Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania domu 100m2

mest

Recommended Posts

To kocioł na pelet. Dość dobry z bardzo dużą modulacją mocy, rozpalaniem wygagaszaniem dobrze zrobionym sterowaniem, o małej pojemności wodnej wiec nie bedzie przewymiarowany i użytkownicy tych kotlow raczej sie z nimi nie męczą a nawet znam sporą grupę zadowolonych z tego kotła.

Ale ja nie mówię, że takie kotły są złe. Są złe do domu o tak małym zapotrzebowaniu na ciepło. A skoro jest tak małe zapotrzebowanie na ciepło, to i dużo opału nie zużyją. Jakby było podane OZC, to nawet dałoby się sprawdzić o ile prąd wyjdzie drożej.

Moim zdaniem warto. Popatrz na wymiary tych kotłów. Są naprawdę niewielkie. Można zastosować przewód na zewnątrz budynku. Średnica wylotu spalin to 8 cm. Myślę że w pomieszczeniu gdzie będzie stał bufor 500 L nie da się już sypialni zrobić i pozostanie to juz na wieki pomieszczeniem gospodarczym o większej lub mniejszej powierzchni:p

Pellet też musisz mieć gdzie trzymać. Masz zrobione OZC? bo chętnie bym poznał ile faktycznie zaoszczędzisz na eko groszku + policz po jakim czasie zwróci Ci się ~8.000-10.000 zł różnicy. Kocioł też po tylu latach może domagać się wymiany na nowy.

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dlaczego twierdzisz że są złe w domach o małym zapotrzebowaniu na ciepło minimalna moc pracy kotła to 3,8 kW - praca (a nie czuwanie) a jest też czuwanie które pobiera min ilość opału do podtrzymania ognia ( nie jest to podtrzymanie znane z eko-groszkowców) tylko kociołek pracuje ciągle ale z super małą dawką opału tak że nawet pompa nie jest w stanie się załączyć. Kocioł się tez wygasza jeśli nie ma potrzeby grzania. A nominalna moc kotła to 13,5 kW.

dlaczego twierdzisz że są złe w domach o małym zapotrzebowaniu na ciepło

Dlatego, że ekonomicznie są słabo uzasadnione. Działać będą, grzać też. Przykładowo:

- załóżmy, że grzanie prądem (w 2 taryfie) jest droższe o 20%

Przy rocznym koszcie ogrzania ekogroszkiem 1500zł, prąd wyjdzie 300zł więcej, różnica w kosztach instalacji (9000zł) będzie się zwracać 30 lat.

Jeśli zapotrzebowanie w dużym domu jest duże i ogrzanie ekogroszkiem kosztuje 4500zł, różnica będzie 900zł, zwrot różnicy w 10 lat.

Pompa ciepła w domu o małym zapotrzebowaniu też jest dyskusyjna ze względu na długi okres zwrotu różnicy w kosztach ponoszonych na początku (a grzeje z bardzo wysoką sprawnością).

Były już podobne obliczenia na forum. Najlepiej byłoby to liczyć gdyby autor podał OZC.

Dlatego, że ekonomicznie są słabo uzasadnione. Działać będą, grzać też. Przykładowo:

- załóżmy, że grzanie prądem (w 2 taryfie) jest droższe o 20%

Przy rocznym koszcie ogrzania ekogroszkiem 1500zł, prąd wyjdzie 300zł więcej, różnica w kosztach instalacji (9000zł) będzie się zwracać 30 lat.

Jeśli zapotrzebowanie w dużym domu jest duże i ogrzanie ekogroszkiem kosztuje 4500zł, różnica będzie 900zł, zwrot różnicy w 10 lat.

Pompa ciepła w domu o małym zapotrzebowaniu też jest dyskusyjna ze względu na długi okres zwrotu różnicy w kosztach ponoszonych na początku (a grzeje z bardzo wysoką sprawnością).

Były już podobne obliczenia na forum. Najlepiej byłoby to liczyć gdyby autor podał OZC.

Niestety nie mam OZC ponieważ jestem na etapie projektowania. Musze wybrać rodzaj ogrzewania i mam dylemat. Nadmienię iz jest to domek szkieletowy , który to nie akumuluje ciepła. Dom się szybko nagrzewa ale i szybko wychładza. Myślałem o prądzie i kominku z DGP ale nie wiem czy wyjdzie to taniej.

to wyjasnij mi dlaczego klienci którzy zdecydowali sie na grzanie pradem a mam takich szybko od tego uciekaja i instaluja inne rozwiazania np pellets a mam takich troche.

Jest kilka opcji:

- ich domy zużywały dużo energii

- grzali prądem całą dobę zamiast w II taryfie, bo np. nie mieli bufora

- nie biorą pod uwagę całkowitych kosztów przy wyborze ogrzewania

Sprawdziłem też koszt 1kWh z prądu do pelletów, wychodzi o 100% drożej... czyli w zasadzie prąd można ograniczyć jedynie do nowych energooszczędnych budynków, bo starsze, gorzej ocieplone mogą puścić z torbami (powiedzmy, że 2000zł prąd VS 1000zł pellet - ja bym wybrał prąd, ale już 10.000zł VS 5.000zł i wybieram pellet).

Niestety nie mam OZC ponieważ jestem na etapie projektowania. Musze wybrać rodzaj ogrzewania i mam dylemat. Nadmienię iz jest to domek szkieletowy , który to nie akumuluje ciepła. Dom się szybko nagrzewa ale i szybko wychładza. Myślałem o prądzie i kominku z DGP ale nie wiem czy wyjdzie to taniej.

Jeśli będziesz mieć podłogówkę, to możesz zrobić grubszą wylewkę.

Edytowane przez teres

Jeśli będziesz mieć podłogówkę, to możesz zrobić grubszą wylewkę.

To akurat wiem że można ciepło w podłodze trzymać. Nie wiem tylko czy mnie cena za prąd do zawału nie doprowadzi. Mając prąd to tylko 2 taryfa. Teraz tak mam na powierzchni 35 m 2 ( otwarty pok na kuchnie , brak drzwi do p. pok otwarte drzwi do łazienki. Blok docieplony 10 czy 12 styropian , mieszkanie parter, docieplona podłoga styropianem 5 cm. 2 okna 1400x1400 i 200x1400. Grzeję piecem kaflowym na prąd. 2 grzałki 200W i 1500 W.

Przy temperaturze obecnej piec chodzi co 2 dzień noc i 2 h dzien dalej w 2 taryfie. Sąsiedzi po bokach grzeją . Temperatyra to ok 20-21 stopni Rachunek miesięczny za prąd teraz to ok 100 -120 zł. Przy -15 jak już bywalo i grzanie na 3,5 KW rachunek ok 230 ale w mieszkaniu ciepło 22-3 stopnie. Na moja za ciepło. Może grzejniki dynamiczne??? Poradzi ktoś coś mądrego

Poniżej masz wahania cen oraz wartości opałowe poszczególnych nośników.

gaz ziemny - 9,4 kWh/m3 cena 2,0 - 2,5 zł/m3,

propan - 6,7 kWh/litr cena 1,6 - 1,8 zł/litr /własny zbiornik/,

ekogroszek ok. 7,5 kWh/kg cena 0,6 - 0,85 zł/kg,

pellets - 4,2 - 5,0 kWh/kg cena 0,6 - 1,0 zł/kg,

prąd G11 - 0,6 - 0,65 zł/kWh,

G12 - 0,2 - 0,35 zł/kWh,

Do tego dodaj /a raczej odejmij/ sprawności kotłów. Prąd = 100%.

Ceny sprawdź lokalnie, gdyż jak widzisz rozbieżności są znaczne, a lokalnie mogą być jeszcze większe.

Jak będziesz miał te dane przelicz sobie na cenę 1 kWh.

Wykonaj OZC.

Znając zapotrzebowanie, policz stopy zwrotu nakładów inwestycyjnych na poszczególne systemy grzewcze.

Przy paliwach stałych - ekogroszek, pellets - tak naprawdę nigdy nie wiesz co kupujesz. Wystarczy poczytać na FM wątki o ekogroszku i pelletach. Dodaj nakład pracy fizycznej przy paliwach stałych oraz pewne niedogodności związane z dozorem i czyszczeniem.

Przy Twojej wielkości domu i poniżej 50 kWh/m2 wybór nośnika ma małe znaczenie. Różnice mogą wynosić kilka - kilkanaście zł miesięcznie. Musisz uwzględnić nakłady inwestycyjne np. kotłownia, kominy, powierzchnia do składowanie opału.

Powyższej "pracy" nikt za Ciebie nie wykona. Niestety.

I chyba najważniejsze :D.

Przewidywanie jakie będą ceny za 5 - 10 lat to jak gra w lotto.

Poniżej masz wahania cen oraz wartości opałowe poszczególnych nośników.

gaz ziemny - 9,4 kWh/m3 cena 2,0 - 2,5 zł/m3,

propan - 6,7 kWh/litr cena 1,6 - 1,8 zł/litr /własny zbiornik/,

ekogroszek ok. 7,5 kWh/kg cena 0,6 - 0,85 zł/kg,

pellets - 4,2 - 5,0 kWh/kg cena 0,6 - 1,0 zł/kg,

prąd G11 - 0,6 - 0,65 zł/kWh,

G12 - 0,2 - 0,35 zł/kWh,

Do tego dodaj /a raczej odejmij/ sprawności kotłów. Prąd = 100%.

Ceny sprawdź lokalnie, gdyż jak widzisz rozbieżności są znaczne, a lokalnie mogą być jeszcze większe.

Jak będziesz miał te dane przelicz sobie na cenę 1 kWh.

Wykonaj OZC.

Znając zapotrzebowanie, policz stopy zwrotu nakładów inwestycyjnych na poszczególne systemy grzewcze.

Przy paliwach stałych - ekogroszek, pellets - tak naprawdę nigdy nie wiesz co kupujesz. Wystarczy poczytać na FM wątki o ekogroszku i pelletach. Dodaj nakład pracy fizycznej przy paliwach stałych oraz pewne niedogodności związane z dozorem i czyszczeniem.

Przy Twojej wielkości domu i poniżej 50 kWh/m2 wybór nośnika ma małe znaczenie. Różnice mogą wynosić kilka - kilkanaście zł miesięcznie. Musisz uwzględnić nakłady inwestycyjne np. kotłownia, kominy, powierzchnia do składowanie opału.

Powyższej "pracy" nikt za Ciebie nie wykona. Niestety.

I chyba najważniejsze :D.

Przewidywanie jakie będą ceny za 5 - 10 lat to jak gra w lotto.

Nie wiem czy to dobrze liczę? Przykładowo przyjmując np 50 kWh m 2 x 100m (powierznia dom ) =5000 kwh dzieląc na 12 miesięcy daje nam 416,666 na miesiąc x 0,25 gr za kW w 2 taryfie wychodzi, że miesięczny koszt to 104, 16 zł. Przy pellecie wychodzi 80 zł czyli 25 złmniej. Jest to możliwe?????:lol2::D

Nie wiem czy to dobrze liczę? Przykładowo przyjmując np 50 kWh m 2 x 100m (powierznia dom ) =5000 kwh dzieląc na 12 miesięcy daje nam 416,666 na miesiąc x 0,25 gr za kW w 2 taryfie wychodzi, że miesięczny koszt to 104, 16 zł. Przy pellecie wychodzi 80 zł czyli 25 złmniej. Jest to możliwe?????:lol2::D

416 * 0,35 = 145zł (prąd)

(416/5)/80%=104kg*1,0zł = 104zł (pellet ze sprawnością 80% i energii 5kW z 1kg)

Ja bym tak liczył. Część ciepła i tak planujesz dostarczać kominkiem.

Nie wiem jaką przyjąłeś do wyliczeń sprawność kotła na pellet i jego cenę, cenę prądu w G12, ale z grubsza tak jest.

Dodaj na CWU z 1 000 kWh/osobę/rok.

Dzięki wielkie. Chodziło raczej o to czy dobrze rozumuję. U nas prąd G 12 0,25 gr niecałe. Pellet liczyłem po 900 zł tona. Sprawnośc kotła 90 proc. Wartość energetyczną przyjąłem 4,7 kWh z kg. Jestem w szoku , że to takie małe koszta. Musze tylko dowiedziec się jakie dokładnie jest zapotrzebowanie domu. Czy grzejniki dynamiczne potrafią oddać w ciągu dnia taką energię aby wystarczyła do ponownego ładowania nocą???? Wiem, że jest jeszcze ładowanie pomiędzy godz 13-15 ale czy starczy to nie wiem. Ciekawe czy to można policzyć. Może znasz dobre rozwiązanie elektryczne???

no teoretycznie tak. Z moich doświadczeń na różnych budynkach to wychodziło jakoś tak powiedzmy przykładowo prąd 140 - pellet 60 - 70 . To tak szacunkowo z informacji jakie posiadam od swoich klientów - wiekszośc domów nowych budowanych w okresie 2005-20010 ( domy w których wymienialiśmy instalacje ( z grzania elektrycznego na pellet)

Przykro mi, ale nie zajmuje się ogrzewaniem z wykorzystaniem prądu.

Proponuje postudiować odpowiednie wątki na FM.

Trafiając na to forum miałem nadzieję , że ktoś doradzi lub podeśle swoje pomysły na ogrzewanie domu. Rozumiem , że Pan nie zajmuję się ogrzewaniem elektrycznym ale liczę na jakieś uzasadnione podpowiedzi w kwestii wyboru c.o i CWU . Nadmienię dom szkieletowy. OZC nie mam ale to już zostało wcześniej sprostowane. Szukam jakieś mądrego rozwiązania. Projekt domu Z 34 z małymi poprawkami.

Trudno tu cokolwiek doradzać nie wiedząc jak budowany jest dom wbrew pozorom szkielet to trudna konstrukcja, wystarczy kilka drobnych błędów w budowie i z ciepłego domu robisz durszlak. Znam klika firm które budują szkielety i oni tam robią peletowe piecyki z nadmuchem - ogrzewanie konwekcyjne - podobno bardzo dobrze im się to sprawdza. Ale jeśli zrobisz układ wodny to też nie bedzie zle bo do niego podłączysz praktycznie wszystko- pellet. pc, lpg, gaz ziemny itd. Jeśli zrobisz dobrze budynek to różnice pomiędzy nośnikami nie powinny być wielkie - kwotowo, bo już procentowo to może być znaczna różnica - dużo tu też zależy od tego ile chcesz czasu poświecić na obsługę -jedne urządzenia będą tańsze w eksploatacji ale bedą wymagały obsługi inne będą bezobsługowe ale droższe. Zdecydować musisz sam, my jedynie możemy Ci przedstawić zalety poszczególnych systemów bo o wadach to się raczej mało wspomina ( wady wypomina konkurencja)

Jeśli chodzi o wykonawcę to raczej jestem o niego spokojny. Stawia domy szkieletowe od 15 lat i ma spore doświadczenie. Nie bierze więcej jak 15 domów rocznie. Od każdego stanu ma innych ludzi. firma to http://www.drewdom.com/ . Właściciel jest naprawdę pomocny i nawet powiedział, że jak nie będziemy z nim budowac to zawsze można dzwonić pytać co i jak a i może podjechać na budowę sprawdzić czy jest ok stawiany domek. Chiałem piecyk na pellet w salonie tylko nie ma takiego jaki ja bym chciał. W grę wchodzi także kominek na pellet ale to juz inna bajka cenowa Jest coś takiego np. http://www.iwona.com.pl/kominki-na-pellet-iwona ale nie ma nigdzie opinie na ten temat. Ponoć to samoróbka tej firmy. Przerobiony wkład z kratki.pl . Idac dalej sam kominek chyba nie może być jako główne źródło ciepła w domu!!:( > Chiałem ten piec MCZ o którym wcześniej pisałem tylko w tym momencie wyjdą mi 2 kominy. Sam juz na głowę dostaję:bash: co i jak . Kobitka moja wybrała do saloniku to http://photos03.istore.pl/29121/photos/big/25027159.jpg. Niestety to DGP nie podłącze. i znowu klops a czas ucieka.

możesz też zamontować np coś takiego znam tą konstrukcje i wiem że całkiem sprawnie to działa i jest naprawde genialny do serwisowania.

http://wentor.com.pl/Produkt.aspx?id=1412&kat=350

jest to jakas alternatywa ale cena też nie mała. Czy pozostałe piece ale na DGP z mocą ok 10,5 kW to za młao aby nagrzać te 100 m2. GENIALNY DO SERWISOWANIA????? To już nawaliły i trzeba serwisować??/ Co to oznacza wg Pana???