water-sprite 05.02.2013 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ostatnio sporo czasu poświęciłam wątkom dotyczącym urządzaniu wnętrz i doszłam do wniosku, że nikt za mnie tego nie zrobi ( no chyba że projektant, ale to się trochę nie mieści w moim budżecie). Pora więc przeprosić się z programem sweetHome Na szczęście dzięki komentarzom u makowej_panienki odkryłam jego nowe funkcje. Właśnie ściągam nowe meble do mojego domu i czuję się prawie jak na zakupach Wrócę tu z gotowym projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 10.02.2013 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Niestety projekt jeszcze nie gotowy, udało mi się co prawda rozmieścić główniejsze meble wygląda to tak http://images35.fotosik.pl/1803/bf7c760995db2f5c.jpg Widok 3d mam jeszcze nie dopracowany. Skończyłam już prawie piętro, ale im więcej możliwości programu odkrywam tym mniej zadowolona z efektu jestem. Chociaż zdaję sobię sprawę, że kolor mebli czy podłóg ulegnie jeszcze zmianie. Martwi mnie natomiast co innego. Otóż oglądając wnętrza innych forumowiczów podobają mi się wnętrza odważne i nietuzinkowe, ale przy próbie aranżacji własnego najchętniej trzymałabym się utartych schematów i bezpiecznych odcieni brązu oraz drewna. Czy to normalne? W ogóle to muszę zacząć wrzucać tu sobie jakieś inspiracje, bo mogę obudzić się z ręką w nocniku Ostatnio próbowałam zgłębić tajniki dobrego montażu drzwi tarasowych i dziwi mnie jedno, czemu większość osób zostawia dziurę w tym miejscu, a potem zmaga się z problemem na czym oprzeć te drzwi? Wiem teraz gdy w sprzedaży dostępne są poszerzenia systemowe problem już jakoby nie istnieje. A ja się zastanawiam czy nie lepiej puścić jedną warstwę pustaków przy 25 cm podłodze byłoby prawie dobrze. No dobra jakiś "cieńszy" pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 12.02.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Widzę, że świetnie sobie poradziłaś Nawet profesjonalnie naniosłaś ściany na projekt o ile się nie mylę. Ja niestety rysowałam od ręki i wymiary się trochę nie zgadzają. No ale za to widzisz teraz dokładnie co i gdzie się zmieści i ile miejsca zajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 12.02.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dzięki za miłę słowa. Właśnie chodziło mi oto, żeby wiedziećgdzie co się zmieści. I czy się zmieści. Postanowiłam wkleić tu zupełnie niedopracowany widok na dwie wersje parteru i nadal zupełnie nie wiem, która opcja w kuchni będzie lepsza. Czy zagracać się jakimś "półwyspem"? http://images37.fotosik.pl/1960/fc1f7cf3060c2b14.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 12.02.2013 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Mały ten obrazek, może tak się uda? http://images40.fotosik.pl/1945/79d593f6683a8f9c.jpg http://images47.fotosik.pl/1718/59d48736855fb5b9.jpg czy może taki układ jednak? http://images38.fotosik.pl/1944/4f9b50cc950c1b21.jpg http://images35.fotosik.pl/1806/182e65a0abe1ae21.jpg Edytowane 12 Lutego 2013 przez water-sprite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 12.02.2013 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zrobiłam jeszcze "widok" kuchni od strony stołu w jadalni http://images46.fotosik.pl/1953/c119d095aa194b14.jpg http://images45.fotosik.pl/1718/ee966f8e529acf2d.jpg Druga opcja wydaje się przestonniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 13.02.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam się w Twoim wątku. My też budujemy na odległość...do Polski zjeżdżamy w listopadzie albo grudniu. Co do kuchni to wybrałabym bez półwyspu. Na planie może tego nie widać, ale wydaje mi się, że przestrzeń będzie bardzo 'zagracona'. Mamy podobny układ kuchni, salonu i drzwi tarasowych i też przerabialiśmy półwysep. Bardzo się cieszę, że zrezygnowaliśmy. Pozdrawiam i życzę miłego budowania Wiosna idzie, to zaraz wszystko ruszy do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 15.02.2013 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dzięki Elizo za odp. I cieszę się ,że zabrałaś głos. Mi coraz bardziej wydaje się, że im prościej tym lepiej. Popracowałam też trochę nad wyglądem domu zzewnątrz i wyszło mi takie cosik http://images34.fotosik.pl/560/913e1888436946f0.jpg muszę jeszcze założyć dach na dom, ale środek też już bardziej dopracowany http://images50.fotosik.pl/1855/3d976a884b4d4832.jpg http://images47.fotosik.pl/1722/4b76dff52054a3b0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 18.02.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Cześć. Bez półwyspu kuchnia wygląda o niebo lepiej Masz już jakiś wybrany projekt kuchni? Znaczy, czy wiesz, gdzie będzie zlew, lodówka, kuchenka itp, bo na tym planie za bardzo nie widać. Fajnie sobie rozplanowałaś parter Tak w ogóle to fajny projekt wybraliście. Mam nadzieję, że budowa Wam pójdzie bezstresowo. Nie zapominaj coś czasem skrobnąć w dzienniku Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 20.02.2013 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Dzięki Elizo, że zaglądasz. Co do kuchni, to wiem tak mniej-więcej. Wzięłam się zanią, bo musiałam podać, w którym miejscu zrobić odpływ dla zlewozmywaka. Raczej będzie blat, płyta, blat, zlew, blat. Na przeciw płyty piekarnik i jakaś wyższa szafka, a przy zabudowie słupa lodówka też z jakąś szafką. Dla mnie-osoby, która od ponad 5ciu lat mieszka w wynajmowanych domach temat aranżacji wnętrza jest całkiem obcy. Do tej pory w zasadzie nie miałam większego wpływu na to jakimi meblami i sprzętami się otaczam. Mogę sobie poprzestawiać to co jest lub pomalować ściany. Kupuję czasem jakieś drobiazgi lub niezbęne ze względów praktycznych. Ale trzeba ciągle pamiętać o nieuniknionej kolejnej przeprowadzce. Dopiero teraz zaczynam interesować się wnętrzami, panującymi trendami i mam mętlik w głowie. Na szczęście mam jeszcze jakieś 2 lata, to może zdążę się zdecydować Projekt nadal wydaje mi się niezły. Nawet nie łudzę się, że będzie bezstresowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 20.03.2013 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Zima, zima, zima........... Miały być położone rury odpływowe w tym tygodniu, a tymczasem pół metra śniegu na fundamencie. Mąż jeszcze tydzień będzie w Polsce, ale nie zanosi się na odwilż. A chcieliśmy też "chudziaka" zalać. Może go z suszarką wysłać, żeby ten śnieg roztopił? Tymczasem podróżuje pomiędzy gazownią, elektrownią i oczyszczalnią ścieków. Radomskie urzędy nie pozwalają się nudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 25.03.2013 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Pogoda popsuła nam plany budowlane, jednak szkoda zmarnować urlopu na siedzenie w domu. Mąż zbiera oferty na pokrycie dachu, na razie mamy jedną odpowiedź, która bardzo mnie zaskoczyła. Dachówka Roben Monza Plus, z rynnami i membraną za około 14 000zł. na nasz dach. Całkiem przyjemnie to wyszło, jednak nie jest to dach moich marzeń, poprostu ta dachówka jest teraz w promocji, jeśli się zdecydujemy zatrzymają nam ją aż do jesieni, wtedy raczej będzie nam potrzebna. Jeszcze czekamy na oferty z dwóch miejsc, na blachę i dachówki, chcemy porównać jak to będzie wyglądało cenowo. Przy takim dachu jak nasz (kopertowy) będzie sporo odpadów blachy, więc rozsądniej będzie kupić dachówkę. Wtedy też nie trzeba wykonywać pełnego deskowania. Mamy nieużytkowe poddasze więc deskowanie nie jest konieczne, ale co z rekuperatorem? Gdzie go umieścić? Takie zimne poddasze to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korfus 02.04.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 a to nasze zmiany: obrys domu sie nie zmienil ani powierzchnia , wprowadziliśmy jedynie drobne zmiany wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korfus 02.04.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Bardzo tani ta dachówka? To koszt razem z położeniem czy same materiały? Ja mam ofertę na Blachodachówkę Ruukki Finnera montaż plus materały, rynny - około 24 000 zł. I co też wydaje mi się w miarę tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 04.04.2013 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam Cię korfus w moim dzienniku. Coś mi się zdaje musisz jeszcze pomyśleć nad zmianami, usunąłeś ścianę nośną przy kuchni i słup podtrzymujący podciąg. Na piętrze tez brakuje ścian nośnych. My nie zdecydowaliśmy się na tę dachówkę. Mogę się z tym wstrzymać nawet rok, może jakaś ciekawsza oferta się trafi. Miałam też 3 oferty na blachy cenowo od 13 do 17 tysięcy. Ale to za sam materiał, bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 05.04.2013 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 WitamTrzymam kciuki , też buduje na odległośc więc wiem jak to jest ciężko z niektórymi sprawamipozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korfus 05.04.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam Cię korfus w moim dzienniku. Coś mi się zdaje musisz jeszcze pomyśleć nad zmianami, usunąłeś ścianę nośną przy kuchni i słup podtrzymujący podciąg. Na piętrze tez brakuje ścian nośnych. . Słup usunięty - podciąg zrobiony nad schodami - po co komu taki słup na środku salonu:) Ściany nośne przy kuchni usunięte i co za tym idzie przeprojektowana konstrukcja dachu i płyt stropowych i dużo większa kuchnia (spokojnie się zmieści ciąg szafek i wyspa). Wszystko zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 08.04.2013 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witaj korfus . Zerknęłam na projekt i rzeczywiście, da się tak zrobić. Szczerze mówiąc to nawet nie myślałam o takim rozwiązaniu, ale u nas nie wchodziło w grę pomniejszanie już i tak małego wiatrołapu, ponieważ nie w miejscu PG będzie kotłownia. Jeśli możesz wrzuć swoją propozycję do wątku o projekcie zx47, może ktoś kiedyś skorzysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 08.04.2013 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam Trzymam kciuki , też buduje na odległośc więc wiem jak to jest ciężko z niektórymi sprawami pozdrawiam serdecznie Witam Cię cieplutko, wiem że nie będzie to "łatwizna"-jak mówi moja córka, szczególnie sprawy logistyczne. Chociaż w tym roku nawet osobom budującym na miejscu pogoda psuje plany. Miejmy nadzieję, że ostatnie prognozy sprawdzą się i już zrobi się ciepło. Ciekawa jestem co będzie gdy ten śnieg zacznie topnieć, czy będziemy mieć bagienko na działce. Pozdrawiam czekających na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 11.04.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 To musi być bardzo wnerwiające, gdy się buduje na odległość, a tu pogoda takie figle robi. Współczuję. My jesteśmy na miejscu i mnie o mało szlag nie trafił, gdy patrzyłam na kwietniowe śnieżyce. A też już miały stać ściany, a może i dach. Ba, ja już w listopadzie ubiegłego roku miałam mieć dach. No ale cóż, nauczyłam się już, że budowanie domu uczy pokory. Życzę nam wszystkim dobrej pogody i wytrwałości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts