Piotrek42 24.10.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Arturo72 Ty to jesteś niereformowalny... sam sobie zamontuj chińską PC! Zgadzam się z kol hydraulik że przy tak małym domku, tak ocieplonym najlepszym rozwiazaniem to gaz, jak kolega ma rurę to nie ma co sie zastanawiać,kocioł na eko dobra rzecz ale naraża kolegę na dodatkowe koszty (powiększenie kotłowni) duże straty własne kotła, bo kocioł będzie pracował praktycznie cały czas z niską mocą,chyba że lubisz temperatury w domu 23-24 i masz podwyższone zużycie ciepłej wody to wtedy tak, kol kbab stworzył arkusz gdzie można się zapoznać ile kosztuje eksploatacja wybranego systemu grzewczego- warto się z nim zapoznac. Chyba że kol kbab kłamie i stworzył arkusz specjalnie na złość Arturowi, Arturo72 jak myślisz teoria spiskowa?? kominek z PW...hmm jak chcesz codziennie biegać,podkładać, czyścić i miec z salonu kotłownię to możesz montowac, w innym wypadku szkoda zawracac sobie głowę,kable...trzeba się znać i są drozsze od gazu,,pc bezsens -za duże koszty wg stopy zwrotu,kocioł smieciuch najtańsze zródło ale i najmiej komfortowe... wybór kolego zależy od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.10.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Tyle poszło, do tego 6mp dębiny, i jakaś część z prądu (całość tj prąd, gaz i drewno to niecałe 17500kWh/rok brutto). Temp w domu to 21-22*. Jak otrzymam fakturę to wkleję tabelkę. To ile Cię to w rzeczywistości kosztowało? Gaz+Prąd+drewno? 17500 kWh/rok brutto, ile z tego poszło na CO i CWU? Czy cale 17500 poszło na CO i CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.10.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) To ile Cię to w rzeczywistości kosztowało? Gaz+Prąd+drewno? 17500 kWh/rok brutto, ile z tego poszło na CO i CWU? Czy cale 17500 poszło na CO i CWU? Koszt podam dokładnie po otrzymaniu faktury (ok 3kzł za wszystko), będzie taniej niż w poprzednim roku, zużycie podaję roczne wg faktur w tym też "światło" dla 2.5 osób. Zapewne "tajemnica" jest zawarta w ilości m3 spalanego drewna i dodatkowo "zimnolubności" To będzie mój 10-ty sezon grzewczy, w początkowych latach ciężko było zejść poniżej 21000kWh/rok, ale temp była rzeczywiście wyższa, czasem ponad 24*, teraz w sypialniach na górze jest 20*, przed pobudką włącza się klima i podnosi temp do komfortowej - jest lepiej. Edytowane 24 Października 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.10.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) mest, koledzy przedstawili Ci różne możliwe opcje i rozsądne wyliczenia. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Przy małym i dobrze ocieplonym domku raczej nie musisz się martwić o koszty ogrzewania, niezależnie jaki system wybierzesz. Jeden system będzie komfortowy i troszeczkę droższy w eksploatacji, inny będzie mniej komfortowy w obsłudze i troszeczkę tańszy w eksploatacji. Wybór należy do Ciebie. Edytowane 24 Października 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.10.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Drewno porąbane i pocięte to koszt około 200-240zł za mp tam gdziem mieszkam ... Czyli po dodaniu ceny drewna wychodzi jeszcze dodatkowo minimum 1200zł ... Dodatkowo jeszcze ogrzewanie prądem ... Płaciłem mniej (2 posty wyżej jest zużycie z poprzednich lat) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&p=5358178&viewfull=1#post5358178 Klima nie pobiera dużo prądu ok 0,5-0,7kWh/dobę, w zależności od warunków zewnętrznych. Edytowane 24 Października 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wszyscy fajnie to zobrazowali najbardziej (nie wiem czy słusznie) skłaniam się do kotła na ekogorszek ... ALE tak jak w rozmowie wyszło nie wiem czy ktoś tak małe kotły produkuje (żeby to było coś sensownego a nie byle co). Najchetniej wybudowalbym garaz i tam zrobil kotlownie ale w innym dziale napisano mi zeby garaż liczyc cos kolo 2.500 za m2 to już się robi duża kwota. Na cały dom razem z umeblowaniem chcę przeznaczyć 300 tys. może się uda, nie wiem. Jeśli trzeba bedzie dac wiecej to sie da ale w tej kwocie chcialbym sie zmiescic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wszyscy fajnie to zobrazowali najbardziej (nie wiem czy słusznie) skłaniam się do kotła na ekogorszek ... ALE tak jak w rozmowie wyszło nie wiem czy ktoś tak małe kotły produkuje (żeby to było coś sensownego a nie byle co). Najchetniej wybudowalbym garaz i tam zrobil kotlownie ale w innym dziale napisano mi zeby garaż liczyc cos kolo 2.500 za m2 to już się robi duża kwota. Na cały dom razem z umeblowaniem chcę przeznaczyć 300 tys. może się uda, nie wiem. Jeśli trzeba bedzie dac wiecej to sie da ale w tej kwocie chcialbym sie zmiescic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 24.10.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 ja mam domek niecałe 90m2 ogrzewam gazem plus kominek z DGP dom dość dobrze ocieplony gdybym teraz miał się decydować na odgrzewanie to wybrałbym prąd latem za gaz płacę niecałe 60 zł/m z czego około 20 zł to opłaty stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Myślisz że prąd wyszedłby CI taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.10.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Ja na Twoim miejscu poważnie rozważyłbym pompę ciepła PW albo gaz. Do tego jakiś mały kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Tak jak pisze Arturo, przy małym domku różnice w kosztach eksploatacyjnych będą niewielkie.Ja mam ogrzewanie na ekogroszek i sobie je chwalę, ale mam dom 4 razy większy (405m2), co za tym idzie 4 razy większe zapotrzebowanie na ciepło i u mnie to ma sens. Czy u Ciebie ekogroszek ma sens??? Musisz sam sobie na to pytanie odpowiedzieć i wszystko na spokojnie przeliczyć. Edytowane 24 Października 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Arturo72 zapoznałem się z Twoim dziennikiem i pisałeś, że koszt reku+ aluflexy wyniesie Cie 5 tys. zł Co to za rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Myślałem, że taki rekuperator to koszt koło 10-14 tys. zł z resztą tak czytałem na tym forum. Coraz bardziej przekonuję się do gazu i właśnie do rekuperatora. Bardzo pomocni ludzie na tym forum piszą. Dzięki Do gazu też mogę zamontować jakąś automatykę? Wiem, że te pytania są dla niektórych banalne, ale proszę o wyrozumiałość. Dokształcam się, ale nie jestem w stanie wszystieigo pojąć od razu a chciałbym, żeby mój dom był dla mnie przyjemnością a nie koniecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.10.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ja dla parterówki 106m2 wybrałem pompę ciepła PW. Z uwagi, że lubię ogień i będę miał kominek do weekendowego palenia, mam w planach zamontować DGP do trzech pomieszczeń. Stąd też - jeden komin, a nie dwa, koszty eksploatacji porównywalne z ekogroszkiem, komfort większy. No i czyste pomieszczenie na kotłownię. Ogrzewanie ekogroszkiem energooszczędnych, małych domów to jakiś anachronizm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) To jeszcze powiedzcie mi na jakim etapie najlepiej planować tą rekuperację?A jakbym zainstalował pompę ciepła ale bez rekuperatora to też by było ok czy lepiej z reku? Edytowane 24 Października 2012 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.10.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Reku opłaca się tym bardziej, im droższy jest nośnik energii. Przy pompie PW cena 1kWh nie zabija, ale reku (czy ogólnie WM) warto wziąć pod uwagę, raz ze względu na obniżenie rachunków, dwa, ze względu na komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dobrze, ale na jakim etapie ją planować. Czy już przy kupnie projektu czy po murowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Przed murowaniem. Skreślasz przewody wenetylacyjne, za to planujesz miejsce dla centralki, przejścia przez strop (jeśłi potrzebne), jak będą poprowadzone kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.10.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 OOO to już będzie dla mnie wyższa szkoła jazdy:( Osoby które instalują reku robią także projekt tego wszystkiego, żeby murarze wiedzieli co mają robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.10.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Jasne. Zapłacisz, zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.10.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Ja dla parterówki 106m2 wybrałem pompę ciepła PW. Z uwagi, że lubię ogień i będę miał kominek do weekendowego palenia, mam w planach zamontować DGP do trzech pomieszczeń. Stąd też - jeden komin, a nie dwa, koszty eksploatacji porównywalne z ekogroszkiem, komfort większy. No i czyste pomieszczenie na kotłownię. Ogrzewanie ekogroszkiem energooszczędnych, małych domów to jakiś anachronizm... A po co kominek i to z DGP ? Jesli ktoś robi kominek z DGP to nie po to aby rozpalić kominek dla "nastroju" a po co aby w nim palić i używać jako źródło ciepła ... Z jednej strony pompa a z drugiej źródło ciepła o najgorszej sprawności cieplnej (kominek + DGP) ? Jak dla "nastroju" to starczy biokominek ... No chyba że później CI ludzie którzy tak kochają czystość , bezobsługowość , komfort nagle zaczynają "lubić" nałogowo palić w kominku (oczywiście rekreacyjnie) i nagle przestaje im przeszkadzać że w salonie mają kotłownię , brud , smród , ładownie co chwilę opału , czyszczenie szyby , wywalanie opału ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts