pasik1002 22.10.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witam mam pytanie chce zrobić taki układ jak na rysunku kocioł węglowy ma być z pełną automatyka (wentylator, sterownik) chce go podłączyć razem z kotłem gazowym do sprzegła. a kocioł gazowy ma być jednofunkcyjny z zaworem 3d do podgrzewania ciepłej wody w lato czy ten układ jest prawidłowy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 22.10.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Proponuje kocioł węglowy w układzie otwartym na stronie pierwotnej wymiennika płytowego. Po stronie wtórnej gazowy, bojler, grzejniki i podłogówka w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasik1002 22.10.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Proponuje kocioł węglowy w układzie otwartym na stronie pierwotnej wymiennika płytowego. Po stronie wtórnej gazowy, bojler, grzejniki i podłogówka w układzie zamkniętym. chce zaoszczędzić na wymienniku myślę ze układ jest bezpieczny jest zawór bezpieczeństwa na 1,5 bara i jest automatyka w kotle wiec jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby zagotować wodę w układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.10.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 chce zaoszczędzić na wymienniku myślę ze układ jest bezpieczny jest zawór bezpieczeństwa na 1,5 bara i jest automatyka w kotle wiec jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby zagotować wodę w układzie Przeciez narysował wymiennik... czyli jak najbardziej prawidłowy..zawór trójdrożny można dac bez siłownika ale można i z siłownikiem.. jedynie co brakuje to zbiornika wyrównawczego nad piecem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 22.10.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Piotrek, pasik narysował sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasik1002 22.10.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Proponuje kocioł węglowy w układzie otwartym na stronie pierwotnej wymiennika płytowego. Po stronie wtórnej gazowy, bojler, grzejniki i podłogówka w układzie zamkniętym. chce zaoszczędzić na wymienniku myślę ze układ jest bezpieczny jest zawór bezpieczeństwa na 1,5 bara i jest automatyka w kotle wiec jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby zagotować wodę w układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.10.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Piotrek, pasik narysował sprzęgło. aaa to szkoda... mogł narysować wymiennik i by pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.10.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 chce zaoszczędzić na wymienniku myślę ze układ jest bezpieczny jest zawór bezpieczeństwa na 1,5 bara i jest automatyka w kotle wiec jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby zagotować wodę w układzie hmmm automatyka to przekazniki, układy scalone,cewki etc produkowane w Chinach... myslisz że mozna wierzyć na 100%?? a zawór bezpieczeństwa???? wez go odpal po 1-2latach użytkownia kotła ( chyba że 1x w miesiącu będziesz go odpalał kontrolnie-jakoś w to wątpię..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasik1002 23.10.2012 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 hmmm automatyka to przekazniki, układy scalone,cewki etc produkowane w Chinach... myslisz że mozna wierzyć na 100%?? a zawór bezpieczeństwa???? wez go odpal po 1-2latach użytkownia kotła ( chyba że 1x w miesiącu będziesz go odpalał kontrolnie-jakoś w to wątpię..) no tak są układy i przekaźniki, ale choćby sie cos zepsuło lub nie bedzie prądu klapka od powietrza automatycznie sie zamknie i ogien nie bedzie dostawał tlenu i w końcu zgaśnie zawór bezpieczeństwa to dodatkowe zabezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 23.10.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Pasik takich instalacji jest tysiące, z automatyką lub bez. Trzeba przynajmniej 2 ZB - na wyjściu zasilania kotła i na grupie bezpieczeństwa i okresowo ich kontrolować.Widziałem kiedyś jak jakiś instalator do kotła wkręcił zawór bezpieczeństwa 5 bar może miał taki pod ręką nie wiem. Nie jeden raz ludzie doprowadzili piec do 120 stopni w lecie na c.w.u nie raz wydzierało pexa z rozdzielacza - różne instalacje widziałem. Na targach w Rzeszowie pytałem producentów kotłów jak podchodzą w kwesti gwarancji do ewentualnej usterki, przecieku kotła i każdy ją podważy w takiej instalacji. Jedynie otwarty układ, lub urządzenie odprawadzające nadmiar ciepła, oczywiście usterki typu urwanie zawiasu przy dzwiczkach tego nie dotyczą.Sam mam u siebie kocioł z podajnikiem i instalacje zamkniętą, zabezpieczoną dwoma zaworami 1,5bara co 2 miesiące ich testuje, w dodatku mam temp zadaną na 55 stopni i bardzo rzadko temp. podskoczy powyżej 60 no chyba że włączę program likwidacji legionelli - wtedy kocioł grzeje do 75 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasik1002 24.10.2012 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Pasik takich instalacji jest tysiące, z automatyką lub bez. Trzeba przynajmniej 2 ZB - na wyjściu zasilania kotła i na grupie bezpieczeństwa i okresowo ich kontrolować. Widziałem kiedyś jak jakiś instalator do kotła wkręcił zawór bezpieczeństwa 5 bar może miał taki pod ręką nie wiem. Nie jeden raz ludzie doprowadzili piec do 120 stopni w lecie na c.w.u nie raz wydzierało pexa z rozdzielacza - różne instalacje widziałem. Na targach w Rzeszowie pytałem producentów kotłów jak podchodzą w kwesti gwarancji do ewentualnej usterki, przecieku kotła i każdy ją podważy w takiej instalacji. Jedynie otwarty układ, lub urządzenie odprawadzające nadmiar ciepła, oczywiście usterki typu urwanie zawiasu przy dzwiczkach tego nie dotyczą. Sam mam u siebie kocioł z podajnikiem i instalacje zamkniętą, zabezpieczoną dwoma zaworami 1,5bara co 2 miesiące ich testuje, w dodatku mam temp zadaną na 55 stopni i bardzo rzadko temp. podskoczy powyżej 60 no chyba że włączę program likwidacji legionelli - wtedy kocioł grzeje do 75 stopni dzięki za odpowiedz moze jeszcze przekonam inwestora na wymiennik i dodatkową pompę. co prawda zaprzeczał grzaniu kotłem weglowym w lecie ale nigdy nie wiadomo. a jesli zagrzeje to zrobie mu to tak zeby włączały sie automatycznie pompy od podłogówki i grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts