Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania domu 100m2

mest

Recommended Posts

Wracam do tematu podłogówki. Większość doradza na całości, ale tak jak pisałem wcześniej da się te temp. jakoś rozdzielić po pomieszczeniach? Nie chcę mieć wszędzie np. 22 stopnie bo... do sypialni to za dużo a do łazienki jak dla mnie za mało, jak powinienem sensownie wyjść z tego tematu?

W każdym pomieszczeniu możesz mieć inną temperaturę.

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kumaty instalator powinien wyliczyć Ci odpowiedni rozstaw rur dla danej temperatury w pomieszczeniu także nie widzę przeszkód w zróżnicowaniu temperatur.

W łazience moc podłogówki dobiera się zwykle na +25st.C.

Zwykle jest to +24 oC czyli zgodnie z normami. 25 oC jest rzadko spotykaną temp łazienki uwzglednianą przy projektowaniu podłogówki

do sypialni to za dużo a do łazienki jak dla mnie za mało, jak powinienem sensownie wyjść z tego tematu?

Żaden problem. Tam gdzie jest za ciepło to trochę dławisz przepływ na rozdzielaczu. Obserwujesz parę dni, i jeśli jest za ciepło to dławisz... itd. Można też, tak jak napisał Arturo robić większy lub mniejszy rozstaw rurek, ale jak źle dobierzesz, to tego już potem nie zmienisz, a zdławić przepływ możesz zawsze.

Myślałem bardziej o czymś takim, że dla danego pomieszczenia reguluję temp. elektronicznie za pomocą jakiegoś sterownika, który za to wszystko odpowiada, bo nie wiem czy będę umiał dławić:) ja w tym temacie jestem kompletnym laikiem:) nie każdy buduje (niestety) dom sam.

Myślałem bardziej o czymś takim, że dla danego pomieszczenia reguluję temp. elektronicznie za pomocą jakiegoś sterownika, który za to wszystko odpowiada, bo nie wiem czy będę umiał dławić:) ja w tym temacie jestem kompletnym laikiem:) nie każdy buduje (niestety) dom sam.

Możesz mieć sterowanie elektroniczne, tylko moim zdaniem przy podłogówce jest to zbędny wydatek.

Ogrzewanie podłogowe jest ogrzewaniem akumulacyjnym i bardzo wolno reaguje (zaleta i wada). Wystarczy je raz ustawić i zapomnieć na wieki;)

nie wiem czy będę umiał dławić

Ale kran na pewno umiesz zakręcać, a na rozdzielaczu jest tylko kilka takich małych kraników. Wszystkie na początku trzeba odkręcić na maxa, a potem niektóre trochę przykręcić. Poradzisz sobie, zwłaszcza gdy instalator pokaże Ci jak to się robi. Tak jak pisze Liwko, raz wyregulujesz i już do tego nie wrócisz.

A jaki będzie koszt takiej instalacji? Mowa o cały sprzęcie+robocizna. Żebym nie popłynął na takiej instalacji za bardzo, albo ile Wy płaciliście za taką instalację u siebie. Oczywiście wiem, że jest różnica w cenie materiałów ale licząc taki ze średniej półki to jaki byłby koszt wszystkiego?

A jaki będzie koszt takiej instalacji? Mowa o cały sprzęcie+robocizna. Żebym nie popłynął na takiej instalacji za bardzo, albo ile Wy płaciliście za taką instalację u siebie. Oczywiście wiem, że jest różnica w cenie materiałów ale licząc taki ze średniej półki to jaki byłby koszt wszystkiego?

Materiały na ogrzewanie podłogowe czy grzejnikowe będą w podobnej cenie. Jedynie za robociznę przy podłogówce możesz więcej zapłacić.

Ale więcej tzn. ile? Jestem zielony bo pierwszy raz to będę robił i nie chcę żeby mnie ktoś za bardzo "skroił" :) nie wiem też ile liczyć kasy na taki piec dlatego licze na podpowiedzi:)

Zaproś kilku instalatorów i zapytaj ile z robociznę takiego a takiego systemu. Rozpiętość nawet między jednym a drugim instalatorem może być spora. A wybór kociołka pozostawię komu innemu.

Liwko dalej będę drążył ile Ty zapłaciłeś za materiał do CO i robociznę? Czekam aż mi ktoś poda konkretną cenę bo jak mi instalator powie za wszystko 20.000 to nie wiem czy to mało czy dużo dlatego proszę o kwotę chociaż dla własnego porównania.

Za materiały do ogrzewania podłogowego około 4tyś. Robociznę miałem kompleksowo z całą hydrauliką i sanitarką więc nie wiem.

• 4 weeks później...
Byłem dzisiaj w PGNiG i wypełniałem druk odnośnie przyłącza gazu. Pojawia się rubryka z jakich zasobników na gaz będę korzystał i .... mówię, że nie wiem jeszcze:( a bardzo miła pani mówi: "Musi pan coś wpisać, a później jeszcze ewentualnie można zmienić ale to już wtedy będzie ostatecznie. No i znowu powracam na forum. Kocioł jedno za zasobnikiem, dwufunkcyjny czy dwu z zasobnikiem. Wiem, że dużo juz o tym było ale nadal ciężko mi się odnieść bo nie wiem jak to działa w praktyce. W mieszkaniu mam teraz junkers który grzeje wodę i zanim ona doleci do kuchni to trzeba trochę poczekać, chcę tego uniknąć u siebie w domu i pewnie często będę korzystał z wanny. Dlatego konkretne pytanie :) co najlepsze do takiego rozwiązania?

Raczej zdecyduję się na kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. Komfort ciepłej wody okazuje się dla mnie decydujący. Zastanawiam się tylko czy ma by kondensacyjny. Nie mam natomiast pojęcia jakiej mocy ma być ten kocioł i jaki zasobnik byłby najlepszy? Jaką firmę wybrać też nie wiem, może znacie coś sprawdzonego?

Szczerze mówiąc nie mam ustalonego budżetu bo nie wiem w jakich konkretnie cenach mieszczą się kotły, zasobniki. Nie chcę czegoś najtańszego co będzie mi się co chwilę psuło ale też mega drogiego, chciałbym mieć dobry kocioł, jeśli trzeba będzie do czegoś dołożyć 1000 zł to to zrobię ale chcę wiedzieć co za ten 1000 będę miał lepszego. Głównym założeniem są jak najmniejsze rachunki w przyszłości. Niech ktoś poda chociaż moc kotła bo myślę że to będzie stały parametr.

• 5 months później...

Temat dla mnie staję się znowu jak najbardziej aktualny:) więc powracam ze swoimi przemyśleniami i pytaniami.

Byłem już zdecydowany na podłogówkę na całości i kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem. Dzisiaj gdy musiałem wybierać rodzaj komina pojawiły się wątpliwości. Komin do pieca kondensacyjnego jest zdecydowanie droższy od tego do normalnego pieca gazowego, kocioł kondensacyjny także jest droższy. Jak liczę ogrzewanie w programie to rocznie między oboma kotłami jest różnica około 100 zł w ogrzewaniu (domek jest mały, więc oszczędności małe). Serwis kotła kondensacyjnego też jest droższy. Zakładając, że różnica w zakupach będzie wynosić około 2000 zł to zwrot inwestycji nastąpi po około 20 latach czyli wtedy pewnie też będzie trzeba wymienić piec na nowy. Na pewno zostaję podłogówka na całości i moje pytanie jest takie czy zwykły piec jednofunkcyjny także będzie dobry do podłogówki?

Liczysz podobnie jak co niektórzy na forum zwrot kolektorów słonecznych, pomp ciepła itd.

W twoich wyliczeniach brakuje jeszcze jednego współczynnika - co roczny wzrost cen gazu.

Policz sobie z ciągu przyjmując np 5% wzrost cen gazu i wtedy zobacz ile wyniesie czas zwrotu (zdecydowanie krócej).

Programy programami a życie życiem. Ja mam zwykły piec z otwartą komorą, bo używam go tylko i wyłącznie do grzania CWU. Tak jak piszesz tańszy piec, komin, serwis. Ale przy temperaturach grzania CWU różnica w wydajności między kondensatem a moim jest praktycznie żadna, więc swój wybór uznaję za uzasadniony.

Natomiast kondensaty im niższą mają temperaturę powrotu z instalacji tym bardziej pokazują lwi pazur. A niska temperatura powrotu to jest instalacja niskotemperaturowa czyli podłogówka. Jak masz 100% podłogówki to kondensat jest najlepszym wyborem.

Temat dla mnie staję się znowu jak najbardziej aktualny:) więc powracam ze swoimi przemyśleniami i pytaniami.

Byłem już zdecydowany na podłogówkę na całości i kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem. Dzisiaj gdy musiałem wybierać rodzaj komina pojawiły się wątpliwości. Komin do pieca kondensacyjnego jest zdecydowanie droższy od tego do normalnego pieca gazowego, kocioł kondensacyjny także jest droższy. Jak liczę ogrzewanie w programie to rocznie między oboma kotłami jest różnica około 100 zł w ogrzewaniu (domek jest mały, więc oszczędności małe). Serwis kotła kondensacyjnego też jest droższy. Zakładając, że różnica w zakupach będzie wynosić około 2000 zł to zwrot inwestycji nastąpi po około 20 latach czyli wtedy pewnie też będzie trzeba wymienić piec na nowy. Na pewno zostaję podłogówka na całości i moje pytanie jest takie czy zwykły piec jednofunkcyjny także będzie dobry do podłogówki?

Dobrze liczysz ... mały dom przekłada się na niskie roczne oszczędności przy relatywnie dużych nakładach na źródło ciepła (pompa ciepła, piec gazowy, kominek z płaszczem wodnym, rekuperator).

Ja już wybrałem. I nie będę miał komina w kotłowni choć kanał wentylacyjny będzie z uwagi na a) brak okna w kotłowi b) wykorzystanie do celów pralni / suszarni. Piec kondensacyjny, zamknięta komora spalania i zasilanie/wyrzut spalin przez ścianę boczną budynku. Pełna podłogówka. Docelowo bufor ciepła do wpięcia (kiedyś gdy ceny będą rozsądne) solar lub pompa ciepła powietrze woda do wspomagania przygotowania C.W.U. Brak cyrkulacji w pełnym obiegu C.W.U. lokalne podgrzewacze pod umywalkowe.

Zauważ, że gaz będzie potrzebny do kuchenki gazowej w kuchni. No chyba, że piekarnik indukcyjny (one też lubią prąd i kosztują).

Edytowane przez inwestorbb