Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien w domu z bali

Recommended Posts

Witam

Założyłem nowy temat bo potrzebuję waszej pomocy. Proszę o rady jak powinien wyglądać prawidłowy montaż okien w domu z bali.

W internecie jest bardzo mało informacji na ten temat. Jednym ze sposobów jest montaż okien za pomocą listew pośrednich które są wkładane we wręby przygotowane w czole bali w otworach okiennych dzięki czemu mogą się przesuwać w otworach na skutek pracy bali. Mógłby ktoś bardziej przybliżyć ten sposób montażu? Może macie jakieś inne sprawdzone sposoby montażu?

Domy z bali mają swoje dobrze rozwinięte wątki i na pewno są tam użytkownicy domów z różnego typu bali, balików itp.

A ja? Montowałem. W róznych konfiguracjach. Nawet całkiem niedawno. Za każdym razem czuję respekt, bo taki dom potrafi usiąść nawet 17cm (na bieżąco widzę taki dom - to już ponad 4 lata siada).

Faktycznie - te listwy we wrębach wydają mi się najsensowniejsze, chociaż wymagją prostych okien, bo listwa nie stwarza możliwości ich naciągnięcia.

Ale co ja się będę rozpisywał - temat wystarczajacy dla pracy magisterskiej.

Zapytałbym o montaż producenta domu. Idealnie byłoby, gdyby w pracach brał też czynny udział człowiek montujący na codzień dane okno.

...aby zablokować wpływ dużego osadzania się ( 17 cm na 4 lata ) domu z bali na okna i drzwi w nim zamontowane najlepiej zastosować metodę włoską.

Ale z drugiej strony to aż taka odległość świadczy o spitolonej konstrukcji !!! z dużym prawdopodobieństwem w strefie fundamentów.

Edytowane przez Charlie

Eee tam spitolone;)

To bal tak potrafi wysychać. W tym domu wszystko przebiega zgodnie z planem (przynajmniej dla mnie - postronnego obserwatora). Miało osiąść ok 17cm - tak było zapowiedziane w momencie budowy.

W jaki sposób powinno być okno przymocowane do listew we wrębach? Jaki przekrój powinien być tych listew jak rama okna ma szerokość 88mm. Czytałem że listwy we wrębach powinny być uszczelnione wełną mineralna. Między ramą okienną a listwą zastosować piankę czy może lepiej taśmę rozprężną?

Mógłbyś Charlie coś więcej napisać na czym polega metoda włoska?

Dom już stoi ok 8 miesięcy.

Metoda włoska polega na zamontowaniu stalowej ramy wokół ościeża i w nią dopiero montuje się okno. Chodzi o to żeby podczas pracy drewnianej konstrukcji stal powstrzymała naprężenia na okno czy drzwi. Jeśli pól centymetra przesunie się ościeże w stosunku do ościeżnicy to skrzydło okna czy drzwi nie otworzy się - zostanie ściśnięte a przez to zablokowane.

Ościeżnicę przykręcamy 15 cm śrubami do drewna uprzednio nawiercając otwory odpowiednio mniejszym wiertłem w stosunku do średnicy śruby.

Uszczelnieniem może być wełna skalna lub szklana.

P.S Finlandia - weź sobie miarkę i popatrz ile to jest 17 cm. Jak możesz takie rzeczy wypisywać, że taka odległość to nie problem. 17 cm to ludzie kładą docieplenie na elewacje.

Za cienki jestem w uszach by Wam to racjonalnie wyjaśniać, ale musicie mi uwierzyć albo iść do działu:

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?76-Domy-drewniane

Jest tak samo szeroki jak nasz wątek okienny.

My montowaliśmy w konstrukcji przygotowanej przez cieślę i pod jego dyktando. W otworze rama (właściwie trzy boki, bez góry) po bokach zamontowana w balach na pióro , bale osiadają a ona sobie stoi. Jej wysokość niższa od otworu w balach o przewidziane centymetry osiadania. góra wypełniona wełną, po obu stronach zamaskowana deskami które potem w miarę osiadania są zmieniane na węższe. Górę okna da się zamocować dopiero kiedy wszystko osiądzie. Czy to poprawna metoda nie wiem, narzucona przez cieślę który tak buduje domy. Reklamacji niet.

Podobnie było w "moim" przypadku. Z tym że powtarzam - nie montowałem, ale miałem okazję być bardzo blisko.

Ściany działowe są niezależne. Wylewka też. Wysycha tylko bal, z założenia z każdej strony na tyle podobnie, że można uznać że "tak samo" równo.

Poza tym - domy z bala to na prawdę złożony temat i warto słuchać cieśli.

• 2 years później...

Trafiłem przypadkiem na ten stary wątek i rozbawiło mnie niedowierzanie Charliego. Jako posiadacz domu z bali mogę jedynie potwierdzić , że stopień osiadania jest przewidziany już na etapie projektowania. I niezależnie czy osiadanie wyniesie 7 czy 20 cm - wszystkie elementy konstrukcji muszą być tak dobrane by osiadanie nie miało wpływu na użytkowanie domu. Dotyczy to nie tylko okien i drzwi, ale również ścian działowych i instalacji wod-can-gaz. Osiadanie jest związane z wysychaniem drewna a nie błędami na etapie montażu.

Wbrew pozorom, przy odpowiednio wykonanej konstrukcji domu z bali, kontrolowane osiadanie budynku nie stanowi problemu :)

Jedyny wątek jaki znalazłam o montażu okien w domu z bala.

Mam przeniesioną z gór starą ponad 50-letnią chatę. W sobotę miał się odbyć montaż nowych drewnianych okien.:( Nie umiem skopiować, ale opisałam sytuację na ostatniej 545 stronie wątku pt Domy z bala. Szczerze, to na razie nie wiem jak wybrnąć z sytuacji. Liczę na uczciwość firmy okna mazurskie, która wykonała okna i miała zrobić montaż.

Może ktoś będzie tak miły i zerknie. Może coś podpowie.

Kłopot mamy, bo okna są żle wykonane i nie takie okna chciałam, nie za takie płaciłem. Na razie stoją niezmontowane i czekają na odpowiedz firmy okna mazurskie.

Jeżeli trzeba, to wstawię fotki.