiem-ale znając sytuację trzeba bedzie pozostać przy C22-mam nadzieję,że będzie cieplej niż przy obecnych ( choć mam teraz wątpliwości czy się coś zmieni :/ ) i czy zamontowanie głowic termostatycznych coś da. Edytowane 23 Października 2012 przez Mgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgła 23.10.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Mam jeszcze jedno pytanie-rozstaw otworów bocznych do podłączenia w instalacji to 50 cm,zatem grzejnik musi mieć 55 cm żeby dopasować ten grzejnik do tych otworów.W związku z tym ,że wnęki mają wysokość 68 cm-to zostaje mniej niż 10 cm z góry i z dołu do grzejnika.Czy to bardzo zmniejsz wydajność grzejnika i czy w takim razie może powinien być inny niż płytowy a np żeberkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Są takie z "falbanką" pomiędzy płytami...Te sporo "umieją".Ale...Ciepełko TRZEBA im dostarczyć.A to znaczy - ze jest odpowiedni przepływ przez nie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgła 25.10.2012 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Witam. Adamie nie bardzo wiem jakie grzejniki masz na myśli-te falbanki troszkę zbiły mnie z tropu -myślałam,że w płytowych zazwyczaj są takie własnie jakby falbanki. Ja z kolei wpadłam na pomysł ,że może grzejniki aluminiowe trzywylotowe -wyloty te znajdują się na przedniej ściance-czyli chyba to by w jakiś sposób rozwiązało problem ze zbyt małą odległością pod parapetem-czy to ma jakis sens? Edytowane 25 Października 2012 przez Mgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Płytowe dla mnie to takie płaskie.Są wielopłytowe połączone taką falbanka, dla rozwinięcia powierzchni wymiany ciepła. Z aluminium trzeba uważać.Trochę miedzi w instalacji, trochę aluminium i zaczynasz produkcję wodoru...Inhibitory korozji... odpowietrzanie... kłopot. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 25.10.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Mała prędkość może być być również z powodu zamulenia tych grzejników, one mają kilkadziesiąt lat, nieraz już płukałem grzejniki i pomagało. Jaka jest faktyczna przyczyna niedogrzania cieżko stwierdzić, być może od początku były źle dobrane, ale to tylko nasze gdybanie. Od tego można zacząć.. Prawie bezkosztowo. Zdjąć grzejniki, wypłukać je i ostukać usuwając ewentualny kamień.. Muszą zacząć grzać. Kiedyś przecież grzały...? Warunek!! Po takim rękoczynie, (przy wymianie grzejników na nowe również), koniecznie należy założyć filtr mechaniczny na powrocie do kotła... Gdy taką starą instalację się dłubnie, z całą pewnością gdzieś się coś oderwie.. Pzdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.10.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Ja z kolei wpadłam na pomysł ,że może grzejniki aluminiowe trzywylotowe -wyloty te znajdują się na przedniej ściance-czyli chyba to by w jakiś sposób rozwiązało problem ze zbyt małą odległością pod parapetem-czy to ma jakis sens? Chcesz porady, ale informacje podajesz zbyt skompo, w zasadzie o co chodzi??? Czy o zmniejszenie kosztów ogrzewania - jeśli tak to jakie są dotychczas (najlepiej w m3/rok), czy o poprawę komfortu cieplnego - jeśli o to chodzi - to czy kiedykolwiek przy obecnym systemie był odpowiedni? Jakiej mocy są grzejniki w w/w pomieszczeniach - jeśli jej nie znasz to chociaż wklej fotki. To jest ważne info, bo może się okazać że po wymianie tych 2 grzejników będzie tak samo, albo i gorzej - nowe wcale nie muszą być sprawniejsze w tym systemie. Edytowane 25 Października 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts