Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania domu 100m2

mest

Recommended Posts

Przede wszystkim, jeśli zdecydujesz się na piec kondensacyjny, ale także na tradycyjny piec gazowy, to o jego podłączeniu do wodnego centralnego ogrzewania zapomnij. Do takich instalacji podłącza się KOTŁY, a nie PIECE.

Piece kondensacyjne też bywają, do instalacji powietrznych, nadmuchowych.

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liczysz podobnie jak co niektórzy na forum zwrot kolektorów słonecznych, pomp ciepła itd.

W twoich wyliczeniach brakuje jeszcze jednego współczynnika - co roczny wzrost cen gazu.

Policz sobie z ciągu przyjmując np 5% wzrost cen gazu i wtedy zobacz ile wyniesie czas zwrotu (zdecydowanie krócej).

No ale dlaczego mam zakładać roczny wzrost cen gazu o 5%.

Akurat ceny gazu spadły i zanosi się, że być może jeszcze spadną.

Takiego decydowanego ruchu nie widać po stronie energii elektrycznej choć widać pierwsze jaskółki na niebie (mocno naciągane).

Oczywiście cena zależy od rozwoju lub spowolnienia gospodarczego ale nie można być jednostronnym.

Proszę zauważyć, że bezwzględna:

- cena prądu w grupie najniższych w Europie,

Zobacz wykres

- cena gazu jedna z najwyższych.

zobacz wykres

I również płacimy opłaty stałe czy nie ważne czy korzystamy z prądu czy nie (podobnie jak przy gazie).

Edytowane przez inwestorbb
Statystyka

Każdy ma swoje racje a ja muszę do piątku wybrać kominy:) nie ukrywam, że jest to dla mnie wyzwanie. W pojedynku zmierzy się Plewa i Schiedel. Schiedel droższy bo komin rondo fi20 do kominka z wentylacją coś koło 2200 a do pieca kondensacyjnego komin Avant fi12 bez wentylacji 3400. Oba wysokie na 6,66m. Natomiast Plewa oferuję mi do kominka Uni Fu za 2040 z wentylacją i Uni Las do kotła kondensacyjnego(nie wiem czy do końca się nadaje) za 2400zł. Nie wiem czy średnice są odpowiednie czy może tą do kominka można zmniejszyć. Proszę doradźcie coś. Edytowane przez mest

• 7 months później...

witam

również potrzebuję waszej pomocy przy wyborze dobrego ogrzewania dla domu 100m2

niestety nie mam gazu na działce i zapowiada się ze jeszcze długo miec nie będę a zależy mi na ciepłej wodzie użytkowej i na ogrzewaniu.

Jako wspomaganie ogrzewania instaluję kominek z rozprowadzeniem powietrza ale chcę go traktować jako uzupełnienie a nie konieczność stałego palenia, no i kominek nie rozwiązuje mi problemu ciepłej wody użytkowej.

witam

również potrzebuję waszej pomocy przy wyborze dobrego ogrzewania dla domu 100m2

A dasz radę najpierw poczytać trochę forum? Jest kilka tematów ostatnimi czasy o różnych sposobach grzania. Proponuję żebyś najpierw trochę poczytał, a później uzbrojony w podstawową wiedzę zadawał pytania :yes:

A żeby było na temat, to możesz pomyśleć o podłogówce z buforem ciepła ogrzewany prądem w II taryfie. Koszt wykonania śmiesznie mały, przy dobrze ocieplonym domu może się opłacać. Bezobsługowe i bardzo tanie jeśli coś padnie.

Witam to teraz ja sie podepnę. Domek Z 34 w systemie szkieletowym. Powierzchnia użytkowa 96 m2 z poddaszem użytkowym. wszytko w granicy działki.

Chcemy kominek i jakoś nam gaz nie odpowiada. myślałem o kominku z DGP lub Płaszczem z grzeknikami lub podłogówką na dole i grzejniki na poddaszu.

Jeśli DGP to ogrzewacz elektryczny przepływowy. Sam już nie wiem. Szkielet najlepiej grzac nadmuchem ale opinie są różne. POMOŻE KTOŚ:( . mYŚLAŁEM TEŻ O CZYMŚ TAKIM http://www.youtube.com/watch?v=5X12tJxgt7U. Czekam na jakieś mądre spostrzeżenia.

Witam to teraz ja sie podepnę. Domek Z 34 w systemie szkieletowym. Powierzchnia użytkowa 96 m2 z poddaszem użytkowym. wszytko w granicy działki.

Chcemy kominek i jakoś nam gaz nie odpowiada. myślałem o kominku z DGP lub Płaszczem z grzeknikami lub podłogówką na dole i grzejniki na poddaszu.

Jeśli DGP to ogrzewacz elektryczny przepływowy. Sam już nie wiem. Szkielet najlepiej grzac nadmuchem ale opinie są różne. POMOŻE KTOŚ:( . mYŚLAŁEM TEŻ O CZYMŚ TAKIM http://www.youtube.com/watch?v=5X12tJxgt7U. Czekam na jakieś mądre spostrzeżenia.

Co to znaczy - nieopłacalna ? Przeciez w skal roku miałbyś jakies ekstra 300-400zł w kieszeni ?

Sam pisaleś, ze dlaCiebie komfort jest ważniejszy, wiec o co Ci teraz chodzi ?

Jeśli jedna taryfa dla PC PW, to w takim razie koszt 1kWh z PPC to 0,22zł (optymistycznie biorac SCOP 2,5), lub 0,27zł przy SCOP 2, który sam do swoich rachunków przyjmujesz.

Edytowane przez fotohobby

Chyba tylko Ty liczysz inaczej, bo juz przynajmniej dwóch instalatorow (znany ci MP i calkiem niedawno fachman) pisalo, ze PC PW w sytuacji, kiedy ktoś ma gaz pod płotem to sprawa nieopłacalna.

W moim przypadku wyglada na to, ze w porownaniu do instalacji na T-Cap zaoszczędzę 5tyś zl, a jedyne oszczedności na jakie mógłbym liczyć w przypadku pompy to te 300-400zł rocznie przyprzejściu na G12 (z czym ja akurat problemu bym nie miał).

Niebagatelnym plusem instalacji gazowej jest to jest to, że decydujac się na nia, wiekszość wydatkow to pozycje za ktore płacimy raz, a one sie "nie zepsuja" ;)

Czyli: projekt, przyłącze, wykop, instalacja wewnetrzna. Samo urządzenie (kocioł) to koszt 3,5 tys zł.

Jesli za 10 lat przyjdzie serwisant i powie, ze szlag trafił kociołek, to aż tak nie zaboli, jak zabolałoby, kiedy padłaby jednostka zewnetrzna/wewnetrzna pompy...

Jak już nie miałbym gazu, albo miałbym na niego alergie, to wolałbym chyba 500-1000l zbiornik z grzałką 12kW podpięty do podłogówki... I G12 oczywiście.

Być może,chociaż ja to inaczej liczę ale niech Ci będzie.

Jak inaczej? Przed budową i w trakcie byłeś na 100% zdecydowany na kospela...Aż tu nagle dałeś się namówić na pompę pw. I co?

I tkwisz w G11 po to by w końcowym obrachunku grzać wodę drożej niż w bojlerze. Duon z przesyłem 0,21 zł w nocnej, twoj koszt przy cop 2

0,56 zł/2- 0,28 zł?

16 tys zł za urzadzenie by płacic więcej o 33 procent?

Hmm...

Ocieplenie zewn 15 plus 5 sama wełna. stropdach 20 cm strop 15 ściany działowe 10 cm . wentylacja grawiatacyjna. Parter salonik plus kuchnia otwarta ok 32 m 2 razem, pokoik 10 m2 łazienka 6 m2 plus pom. gospodarcze. Piętro łazienka 8 m2 2 pokoje po ok 20 m 2 . Moja wizja to http://www.kominkimyslowice.pl/kotly-na-pellet-mcz z podłogówką w salonie około 25 m2. plus grzejnik w pokoiku 10 m2 i łazienka drabinkowy. Na piętrze po 1 grzejniku w pokoju plus drabinka w łazience. W salonie dodatkowo koza 10 KW. Jakie macie opinie?????? Dom szkieletowy. Może ktoś podać przybliżone koszta takiej instalacji??

Ocieplenie zewn 15 plus 5 sama wełna. stropdach 20 cm strop 15 ściany działowe 10 cm . wentylacja grawiatacyjna. Parter salonik plus kuchnia otwarta ok 32 m 2 razem, pokoik 10 m2 łazienka 6 m2 plus pom. gospodarcze. Piętro łazienka 8 m2 2 pokoje po ok 20 m 2 . Moja wizja to http://www.kominkimyslowice.pl/kotly-na-pellet-mcz z podłogówką w salonie około 25 m2. plus grzejnik w pokoiku 10 m2 i łazienka drabinkowy. Na piętrze po 1 grzejniku w pokoju plus drabinka w łazience. W salonie dodatkowo koza 10 KW. Jakie macie opinie??????

Liczyłeś zapotrzebowanie na ciepło? Podaj tutaj jeśli masz policzone. Ciekaw jestem ile (o ile w ogóle) zaoszczędzisz rocznie w stosunku do ogrzewania bufora grzałką w 2 taryfie.

2 grzałki 9kW = 1000zł

Bufor 500L ~4000zł

Całość 5000zł

Porównaj to teraz z ceną pieca 13.000-14.000zł + budowa komina (coroczne przeglądy kominiarskie). Kiedy to się zwróci?

Czy ludzie naprawdę widzą tylko ekogroszek jako źródło taniego ciepła? Czy warto dla max kilkuset złotych rocznie tracić 1 pomieszczenie na kotłownię i męczyć się z przewymiarowanym piecem?

Liczyłeś zapotrzebowanie na ciepło? Podaj tutaj jeśli masz policzone. Ciekaw jestem ile (o ile w ogóle) zaoszczędzisz rocznie w stosunku do ogrzewania bufora grzałką w 2 taryfie.

2 grzałki 9kW = 1000zł

Bufor 500L ~4000zł

Całość 5000zł

Porównaj to teraz z ceną pieca 13.000-14.000zł + budowa komina (coroczne przeglądy kominiarskie). Kiedy to się zwróci?

Czy ludzie naprawdę widzą tylko ekogroszek jako źródło taniego ciepła? Czy warto dla max kilkuset złotych rocznie tracić 1 pomieszczenie na kotłownię i męczyć się z przewymiarowanym piecem?

Moim zdaniem warto. Popatrz na wymiary tych kotłów. Są naprawdę niewielkie. Można zastosować przewód na zewnątrz budynku. Średnica wylotu spalin to 8 cm. Myślę że w pomieszczeniu gdzie będzie stał bufor 500 L nie da się już sypialni zrobić i pozostanie to juz na wieki pomieszczeniem gospodarczym o większej lub mniejszej powierzchni:p

To kocioł na pelet. Dość dobry z bardzo dużą modulacją mocy, rozpalaniem wygagaszaniem dobrze zrobionym sterowaniem, o małej pojemności wodnej wiec nie bedzie przewymiarowany i użytkownicy tych kotlow raczej sie z nimi nie męczą a nawet znam sporą grupę zadowolonych z tego kotła.

Też myślę , że to dobry kociołek. Zastanawiam się czy wersja Slim czy zwykła . Ma większy zasobnik i to chyba taka różnica tylko. W przyszłości zainwestuję w podajnik ślimakowy i będzie po temacie na cały tydzień. Może masz namiar na zadowolonych klientów. Jeśli to nie problem to czy można na priv dostać jakiś kontakt?