Kendra 10.12.2012 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witaj Mirku i całuski dla Księżniczek przesyłam Mówisz zdjecia działki - coś pomyślę nad tym ale nie obiecuję na razie. Byliśmy tam ostatnio - białe pole - nic ciekawego nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 10.12.2012 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Wrzucam na razie poddasze po poprawce - kosmetycznie Instalacje : - kolektory słoneczne, - centralny odkurzacz, -ogrzewanie podłogowe na całości - piec na wungiel - WM i rekuperator - zobaczymy jak wyjdzie kosztowo, - kominek z płaszczem wodnym, -biologiczna oczyszczalnia ścieków, -studnia na deszczówkę - taka instalacja W domu musi być cieplutko w zimie i to jest na razie najważniejsze Na działce ulokujemy drewutnię ( Mirek produkuj ten opis powoli, powoli , powoli )i pomieszczenie na narzędzia ogrodowe. Oba bym chciała w dwóch przeciwległych kątach działki, najlepiej do 1,5m od granic (wymiary obu mniejsze niż te o których mówi PB - oczywiście nieznacznie ) - zobaczymy czy się tak da w trzecim kącie grill, w czwartym wjazd na działkę. Dookoła tuje. Mam całą litanię cennych uwag które zapisałam sobie czytając forum - nic tylko wdrażać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ck 11.12.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Widzę,że zrobiłam sobie 'wolny' weekend,a tu sporo mnie ominęło:)Kendra- Bury_kocur ma rację,w każdym mieście inny zakres dokumentów do otrzymania PNB jest wymagany. Projekty branżowe szczegółowe są w projekcie typowym,a adaptacje to tylko nanoszone ewentualne zmiany,czyli jeśli nie zmieniasz lokalizacji łazienek,kotłowni i nie kombinujesz z elektryką,to właściwie adaptacja jest tylko symboliczna (u mnie taki elektryk bierze za nią 100zł,właściwie za sam podpis:).Ty teoretycznie chcesz wprowadzać trochę zmian (choćby tą WM),także nie wiem,jak to w Twoich okolicach wygląda.Miras12-dziennik założę,tylko najpierw się muszę na działkę wybrać żeby chociaż jakieś zdjęcia porobić.Nie wiem nawet jak to teraz wygląda,pewnie śniegiem przysypane,także nie będzie raczej co podziwiać:)Ale dziękuję,że już mam jednego zadeklarowanego czytelnika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ck 11.12.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 A co do zamieszczenia oczyszczalni w projekcie (i innych obiektów wymagających tylko zgłoszenia a nie PNB),to wydaje mi się,że można dołączyć je do projektu 'głównego' i zgłosić budowę oczyszczalni razem z wnioskiem o PNB,wtedy,jeśli urząd nie wniesie sprzeciwu,oczyszczalnia (i reszta) będą automatycznie zgłoszone:)Ale to też pewnie zależy od urzędu,ja akurat teraz ma sytuację podobną,ale najpierw ma być otrzymane PNB,a później,osobno,zgłoszona budowa oczyszczalni.Nie wiem,na jaką oczyszczalnię się decydujesz,ale ja akurat miałam styczność z http://www.ekopol.pl/oczyszczalnie-biologiczne, właściwie na ich stronie są wszystkie materiały i informacje potrzebne do późniejszego zgłoszenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ck 11.12.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 A co do zawartości projektu-jest takie rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Wodnej z dn.25 kwietnia 2012roku w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanegoCo prawda to chyba bardziej dotyczy projektantów i tego,jak powinni przygotowywać projekty,ale pewnie pobieżne zaznajomienie się nie zaszkodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 11.12.2012 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Aga dziękuję Ci bardzo poczytam, zaznajomię się. Chciałam właśnie rozwiązać zgłoszenia w ten sposób, ze już na etapie PNB wszytko załatwić i będzie spokój. To i tak będzie i tak, więc zaoszczędziłabym sobie czasu, urlopu i zachodu - trochę km jednak mamy "na wieś", do starostwa jeszcze kolejnych parę. Jeśli się uda to byłoby super. To zakładaj dziennik - również poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 16.12.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Oczywiście że opiszę zapraszamy też zobaczyć ją na gotowo. Jak będzie trzeba to pomożemy i fizycznie i teoretycznie.Oj cudny domek się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 17.12.