Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2M - powoli - do celu :)

Kendra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

projekt trochę przejrzałam - tyle ile umiałam i zrozumiałam :D

pierwszy szok - ubzdurałam sobie że dostanę też kosztorys i go nie było. byłam bardzo zawiedziona - tym bardziej że bedzie nam potrzebny. o to chyba trzeba będzie zlecić konstruktorowi jego wykonanie :(

w sumie - postanowiliśmy że dodamy okno dachowe nad schodami ale jakoś tak, zeby dało się je umyć :) dodamy równeiż okno w garażu na ścianie północnej - albo dwa małe. Martwimy się, czy podniesienie ścianki kolankowej nie zepsuje ułożenia i wyglądu lukarny .. tarasy wylejemy razem z fundamentami, balustrady balkonów nie beda szklane tylko drewniane i na tarasie również się pojawią. elementy dekoracyjne na elewacji z drewna- out. już się zmienia wygląd domku.

muszę jakoś mądrze sobie kuchnię rozplanować - jest strasznie mała.. a ja obecnie mam kuchnię 16mkw więc różnica spora.. tu łamigłówka. i jeszcze stolik na śniadania bym chciała upchać.. oj ciężko będzie.

a i juz chyba mamy decyzję co z reku i WM - ciężko było męża przekonać, oj bardzo i nie robimy jednak. argument " kasę dołożymy do basenu" był tym najwłaściwszym..

myślę,że kosztorys może Ci dosłać biuro projektowe,oczywiście za odpowiednią opłatą:)ale wydaje mi się,że nie są to duże koszty. Chociaż w Twoim przypadku,przy stosunkowo dużej ilości przeróbek,lepiej będzie,jeśli kosztorys wykona ten,kto będzie adaptował projekt,więc pewnie dobrze by było,gdybyś już na tym etapie zdecydowała z czego domek będzie budowany (w Kendrze Małej przewidziany jest ytong,ale na pewno to się zmieni). Wtedy dostaniesz najdokładniejszy możliwy kosztorys.

tak, jeżeli już będę zlecać kosztorys to na pewno kontruktorowi żeby dokładnie ujął w nim to co będzie na prawdę :) jednak jakoś mi to z głowy nie mogło wyjść że kosztorysu nie dostałam :D

a budujemy z silikatów - tak ustaliliśmy już na początku i tego się trzymamy. Kendra 2M zaprojektowana jest również z ytongów ale ja nie chcę z tego budować.

wełny pod dachem jest 28cm - czy nie za mało?

mnie się wydaje,że w sam raz,a nawet całkiem sporo:)nie wiem,jak Wasza Kendra,ale Mała jest z założenia energooszczędna a z tego co kojarzę,to wełny jest mniej...Nie ma co przesadzać z ilością,ważne,żeby ta,która będzie,była dobrze zamontowana,rozłożona między krokwiami itd.Przy 28cm powinno się to udać:)

dziękuję Wam bardzo!

A teraz uwaga - wczoraj byliśmy u Pana konstruktora z projektami - omawialiśmy adaptację, zagospodarowanie działki itd itp.

nie zapeszając ( tfu) jestem na razie bardzo zadowolona ze współpracy ponieważ Pan konstruktor przedstawia nam zalety i wady różnych rozwiązań, niczego nie narzuca, daje czas do namysłu, przedstawia swoje zdanie.

i tak np. ( o wełnę nie pytałam bo już mi doradziłyście ;D )

- zmniejszamy schodki na tasie - nie robimy ich na całej długości bo marzą mi się takie poręcze i barierki drewniane na tarasie i na balkonach - na pewno wiecie o co mi chodzi - takie na x. zejścia będą dwa - 1 na zachód i 1 na południe.

- zakochałam sie w deskach kompozytowych i ustaliliśmy wstępnie zę wysokość tarasu będzie dopasowana pod nie :)

- na ścianie północnej robimy 2 małe okienka w garażu i dwa balkonowe okna w tym moim niby "ogrodzie zimowym" - z tego ogrodu chyba się zrobi suszarnia bo jak przeliczyliśmy już z projektem wymiary strychu to mnie postraszyło i chyba się nie wyrobię - tym bardziej że zapomniałam o kominie w kotłowni który "nie wiadomo czemu" jest również na poddaszu :D - akurat na środku mojej zaplanowanej pralni :) Pan konstruktor przedstawił nam pomysł jak można tozmienić - musze pomyśleć na spokojnie.

- skosy na strychu są straszne - od podłogi.. trudno.

- kolektory słoneczne może zastapimy ogniwami fotowoltaicznymi - musze zapoznać sie z tematem, jak coś wiecie to chętnie poczytam również tu,

- mamy zaprojektowane stropy Terriva - tez musze rozeznać temat - wstępnie zgodziliśmy się na ich pozostawienie po zapoznaniu się z wadami i zaletami - pewnie tak zostanie, ale jeśli macie jakieś doświadczenia to piszcie :) będzie mi bardzo miło.

-a - i w projekcie na poddaszu są ścianki działowe z płyt g-k na stelażach - out - wszystko murowane,

-kominy - do kominka będzie komin systemowy, w kotłowni murowany. co do kominka musimy się zastanowić czy z płaszczem czy z nadmuchem czy bez niczego - byliśmy przekonani na płasz ale podobno w domkach sie nie sprawdza - musimy to przemyśleć. nadmuchy mamy w mieszkaniu - paskudztwo brudzi okropnie ( wiem, może ktoś fuszerkę odstawił i to jest przyczyną ale się zniechęciłam już )

- wszędzie podłogówka - w garażu też planuję kilka rurek - nie dużo :)

Przed ostatecznym naniesieniem zmian będzie jeszcze jedno spotkanie - Pan konstruktor naniesie na projekt wszystko ołówkiem i jak zaakceptujemy, to już zrobi to tak jak ma być. Adaptacja ma być zrobiona gdzieś do połowy lutego, potem PNB i optymistycznie w kwietniu można kopać :)

Oj Ty szczęściaro już przez to przeszłaś ale na szczęście są to takie tematy które mnie - jakby to powiedzieć - ciekawią a nie męczą :) więc net znowu poszedł w ruch ( a robota w kąt - oj:) )

byliśmy w domku w którym były płyty gk - powiem tak -nikt się nie wyspał przez mój katar :D wszystkich wybudziłam a spaliśmy każdy w innym pokoju. dlatego u nas tego na pewno nie będzie - będzie silka na ściany :) i cieszę się że popierasz :D

o Terivie już troche przeczytałam - raczej zmieniać nie bedę już tego, ale jeszcze poczytam trochę opini - alternatywą byłby lany strop. jedyne co mnie martwi .. może się zdarzyć tak, że pojawią sie prześwity na suficie i będzie gdzieniegdzie widać bloki lub łączenia - już nie pamiętam co :p ale chodzi głównie o to że sufit nie będzie taki ładny, jednolity i na cacy tak jak chcę. czytałam że to się zdarza ale nie zawsze i nie jest to regułą że tak będzie. muszę dobrymi myślami przyciągać dobre zdarzenia i oczywiście u mnie tak nie będzie - Panowie na pewno zrobią to idealnie ;)