Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania domu 100m2

mest

Recommended Posts

Witam.

Proszę Was o radę odnośnie ogrzewania. Piszę już teraz bo muszę się zdecydować na etapie adaptacji projektu bo jeśli wybiorę gaz to nie muszę znacząco zmieniać układu pomieszczeń natomiast jeśli wybiorę kocioł na paliwo stałe(ekogroszek lub pelety) to muszę powiększyć kotłownię. Dom będzie budowany z porothermu 25 lub betonu komórkowego też coś koło 25. Ocieplenie fundamentów 15cm styropianu, podłoga 15 cm styropianu,ściany 20 cm wełna, strop 30 cm wełna. Chciałbym aby ogrzewanie było oczywiście jak najtańsze, proszę o uwagi i uzasadnienie tych uwag. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek z płaszczem być może będzie ale to tylko jako alternatywa, nie chce go jako głównego źródła ogrzewania bo nie mam zamiaru i możliwości dzień w dzień podkładać do kominka. Jeśli miał być kocioł na paliwo stałe to tylko z podajnikiem, ze względu na dużą wygodę rozpatruję także gaz. W kwestii ogrzewania naprawdę jestem laikiem dlatego pozwolę sobie zadać parę pytań jeszcze :)

1.Jeśli chciałbym grzać gazem to co muszę kupić? Jak wtedy z ciepłą wodą? Wystarczy bojler czy kupić junkers?

Zamontuj gaz i kociołek 2 funkcyjny za jakieś 2000 zł .Wygoda też jest ważna.

W małym domu nie pomieścisz kotłowni na paliwo stałe.

Kominek z płaszczem jest bez sensu w małym domu.Zamontuje zwykły , ciepło samo sie rozejdzie po domu.I działa bez prądu i tanio.

Co spalisz w kominku ,zaoszczędzisz w gazie

mam domek 120 m2. Raczej dobrze ocieplony. I mam przed nosem rachunek za gaz 77,60. Za miesiąc wrzesień. Czyli tyle kosztuje nas grzanie wody w taryfie W-2.12T. Ile zapłacimy zimą jeszcze nie wiem, bo w ub roku byliśmy na drozszej taryfie, sądząc po ub rocznym zużyciu będzie dodatkowo 100-150 zł. w zalezności od temperatury na zewnątrz. Ale dogrzewamy kozą (opał ok 5-7 m3/ sezon) no i jest to taryfa do 1200 m3 rocznie. Jak sie przekroczy te 1200, wchodzi się na inną.

No to też nie mało płacisz jak za samą ciepłą wodę.

U mnie 7 osób do CWU i paląc w kotle na eko groszek ( czeski w starej cenie po 300pln/tonę ) wychodzi mi około 2,7kg/dobę czyli około 81gr/dobę X 30 dni to coś około 24pln/miesiąc. Przepaliłem 5-te lato. Wody nigdy teraz nie brakuje.

Przedtem grzałem chyba 16-cie lat prądem i jak dwoje podrostków :) weszło jeden po drugim do kąpieli to było po wszystkim i trzeba było czekać jak znowu się nagrzeje.

Przedtem zasobnik 140L i obecnie również.

Ten groszek kupiłem w takiej cenie 3 lata temu także obecnie trzeba by to pomnożyć blisko X 2 :(

taaaa...pc,kominek z pw,kocioł na gaz kocioł na eko pewnie jeszcze solary?... wszystko wpakowac do domku 100m2, ludzie czy wam już na mózg padło?? czy prowizja przysloniła wam wszystko??? gość ma praktycznie 2 wyjścia-kocioł typu ''smieciuch" jak chce tanio i gaz jak chce troche drozej ale komfortowo....

Coraz więcej osób pisze że gaz... no ok. Boję się tych kosztów związanych z gazem bo okaże się, że zapłacę dużo a w domu nie będzie tak jak chcę. Podstawowym warunkiem jest to, że nie chcę dokładać do pieca każdego dnia, raz na 3-5 dni ok ale nie codziennie. Nie wiem jak mam to wszystko wyliczyć bo nie mam pojęcia jakie akcesoria(rury,pompy,zawory) wchodzą w skład jednego i drugiego rozwiązania. Instalacja z gazem wyjdzie taniej ale później na pewno będzie drożej (cena gazu na pewno pójdzie w górę) mógłbym wygospodarować kotłownię w domku bo na razie zamierzam zamieszkać tam tylko z dziewczyną więc metraż dla nas jest wystarczający. A takie coś jest dobre http://www.kostrzewa.com.pl/#71 ? Nie ma chyba podajnika prawda?

Zamontuj gaz i kociołek 2 funkcyjny za jakieś 2000 zł .Wygoda też jest ważna.

W małym domu nie pomieścisz kotłowni na paliwo stałe.

Kominek z płaszczem jest bez sensu w małym domu.Zamontuje zwykły , ciepło samo sie rozejdzie po domu.I działa bez prądu i tanio.

Co spalisz w kominku ,zaoszczędzisz w gazie

Kominek z płaszeczem wodnym ?

Głupota. Robienie z salonu kotłowni i dokładanie nonstop drewna ?

Zero komfortu a jedynie brud ...

Zwykły kominek ? Ok. Ale jako awaryjne źródło ciepła.

Sam mam na parterze około 100m2 i kominek pięknie ogrzewa salon i kuchnię ale innych oddalonych dalej pokoi już nie ...

Musiałby zrobić jakąś dystrybucję ciepłęgo powietrza po pokojach , ale wtedy to bez sensu bo dodatkowe koszty a straty ciepła na dystrybucji spore i wtedy lepszy jest kominek z płaszczem wodnym.

Najlepszy gaz jeśli jest dostępny. Czysto i przyjemnie i względnie tanio. Dodatkowo nie potrzeba oddzielnego pomieszczenia.

Jeśli jest gaz to nie ma się nad czym zastanawiać..

Coraz więcej osób pisze że gaz... no ok. Boję się tych kosztów związanych z gazem bo okaże się, że zapłacę dużo a w domu nie będzie tak jak chcę. Podstawowym warunkiem jest to, że nie chcę dokładać do pieca każdego dnia, raz na 3-5 dni ok ale nie codziennie. Nie wiem jak mam to wszystko wyliczyć bo nie mam pojęcia jakie akcesoria(rury,pompy,zawory) wchodzą w skład jednego i drugiego rozwiązania. Instalacja z gazem wyjdzie taniej ale później na pewno będzie drożej (cena gazu na pewno pójdzie w górę) mógłbym wygospodarować kotłownię w domku bo na razie zamierzam zamieszkać tam tylko z dziewczyną więc metraż dla nas jest wystarczający. A takie coś jest dobre http://www.kostrzewa.com.pl/#71 ? Nie ma chyba podajnika prawda?

Chcesz najtańsze ogrzewanie ?

To piec na ekogroszek. Są obecnie nowoczesne piece na ekogroszek z dość inteligentną elektroniką. Wsypujesz opał co kilka (naście) dni i zapominasz. Co kilka (naście) dni wysypujesz popiół i czyścisz piec.

Nie są to zbyt trudne i męczące rzeczy.

Największy plus to masz dostęp do różnych paliw (miał , ekogroszek węgiel brunatny , owies) i decyduesz Ty czym chcesz palić i za jaką cene kupisz opał. Ceny węgla są dość stabilne ze względu na to że Rosja ma mnóstwo węgla tak samo jak Czesi (i inne kraje) i dzięki temu ceny są stabilne.

Nie płacisz żadnych abonamentów ..

W przypadku gazu jest oczywiście bardziej komfortowo , ale niestety za ten komfort sie płaci (abonament) ...

Sam musisz zdecydować czy bardziej zależy Ci na komforcie (bezobsługowość) czy na jak najniższej cenie ogrzewania ...

U mnie nie było gazu i mam piec na ekogroszek. Nie narzekam.

Obecnie rozpoczynam drugi sezon grzewczy. Pierwszy sezon (październik-maj) kosztował mnie około 1500-1600zł za opał.

Nie oszczędzałem na opale , nie odpalałem kominka w sezonie ani razu (do grzania) ...

Dom na parterze ma około 125m2 (z garażem) , ale ogrzewanych było 100m2.

W tym roku robiłem adaptację poddasza i doszło jeszcze 60m2 po podłogach :)

WIęc ilość m2 do ogrzania się zwiększyła.

W pelet się nie baw. Drogie to to a mało kaloryczne. Węgiel jest bardziej kaloryczny i tańszy od peletu ...

U mnie ekogroszek dokładałem co 10dni , ale nigdy nie czekałem aż się skończy. W najmroźniejsze dni jakie u mnnie były (ponad -20) co 7 dni.

Ekogroszek kupiłem ruski po 700zł za tonę.

Jest tego trochę więcej i bardziej różnorodnie ;)

Zadanie domowe nie odrobione :)

2.Kocioł na ekogroszek z podajnikiem+komin+zasobnik cwu=14-16tys.zł jakaś tam praktyczność ale brak komfortu i wcale nie tania eksploatacja,dla Twojego domu problem z doborem odpowiedniej mocy kotła=przewymiarowanie,dodatkowe koszty okołobudowlanogrzewcze

Nowoczesny piec na ekogroszek z podajnikiem. Podajnik z palnikiem uniwersalnym (miał/ekogroszek/owies/węgiel brunatny) z inteligentną elektroniką to koszt około 6500zł.

Komin ? Sądzę że z 2000zł . Dom mały wiec zapewne komin też niezbyt wysoki.

Zbiornik CWU ? 300-500zł ?

Czyli zamykamy sie kwotą 9tys zł.

:)

O cenach kotła nie gadam bo nie mam pojęcia,z tego co widzę z modnymi ostatnio sterami z dojściem do neta,dotykowymi z bajerami koszt jest trochę wyzszy ;)

Kupiłem najtańszy komin do kominka z allegro 7,2m i zapłaciłem 1500zł,koszt obróbki to 600zł,koszt wykończenia najtańszym sposobem czyli tynkiem mozaikowym to 500zł,koszt postawienia 500zł czyli w sumie ponad 3tys.zł :)

Jeśli komuś podoba się klinkier koszt komina wzrasta o ok.1000zł.

Czyli nie budując komina oszczędzamy 3-4tys.zł.

Nie mówimy o bojlerze 80l do cwu za 600zł a o zasobniku ok.200-300l za ok.2000zł.

Do domu ok.100m2 potrzeba kotła o mocy max.7kW pracującego z maksymalną mocą.

Także podlicz to wszystko :)

Mój piec kosztował 6200zł jeśli dobrze pamiętam.Piec 12KW ale firma robi też taki piec w wersji 8KW czyli byłby idealny dla pytającego.

Mój nie ma internetu bo nie o to chyba chodzi ;) Ale ma Pid czyli "inteligencję" ...

Komin. Małe domy są niższe , więc i komin jest krótszy (tańszy). Wykończenie ? U mnie większość komina jest pokryta tynkiem takim samym jak ściany , część komina na zewnatrz ma tynk "baranek".

Koszty wykończenia "ponadstandardowego" to inna kwestia ...

Bojer ? Ja mam bojler 80L i szczerze mówiąc nie widzę potrzeby większego. Piec ma ten plus że szybko grzeje wodę i napełnia bojler. Wodę ciepłą mam cały czas i ani razu nie miałem problemu z brakiem ciepłej wody.

Dodatkowo mały bojler to częsta wymiana wody w bojlerze a co za tym idzie mniejsza szansa na bakterie legionelli i inne świństwa w "stojącej" wodzie.

Jeśli nawet okazało sie ze są "braki" wody to zawsze można ilość ciepłej wody "zwiększyć" grzejąc wodę do wyższej temperatury.

Mniejszy bojler to także mniejsze straty ciepła które jest tracone na magazynowanie energii ...

Bojler do pieca 80L to około 300zł , no chyba ze ktoś chce mieć wersję która także działa na prąd to wtedy koszt wyższy ...

Czy ja dobrze widzę?

249 m3 to jakieś 600 zł za cały rok? Jest to możliwe?

Tyle poszło, do tego 6mp dębiny, i jakaś część z prądu (całość tj prąd, gaz i drewno to niecałe 17500kWh/rok brutto). Temp w domu to 21-22*. Jak otrzymam fakturę to wkleję tabelkę.

Edytowane przez kbab