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 dziękuję bardzo opis z budowy drewutni już przeczytałam więc kiedyś tam też sobie taką postawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witaj Kendra Poczytałam Twój dziennik i widzę, że poważne przedsięwzięcie przed Tobą. Zmiany jakie chcesz wprowadzić fajne są. Jestem tak jak ty za kuchnią zamkniętą. Jednak ja dodatkowe przejście z kuchni do salonu to bym dała, takie z przesuwanymi drzwiami żeby można było zamknąć Ale oczywiscie to moje spojrzenie na sprawę Kurcze jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego tarasu na części strychu chyba mam jakiś problem z wyobraźnią Jak wtedy miałby wyglądać dach na garażu? Wytłumacz mi to proszę łopatologicznie I popieram Mirasa w kwestii zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 19.12.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 hej Krokusia - kwesta tarasu już umarła zrobimy tam pokój z dużym oknem - coś a'la ogród zimowy. już kupujemy projekt - gotowy i będziemy dopracowywać szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 20.12.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 hej Krokusia - kwesta tarasu już umarła zrobimy tam pokój z dużym oknem - coś a'la ogród zimowy. już kupujemy projekt - gotowy i będziemy dopracowywać szczegóły Ogród zimowy to jest to! Będzie cudnie! To potrafię sobie wyobrazić Gratuluję pomysłów na zmiany. Domek będzie nietuzinkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 20.12.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Dziękuję Ci nasz Dobry Duszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 23.12.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Spokoju, rodzinnego ciepła, zrozumienia i miłościprzy wigilijnym stolea w Nowym Roku realizacji marzenia o nowym domużyczy bury_kocur z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 23.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 http://img846.imageshack.us/img846/4098/wesolychswiat2012.jpgUploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 23.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 http://i2.fmix.pl/fmi1808/e6f775d20024ae7450d76344 Prószy śnieg czysty jak Twe serce,Gdziekolwiek spojrzę tam śnieżne kobierce,Cichutko rozbrzmiewa wesoła kolęda,Niech piękne będą dla Ciebie te święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 23.12.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 http://img526.imageshack.us/img526/9776/4916q.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 23.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 A i my wpadliśmy z życzeniami. Dużo zdrowia i wytrwałości - przyda się bo domek zaczynacie budowaćDużo szczęścia i cierpliwości - wiadomo jak jest z wykonawcamiA ponadto Wesolutkich Świąt Bożego Narodzenia,Niech Mikołaj Spełni Wasze marzenia, Niech święta będą ciepłe i nie zapomnianeW Gronie rodzinnym miło spędzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 24.12.2012 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 http://i3.fmix.pl/fmi2161/59f4bc130017101a50d7ddb8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 31.12.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 http://i3.fmix.pl/fmi1497/c04564a6000c26a850e1d425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 02.01.2013 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Witam wszystkich w Nowym Roku!! Dziękuję Wam bardzo za życzenia i również życzę zdrówka, szczęścia, radości i uśmiechu każdego dnia w tym 2013 roku i żeby nie było że nic nie robimy - 28.12 na naszej działce pojawił się prąd czyli już wszystkie dostępne media mamy musimy jeszcze zawołać elektryka zeby nam skrzynkę zrobił, ale mam nadzieję, że to już tylko formalność. Projekt kupiony, jak do nas dotrze, jedziemy do Projektanta. Z projektantem już uzgodniliśmy zagospodarowanie działki, wszystkie odległości zostały wymierzone i wiemy co gdzie powstanie . no to tyle na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts