kaszpir007 23.10.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Witam ! Przed wczoraj odpaliłem ogrzewanie i grzejniki na poddaszu. Poddasz 60m2. 3 pomieszczenie. 2 pomieszczenia po 25m2 , jedno 10m2.Na poddaszu łącznie 3 grzejniki.+ dodatkowy grzejnik (drabinka) na parterze. W pomieszczeniach 25m2 - grzejniki 60x100 C22 , w pomieszczeniu 10m2 grzejnik 60x60 C22. Głowicie termostatyczne na grzejnikach. Temperatura zasilania na piecu - 60 stopni. Grzejniki ustawilem na "3" (głowice typu Schlosser). Po powrocie do domu stwierdziłem że na poddaszu mam saunę (26 stopni) a grzejniki dalej grzały ... Czy grzejniki jakoś trzeba ustawić (kryza) ?Najchłodniejszy jest oddalony na końcu poddasza grzejnik. Grzejniki odpowietrzałem. Pompę także. Jako mocno powinien być wykręcony zwrotny na grzejniku (ten zakręcany na imbus). Na poczatku był niemalże odkręcony na max , potem trochę go wkręciłem. DOdatkowy problem to chłodny ostatni grzejnik.Odpowietrzałem go ale dalej jest chłodny. Jak ustawiłem pompę na max , to sytuacja się polepszyła i był gorący u góry a na dole zimny. Czy jest to wina głowic termostatycznych czy też może wina braku zkryzowania ? A może trzeba bardziej wkręcić/odkręcić zawór powrotny z grzejników ? Jako ciekawostkę podam że jak robiłem rozruch pieca w niedzielę i odpalałem grzejniki to wszyskie grzejniki były gorącę ...Dopiero następnego dnia jeden grzejnik zrobił sie zimny ... Cała instalcja jest oparta na rozdzielaczu 4 wyjściowych. Rozdzielacz takiego typu: http://instalhurt.sklep.pl/templates/images/description/1101/Image/rozdz.jpg Edytowane 23 Października 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 sprawdź montarz głowic, może nie weszły dokońcb na wkładkę zaworową. Ew uszkodzone głowice, lub nie odpowiednie do wkładek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.10.2012 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 sprawdź montarz głowic, może nie weszły dokońcb na wkładkę zaworową. Ew uszkodzone głowice, lub nie odpowiednie do wkładek. Do grzejników kupione były zestawy (głowica termostatyczna + komplet przyłączeniowy) , więc powinny być idealnie dopasowane bo były to komplety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 23.10.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 a to na pewno są głowice termostatyczne? (wraz ze wzrostem temperatury bolec się wysuwa) czy nie są to czasem głowice do stałej regulacji przepływu?(bolec przesuwa się tylko przy kręceniu głowicą). zawór powrotny powinien być całkowice otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.10.2012 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 a to na pewno są głowice termostatyczne? (wraz ze wzrostem temperatury bolec się wysuwa) czy nie są to czasem głowice do stałej regulacji przepływu?(bolec przesuwa się tylko przy kręceniu głowicą). zawór powrotny powinien być całkowice otwarty. Na 100% Wiem jak wygląda głowica termostatyczna , bo nie pierwszy raz montowałem ... Kupione były komplety (głowica + elementy montażowe). Głowice typu "schlosser". Dziś jeszcze raz sprawdzę czy są poprawnie zamontowane (ale chyba źle się nie da ...) i przetestuje z inną głowicą (inny producent , ale też Schlosser). Bo wygląda mi to na felerne głowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 mają takie ząbki pozycjonujące, jak nie trafią wyżłobienia wkładek nie będą działać.Jak głowice jest i wkładka do siebie pasują i są sprawne nie ma możliwości by po przekroczeniu nastawy, był jakikolwiek przepływ przez grzejnik. W normalnej pracy w okolicy nastawy przepływ jest nie wielki i grzeje tylko górna część grzejnika, reszta zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.10.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Na 100% Głowice typu "schlosser". nie ma czegoś takiego jak typ Schlosser, Schlosser to producent, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 23.10.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 a nie masz czasem przy glowicy nastawy przeplywu, glowica termostatyczna producenta danfos u mnie tak ma od 1do7, cos masz nie tak jak masz na gorze salne, od tego sa glowice termo. zeby trzymac stala temperature w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.10.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Chyba już się wyjaśniło ... Dziś przyjrzałem się jeszcze raz. Jedna głowica z 4 zamontowanych działała poprawnie , a pozostałe 3 nieprawidłowo. Po dokładnym obejrzeniu stwierdziłem że ta działająca prawidłowo weszła trochę głębiej na gwint niż pozostałe. Po ponownym montażu i mocnym dociśnięciu przy wkręceniu na gwint głowice weszły trochę głębiej. Obecnie są ustawione na "3" i grzejniki nie działają , czyli poprawnie bo obecnie na poddaszu jest prawie 25 stopni wiec grzejniki nie mają prawa grzać Mam nadzieję że już będzie ok . Jestem lekko zdziwiony bo głowic termostatycznych trochę montowałem i zawsze działały prawidłowo a tutaj widać trzeba było bardzo precyzyjnie głowicę docisnąć i precyzyjnie wkręcić inaczej nie do końca wchodziła ... No cóż , mój błąd że nie zauważyłem że nie do końca gwinta weszła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts