Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2M - powoli - do celu :)

Kendra

Recommended Posts

Skoro wykopali je pracownicy wodociągów,to oni mają się zająć ich ponownym wkopaniem,niby z jakiej racji ja mam płacić za ich błędy?:)

Sprawa jest w toku,bo nie tylko my te słupki straciliśmy,także kilku sąsiadów,więc myślę,że jest to do załatwienia.A geodeta wytyczając budynek i tak sprawdza granice działki,więc w najgorszym wypadku by mi te słupki wytyczył ponownie.A rewo66 może mieć rację,za punkt do wytyczenia u mnie biorą jakieś 400zł,no ale jak już mówiłam,nie mój problem,bo nie my je wykopaliśmy:)

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na szczęście działki jest na nowoprojektowanej ulicy,my jesteśmy pierwsi z brzegu a za nami chyba 10-11 działek,na niektórych już się pobudowali,na reszcie też coś zaczynają,także każdemu zależy,żeby to załatwić,no i kilku sąsiadów jest na miejscu i na bieżąco pilnują jak się sytuacja rozwija.A jak nie,to ja tam wpadnę i zrobię porządek:)

Witam Cię Febles w moim skromnym dzienniku :)

Tak - nastawienie to podstawa ale termin to rzecz święta :) Uważam, że po to ustala się terminy, żeby do czegoś zobowiazywały, zmuszają ludzi do pewnej odpowiedzialności.

Niestety tak to jest - termin swoim tokiem a rzeczywistość swoim i zamiast wybudować dom w rok buduje się go 2 lata..

Będe pisała co i jak ;)

Kendra, nie zrażaj się. Ja też jestem usługodawcą i zawsze staram się trzymać umówionych terminów, zwłaszcza pierwszego spotkania - ale samo życie... Czasem można pogrzebać świetną szansę przez taką urazę. Daj człowiekowi kredyt zaufania na tym pierwszym spotkaniu i zobaczysz - czy będzie Wam w ogóle po drodze, bo ja uważam, że to też jest ważne przy projekcie. Każdy zrobi jak sobie zażyczysz - ale nie każdy będzie pracował przy tym z chęcią i zaangażowaniem, jeśli tego nie czuje. Ja swoją architekt wybrałam po jednym telefonie, mimo że zwizytowałam i obdzwoniłam też kliku innych. Cały projekt załatwiłyśmy na dwóch posiedzeniach - na pierwszym się poznałyśmy, ja dałam swoje rysunki, omówiłyśmy co i jak. Na drugim pokazała projekt, zrobiłyśmy od ręki leciutką korektę i to było na tyle :) Żeby z każdym się tak sprawnie współpracowało... Życzę Ci oczywiście tego i daj znać, jak poszło pierwsze spotkanie :)

I jestem :) Wczoraj już padłam ze zmęczenia, pisać mi się nie chciało ;) spotkanie trwało dość długo ale uważam je za owocne i na razie jestem bardzo zadowolona.

Ale powoli..

Przedstawiliśmy projekt, który wybraliśmy i nasze pomysły na poprawki. Zaczęliśmy od parteru ( rysunek z poprawkami)

parter.JPG

tu zmiany dosłownie kosmetyczne. Likwidujemy kawałek ścianki pomiędzy kominkiem a schodami ( łatwiejsze przejście) oraz zamykamy kuchnię ( ustawienie na razie jest takie byle jakie, jeszcze będzie poprawiane). Robimy drzwi z wiatrołapu ( na razie ich nie będziemy montować, albo wrzucimy kiedyś przesuwne - czas pokaże).Pan Konstruktor sugerował, żeby zrobić drzwi również na salon - kwestia do przemyślenia, na razie nie jestem za ale chyba zrobimy tak, że znajdziemy miejsce w którym zamontujemy nadproże i jak nam się kiedyś odwidzi, to tylko otwór na drzwi zrobimy ( pomysł Pana Konstruktora - myślę , że fajny)

Przed wejściem likwidujemy klombik na kwiaty.

Obawiałam się co ze spożarką - jest na świanie południowej - myślałam, ze może będzie w niej za wysoka temperatura, jednak Pan Konstruktor powiedział, że jeżeli ściany będą takie jak przewidziane w projekcie, to nie będzie się nagrzewała.

Idziemy na górę - to był nasz pomysł pierwotny na zmiany

piętro.JPG

I tu po sugestach: w pom. 2/2 likwidujemy jedno okno a drugie oddalamy i zakupimy do niego roletę ( tak - marzyłam o patrzeniu na gwiazdy a nie pomyślałam o hałasie podczas deszczu i o sposobie umycia okna hihi )

To pomieszczenie koło łazienki to będzie sauna - jeszcze nie wiemy gdzie prysznic ustawimy, wanna tez by musiała być, może jakieś taakie 2w1 kupimy - wannę z prysznicem ale wtedy pod skosem się nie zmieści - do wymyślenia ;)

Za sauną to małe to pralnio - suszarnia

A z drugiej strony garderoba.

Cała ścianka zostanie podniesiona o 1 pustak do góry - Pan Konstruktor mówił że to nie zrobi różnicy bo skos i tak będzie ale ja użyłam argumentu - zmieści się jeszcze jedna półka na bluzki a daszek nad tarasem za domem będzie dawał mniejszy cień do pomieszczeń - przytaknął ;)

O właśnie - taras za domkiem można zadaszyć :wiggle: podparty będzie na takich drewnianych słupach czyli tak jak chciałam :) dach można spokojnie przedłużyć i zmienić jego kąt nachylenia nad tarasem.

W sumie jedyną rzeczą która jest "ciężka" to taras nad garażem. Tu musimy pomyśleć. Robiąc ściankę trzeba ją jakoś wzmocnić, gdybyśmy robili zwykłą działową - to problemu nie ma. Pan Konstruktor zaproponował nam coś w stylu "zimowego ogrodu". Ścianę nośną zostawimy, wstawiamy duże przeszklenie ( otwierane, zebym se te pranie suszyła na tym "tarasie" tak jak chciałam) i wtedy wystarczy nam ścianka działowa żeby wyjść na ten "ogród"? Chyba tak to bedę nazywała.

Ten ogród byłby na północ - wiem - zimno, brak słońca itd - ale tam mamy najpiękniejszy krajobraz, oaza ciszy i spokoju.. Ubolewałabym, gdybym ani okienka tam nie miała :)

Z większych rzeczy to chyba tyle.

Pomysł jest taki, zeby kupić gotowy projekt ( więc Kendra zostanie Kendrą :)) a Pan Konstruktor dokona jego adaptacji na 2.700 zł - pytałam - nie jest to sztywna cena, do negocjacji jeśli na prawdę niczego tam nie nawymyślamy jeszcze i pójdzie nam "gładko" - myślę że tak będzie :).

Teraz musimy się zająć oczyszczalnią ścieków, bo musi być na projekcie. Zrobimy też studnię na deszczówkę z odprowadzeniem wód z rynn i wody z oczyszczalni - będzie do kwiatków i trawki.

No i muszę z mężem pogadać nt. tarasu - ogrodu. Zobaczymy :)

Aha - budowac będziemy z silikatów a o wszelkie dodatkowe instalacje muszę pytać instalatorów ( reku +WM)

Oczyszczalnią ścieków nie musisz się zajmować teraz,bo nie jest na nią potrzebne pozwolenie na budowę ani wodnoprawne (no,chyba że ma baaardzo dużą przepustowość albo wypuszczasz ścieki na cudzą działkę:)Także na etapie uzyskiwania PNB potrzebujesz tylko określić lokalizację i umieścić w opisie projektu stwierdzenie,że ścieki będą do niej odprowadzane.Szczegóły mogą poczekać.

Wydaje mi się,że cena konstruktora jest do przyjęcia,chociaż po dodaniu kosztów projektu typowego,konstruktora i reszty adaptacji branżowych,pewnie zbliżysz się cenowo do projektu indywidualnego.Ale przy adaptacji dla każdego mniej pracy,wiadomo:)

Fajnie,że bez problemu udało Wam się dogadać,to teraz nic tylko czekać na projekt!

Powiem tak - nie wiem co się składać musi na taki projekt, a gdzie coś czytam to jest zapisane tylko "powinien zawierać", "skłądać się może".

Więc nie wiem - musze doedukować się :)

Adaptacji branżowej - w sensie elektryka, kanalizacja itd itp- podobno nie będzie - tzn. szczegółowych projektów. Będą tylko aranżacje wskazujące co gdzie ma być - w sensie sprzęt, sanitariaty. Trochę mnie to zaskoczyło ale widocznie tak jest - albo nie jest, nie wiem jak jest poprawnie. W gotowym projekcie sa projekty branżowe - nie wiem czy to wystarcza..

Co do oczyszczalni to musimy temat ogarnąć żeby wiedziec jak dom usytuować. Na projektach które nam pokazywał już zaznaczone były oczyszczalnie - może po to żeby już ich potem nie zgłaszać?? To będzie w projekcie zagospodarowania działki. Naniesiemy od razu też wiatę/ drewutnię i pomieszczenie gospodarcze na klamoty ogrodowe i- nie wiem w końcu co z tym basenem na za lat x. nie chciał tego nanosić bo podobno do tego jest potrzebny dokładny projekt. nie zagłębiłam się jeszcze w ten temat

Edytowane przez Kendra

Prześledziłam Twoje rzuty i w sumie wszystko jest ok, jak na moje oko :) Popieram pomysł jakiegoś nadproża na linii kuchnia - kominek - schody, bo to może dać w przyszłości możliwość innej aranżacji parteru, a póki co - optycznie wydzieli salon. Jedyną wątpliwość mam w temacie latania z kuchni do salonu z każdą pierdółką dookoła - jesteś pewna, że nie będzie to kłopotliwe? Rozumiem zwolenników zamkniętych kuchni, ale najlepszy układ salon-kuchnia jest moim zdaniem vis-a-vis - tylko przecinasz korytarz, a w razie gości masz jakiś podgląd na to, co się dzieje przy stole. Może warto chociaż symbolicznie otworzyć kuchnię na salon? Jakimś wycięciem w ścianie na przykład?

To się powymądrzałam ;) Pisz, jak będzie szła papierologia - co trzeba podłączyć do projektu, dowiesz się w starostwie - w różnych miastach różny zakres makulatury :)

Dziękuję Ci bardzo za ciepłe słowo i uwagi:) myślę ciągle nad tą kuchnią. W sumie teraz tak mamy w mieszkaniu podobnie - kuchnia i salon równolegle, wejścia z korytarza - nigdy mi to nie przeszkadzało i nawet o tym nie myślałam ale zdaję sobie sprawę z tego, że coraz młodsi nie będziemy. myślimy myślimy.. Na razie jesteśmy za opcją zabudowane nadproże. Trzeba jakieś sensowne miejsce dla niego znaleźć. Liczymy się również ze zmianami na etapie budowy ;)

i skłaniamy się ku myśli "zimowego ogrodu" - że tak to sobie będę nazywała. jakieś duże ładne okna wstawilibyśmy.. może takie jak ma Kocur :) ale Ty je chyba masz w fixach prawda? czy mogłabyś mi podać ich koszt? szukałam w Twoim dzienniku ale nie potrafiłam odnaleźć:(

Hej. Moje okna są rozwiązane tak - w narożniku salonu, gdzie jest w sumie 5 tafli (2+3), otwierają się dwa skrajne okna. Górny trapez, którego jeszcze nie ma, będzie cały w fixach. Koszt okien - 14200. W sumie okien, przeliczając na tafle, jest 14 plus trapezowe wielkie, z czego z tych 14 pięć sztuk to fixy (i cały trapez - 6 pól).

Dziękuję Ci BARDZO !! :hug:

Czyli zrobimy okna podobnie jak u Pani Kocurowej ;) zrezygnuję z tarasu ale będę miała widok na najpiękniejszą stronę naszej okolicy - taki plan na razie

Powiedz mi jeszcze tylko proszę - dolne okna: czy to są tarasowe? Przesuwane czy otwierane tradycyjnie?

Edytowane przez Kendra

A ja wpadlem z jedną księżniczka się przywitać. Kednera pokaz jakieś fotki twojej dzialeczki. Osobiście uwielbiam oglądac dziennik gdzie na samym początku jest pokazana dzika dzialka i kolejno cos na niej powstaje. Widać wtedy ile pracy inwestorzy włozyli w ten swój kawalek ziemi.

dziękuję za wsparcie.

Aga_ck nie czekaj z zalożeniem dziennika. Buduje swoj dom już dośc dlugo, a dziennik dopiero zalozyłem nie dawno. Szkoda, bo na bieżąco wyglądałby o wiele lepiej. Zawsze jest co pokazać, choćby te zerwane druty. Dac jakiś opis, wyrzalić się czasem, więc zakladaj, a ja obiecuję że będę twoim wiernym czytelnikiem.