grafipl 22.10.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witam. Tak na szybko. Niedługo zima a mnie naszło na ocieplenie. Minus to to że narazie nie chciał bym kłaść płyt karton gips... Gdyż okno w dachu do wymiany w przyszłym roku. Także nie wiem czy w tym przypadku ocieplenie dachu nie odpada... Dach z desek o ile się nie mylę to na to papa i eternit (tu druga kwestia że za jakiś czas trzeba wymienić na dachówke...). Strych puki co nie użytkowy, ale kto wie... Dlatego nie chciał bym tego odwalić tak sobie.... Myślałem może o styr+osb... ale chyba na dłuższy czas to się nie nadaje... Co myślicie... Bo chyba coś muszę zadziałać przed zimą bo dużo ciepła mi ucieka... Strych niegrzany ale są dociągnięte rury miedziane do podłączenia grzejników. Wymiary: (proszę mnie nie zbić jeśli się pomylę w nazewnictwie ale jestem laikiem:) ) wymiar między krokwiami: ok 85 +-1,5cmwysokość krokwi ok13,5cm (o ile się nie mylę nie liczyłem grubości tych deseczek przy krokwiach które mają 2cm grubości) http://imageshack.us/a/img717/3870/camerazoom2012102219345.jpg http://imageshack.us/a/img690/5492/camerazoom2012102219350.jpg http://imageshack.us/a/img145/8702/camerazoom2012102219385.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 26.10.2012 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Witam. Myślałem może o styr+osb... ale chyba na dłuższy czas to się nie nadaje... Co myślicie... Bo chyba coś muszę zadziałać przed zimą bo dużo ciepła mi ucieka... Strych niegrzany ale są dociągnięte rury miedziane do podłączenia grzejników. Tak to trzeba zrobić na zimę. Przykryć strop, żeby ciepło nie uciekało górą. Pod sufitem zawsze najcieplej to i straty największe. Nie musi być od razu OSB. Rozłóż styropian i przykryj czymkolwiek, byle szczelnie. Skoro nie masz pomysłu co z poddaszem robić, to trzeba działać doraźnie. Dopóki nie będzie tam grzane , to robota przy dachu jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 28.10.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Możesz kupić wełne mineralną 120 mm grubości. Rozwinąć ją szczelnie na stropie. Później jak już będziesz się zabierał za dach to wykorzystasz ją do ocieplenia między krokwiami. Przy deskowaniu trzeba zostawić szczelinę ok. 2 cm między deskami a welną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grafipl 28.10.2012 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 wiem pewnie dlatego mam te listewki porobione o grubości ok 2cm. Co do stropu, zastanawiam się czy nie kupić desek na legary i miedzy nimi ułożyć wełne jednak a potem na to płyty osb? Może orientujecie się jaki koszt wełny i osb na powiedzmy 50m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.10.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Jeżeli na chwile obecną możesz nieużytkowy strych, w którym nie zamierzasz składować żadnych rzeczy, to wówczas możesz zastosować produkty poddaszowe i ułożyć je na stropie . W taki sposób nie będziesz niepotrzebnie dogrzewał pomieszczenia strychu. Wełne ułożoną na stropie możesz w późniejszym etapie wykorzystać do ocieplenia pomiędzy krokwiami, jak i pod krokwie. Należy jednak pamiętać, że nie jest zalecane chodzenie po materiale termoizolacyjnym. W takim rozwiązaniu możesz użyć np. TOPROCK'a z rolki oraz SUPERROCK'a w płytach.Co do ceny - możesz zapytać naszych dystrybutorów tutaj http://www.inzynier24.pl/rockwool_mail_center/?a=pytanie&b=kreator&ident=5a3cbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.10.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Zapomnij tomciu o ponownym wykorzystaniu tej wełny jako izolacji pomiędzy krokwiami. Najwyżej granulat z niej będzie . Aż takim pesymistą to bym nie był Ostatnio byłem w domu szkieletowym, w którym poddasze było nieużytkowe i na stropie rozłożono wełnę. Dom budowany był w 2008 roku, a wełna ze stropu (nieosłonięta) spokojnie nadaje się do montażu pomiędzy krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grafipl 31.10.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Tak patrze w tym formularzu co mi podałeś i mam pytanie, w zależności od grubości ocieplenia (raz 22cm, raz 30cm) dobiera mi: PoddaszePierwsza warstwa ocieplenia (między krokwiami): MEGAROCK gr. 12 cmDruga warstwa ocieplenia (pod krokwiami): ROCKMIN lub ROCKMIN PLUS gr. 18 cm a raz:PoddaszePierwsza warstwa ocieplenia (między krokwiami): TOPROCK gr. 12 cmDruga warstwa ocieplenia (pod krokwiami): SUPERROCK gr. 10 cm ja myślałem o samym superrock, czym to się różni tak naprawdę. Dach z deskowaniem papą i eternitem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.11.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Różnią sie wartością współczynnika przewodzenia ciepła oraz formą.MEGAROCK I ROCKMIN mają lambdę 0,039 W/mK, ROCKMIN PLUS - 0,037 W/mK a SUPERROCK I TOPROCK 0,035 W/mKDodatkowo MEAGORCK I TOPROCK to wełna w rolkach a ROCKMIN, ROCKMIN PLUS i SUPERROCK to wełna w płytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts