Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania domu 100m2

mest

Recommended Posts

Arturo72 Ty to jesteś niereformowalny... sam sobie zamontuj chińską PC! Zgadzam się z kol hydraulik że przy tak małym domku, tak ocieplonym najlepszym rozwiazaniem to gaz, jak kolega ma rurę to nie ma co sie zastanawiać,kocioł na eko dobra rzecz ale naraża kolegę na dodatkowe koszty (powiększenie kotłowni) duże straty własne kotła, bo kocioł będzie pracował praktycznie cały czas z niską mocą,chyba że lubisz temperatury w domu 23-24 i masz podwyższone zużycie ciepłej wody to wtedy tak, kol kbab stworzył arkusz gdzie można się zapoznać ile kosztuje eksploatacja wybranego systemu grzewczego- warto się z nim zapoznac. Chyba że kol kbab kłamie ;) i stworzył arkusz specjalnie na złość Arturowi, ;) Arturo72 jak myślisz teoria spiskowa??:D kominek z PW...hmm jak chcesz codziennie biegać,podkładać, czyścić i miec z salonu kotłownię to możesz montowac, w innym wypadku szkoda zawracac sobie głowę,kable...trzeba się znać i są drozsze od gazu,,pc bezsens -za duże koszty wg stopy zwrotu,kocioł smieciuch najtańsze zródło ale i najmiej komfortowe... wybór kolego zależy od Ciebie

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tyle poszło, do tego 6mp dębiny, i jakaś część z prądu (całość tj prąd, gaz i drewno to niecałe 17500kWh/rok brutto). Temp w domu to 21-22*. Jak otrzymam fakturę to wkleję tabelkę.

To ile Cię to w rzeczywistości kosztowało? Gaz+Prąd+drewno? 17500 kWh/rok brutto, ile z tego poszło na CO i CWU? Czy cale 17500 poszło na CO i CWU?

To ile Cię to w rzeczywistości kosztowało? Gaz+Prąd+drewno? 17500 kWh/rok brutto, ile z tego poszło na CO i CWU? Czy cale 17500 poszło na CO i CWU?

Koszt podam dokładnie po otrzymaniu faktury (ok 3kzł za wszystko), będzie taniej niż w poprzednim roku, zużycie podaję roczne wg faktur w tym też "światło" dla 2.5 osób.

Zapewne "tajemnica" jest zawarta w ilości m3 spalanego drewna i dodatkowo "zimnolubności" ;-)

To będzie mój 10-ty sezon grzewczy, w początkowych latach ciężko było zejść poniżej 21000kWh/rok, ale temp była rzeczywiście wyższa, czasem ponad 24*, teraz w sypialniach na górze jest 20*, przed pobudką włącza się klima i podnosi temp do komfortowej - jest lepiej.

Edytowane przez kbab

mest, koledzy przedstawili Ci różne możliwe opcje i rozsądne wyliczenia. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Przy małym i dobrze ocieplonym domku raczej nie musisz się martwić o koszty ogrzewania, niezależnie jaki system wybierzesz. Jeden system będzie komfortowy i troszeczkę droższy w eksploatacji, inny będzie mniej komfortowy w obsłudze i troszeczkę tańszy w eksploatacji. Wybór należy do Ciebie. Edytowane przez zyzolek

Drewno porąbane i pocięte to koszt około 200-240zł za mp tam gdziem mieszkam ...

Czyli po dodaniu ceny drewna wychodzi jeszcze dodatkowo minimum 1200zł ...

Dodatkowo jeszcze ogrzewanie prądem ...

Płaciłem mniej (2 posty wyżej jest zużycie z poprzednich lat)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&p=5358178&viewfull=1#post5358178

Klima nie pobiera dużo prądu ok 0,5-0,7kWh/dobę, w zależności od warunków zewnętrznych.

Edytowane przez kbab

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wszyscy fajnie to zobrazowali :) najbardziej (nie wiem czy słusznie) skłaniam się do kotła na ekogorszek ... ALE tak jak w rozmowie wyszło nie wiem czy ktoś tak małe kotły produkuje (żeby to było coś sensownego a nie byle co). Najchetniej wybudowalbym garaz i tam zrobil kotlownie ale w innym dziale napisano mi zeby garaż liczyc cos kolo 2.500 za m2 to już się robi duża kwota. Na cały dom razem z umeblowaniem chcę przeznaczyć 300 tys. może się uda, nie wiem. Jeśli trzeba bedzie dac wiecej to sie da ale w tej kwocie chcialbym sie zmiescic:)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wszyscy fajnie to zobrazowali :) najbardziej (nie wiem czy słusznie) skłaniam się do kotła na ekogorszek ... ALE tak jak w rozmowie wyszło nie wiem czy ktoś tak małe kotły produkuje (żeby to było coś sensownego a nie byle co). Najchetniej wybudowalbym garaz i tam zrobil kotlownie ale w innym dziale napisano mi zeby garaż liczyc cos kolo 2.500 za m2 to już się robi duża kwota. Na cały dom razem z umeblowaniem chcę przeznaczyć 300 tys. może się uda, nie wiem. Jeśli trzeba bedzie dac wiecej to sie da ale w tej kwocie chcialbym sie zmiescic:)

Ja na Twoim miejscu poważnie rozważyłbym pompę ciepła PW albo gaz. Do tego jakiś mały kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Tak jak pisze Arturo, przy małym domku różnice w kosztach eksploatacyjnych będą niewielkie.

Ja mam ogrzewanie na ekogroszek i sobie je chwalę, ale mam dom 4 razy większy (405m2), co za tym idzie 4 razy większe zapotrzebowanie na ciepło i u mnie to ma sens. Czy u Ciebie ekogroszek ma sens??? Musisz sam sobie na to pytanie odpowiedzieć i wszystko na spokojnie przeliczyć.

Edytowane przez zyzolek

Myślałem, że taki rekuperator to koszt koło 10-14 tys. zł z resztą tak czytałem na tym forum. Coraz bardziej przekonuję się do gazu i właśnie do rekuperatora. Bardzo pomocni ludzie na tym forum piszą. Dzięki

Do gazu też mogę zamontować jakąś automatykę? Wiem, że te pytania są dla niektórych banalne, ale proszę o wyrozumiałość. Dokształcam się, ale nie jestem w stanie wszystieigo pojąć od razu a chciałbym, żeby mój dom był dla mnie przyjemnością a nie koniecznością.

Ja dla parterówki 106m2 wybrałem pompę ciepła PW.

Z uwagi, że lubię ogień :) i będę miał kominek do weekendowego palenia, mam w planach zamontować DGP do trzech pomieszczeń.

Stąd też - jeden komin, a nie dwa, koszty eksploatacji porównywalne z ekogroszkiem, komfort większy.

No i czyste pomieszczenie na kotłownię.

Ogrzewanie ekogroszkiem energooszczędnych, małych domów to jakiś anachronizm...

Ja dla parterówki 106m2 wybrałem pompę ciepła PW.

Z uwagi, że lubię ogień :) i będę miał kominek do weekendowego palenia, mam w planach zamontować DGP do trzech pomieszczeń.

Stąd też - jeden komin, a nie dwa, koszty eksploatacji porównywalne z ekogroszkiem, komfort większy.

No i czyste pomieszczenie na kotłownię.

Ogrzewanie ekogroszkiem energooszczędnych, małych domów to jakiś anachronizm...

A po co kominek i to z DGP ?

Jesli ktoś robi kominek z DGP to nie po to aby rozpalić kominek dla "nastroju" a po co aby w nim palić i używać jako źródło ciepła ...

Z jednej strony pompa a z drugiej źródło ciepła o najgorszej sprawności cieplnej (kominek + DGP) ?

Jak dla "nastroju" to starczy biokominek ...

No chyba że później CI ludzie którzy tak kochają czystość , bezobsługowość , komfort nagle zaczynają "lubić" nałogowo palić w kominku (oczywiście rekreacyjnie) i nagle przestaje im przeszkadzać że w salonie mają kotłownię , brud , smród , ładownie co chwilę opału , czyszczenie szyby , wywalanie opału ...

;-)