RD2011 11.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam się u Ciebie Kendro ! Poznałam Cię u Krokusi Ale chciałam przeczytać Twój dziennik i dopiero się ujawnić Twoja papierologia już na dalszym etapie, no i projekt też rozpracowujesz - fajnie ! Jak pójdzie dobrze , to ruszycie na wiosnę - i tego Wam życzę ! Będę do Ciebie zaglądać i kibicować i trzymać kciuki za dobre budowanie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ck 14.01.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 a tak z ciekawości:masz już wszystkie warunki na media,czy dopiero będziesz je zdobywać?zajmujesz się tym sama czy zleciłaś projektantowi?no i najważniejsze: obowiązuje u Ciebie mpzp czy masz warunki zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 16.01.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Powiesz im, że w Muratorze przeczytałaś tak - to będzie moje motto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 16.01.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 RD2011 - witam Cię bardzo serdecznie " u mnie" dziękuję za kibicowanie i zapraszam do podczytywania aga_ck - załatwiamy wszystko sami - u nas media to tylko woda i prąd - gazu nie ma. wodę podłączyliśmy już zeszłego lata bo warzywniak sobie zrobiłam i była potrzeba, prąd to teraz podłączali - też sami to załatwialiśmy. musimy jeszcze zrobić takie "swoje" przyłącze żeby mieć prąd ( w sensie skrzynkę ). a właśnie Krokusiu - taka koleżanka jestem widzisz że zapomniałam Ci napisać ze nie mamy jeszcze żadnej taryfy bo nie mamy jeszcze umowy na dystrybucję i sprzedaż tylko na wykonanie przyłącza. Aga - u nas mpzp przepraszam za opóźnienie w odpowiedziach ale ostatnio mnie nie było na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 16.01.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jak moim mówiłam o muratorze to o mało mi serca nie wyrwali ) Tak w ogóle to witam się u Ciebie Kendro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 16.01.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 To Kendro ! - jak ja będę załatwiać po kolei papierologię To też będę mówić " ja to przeczytałam w muratorze" :D To mi się podoba ! Fajnie Krokusiu to wymyśliłaś ! To będzie - tak na wszelki wypadek - dla zmylenia przeciwnika! :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 16.01.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 a jak czegoś nie będę wiedziała to będę mówiła że muszę zapytać/zweryfikować na forum oj wesoło się robi:) Renatko witam Cię cieplutko !! każde wsparcie jest dla mnie na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ck 17.01.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 a co z kanalizacją?Co do gazu,to chyba obecnie nawet jeśli jest możliwość podłączenia,mało kto się na to decyduje (no,chyba że ktoś się uprze na takie ogrzewanie,bo inaczej po co?). To masz dobrą sytuację,u nas było wszystko załatwiane od zera (na szczęście poza warunkami zabudowy,które były tylko przenoszone z poprzednich właścicieli działki). Czy ustaliłaś już z konstruktorem coś w temacie materiałów?Kierownika budowy będziesz miała znajomego,czy 'z łapanki'?Pytam,bo wiem,że sąsiedzi wybrali gościa,który nie pozwolił im na nawet najmniejszą zmianę w trakcie budowy,wszystko musiało być wg projektu,a to jednak dość męczące,bo nigdy nie wiadomo,co Ci się w międzyczasie umyśli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 17.01.2013 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Kanalizacji nie ma dlatego będziemy robić przydomową oczyszczalnię ścieków. Gazu chyba bym nawet nie ciągnęła, nawet jakby był. I tak nie planowaliśmy ogrzewania gazowego my też wszystko załatwialiśmy od zera - na działce była tylko trawa ale powolutku się porobiło, pozałatwiało i jest chyba że masz na myśli mpzp - ale to taka - ja na to mówię - "wieś" a nie metropolia więc na pewno szybko go ustanowili - widzę ze jest bardzo skromny ten plan materiały tak jak pisałam - silikaty - tego już nie zmieniamy. Kierownik budowy to konstruktor w jednej osobie. Polecony. Z wstępnych rozmów wychodzi na to, że zmiany nieistotne - czyli tak jak to bywa - będą jak najbardziej możliwe do zrealizowania - "wejdziecie na budowę i zobaczycie czy chcecie tą ściankę tu czy nie - jak chcecie to ją dobuduje się" o tak to wygląda mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 17.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Kendro ! A do POŚ sprawdzaliście czy można ją robić ? Jaka jest ziemia ? U mnie niestety - glina - to z POŚ nic nie wyjdzie, a szkoda , bo też miałam w planach, muszę robić szambo - z plastiku - bodaj 3- komorowe. Fajnie ,że kierownik budowy i konstruktor to ta sama osoba - myślę ,że takie rozwiązanie jest b.dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 21.01.2013 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Podobno u nas można robić. Konstruktor zna ten teren, sąsiadom prowadzi budowę i oni dostali pozwolenie a mieli już uwzględnioną poś w projekcie. Musimy tylko jakieś oświadczenia od sąsiadów zebrać, że nie korzystają ze studni ( nie korzystają bo wody nie ma - Kopalnia spuszcza całą wodę). u nas ziemia też glina -a le tylko w części humusu - dalej piach. dziękuję za dobre słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 22.01.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Oj dziewczyny, dziewczyny! A my tu zamiast o ciuszkach, tipsach, kosmetykach, to....kanalizacja , gaz, rury, glina....i inne romantyczne tematy Oj do Top Model to my w ten sposób nie trafimy :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 22.01.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 to żeby nie było... jakieś fajne "kosmetyki" do przydomowych oczyszczalni ścieków i rur kanalizacyjnych polecasz?? glina akurat kosmetycznie by się odnalazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 22.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Taaak - Zielona glinka , biała glinka i jakaś chyba inna tam jeszcze jest Kendrusiu !! No miłe Panie - czyli tak przy okazji tych technicznych budowlanych spraw - to i kosmetyka się znajdzie ! Świetnie , czyli z POŚ masz sprawę załatwioną pozytywnie, i bardzo dobrze,bo to najlepsza sprawa przy domku ! Czytałam o badaniach geotechnicznych ziemi, i jak już wykonam je, wówczas będę pewna co składu ziemi i ostatecznie dostanę odpowiedź na to - czy tylko szambo do wykonania , a może jednak POŚ ? W każdym razie sprawa wyjaśni się !:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 22.01.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 przejrzyj forum - chyba nawet dzisiaj natknęłam się na temat o poś na glinie - więc chyba się da . jak znajdę to wrzucę tu link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 22.01.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 coś jest http://forum.muratordom.pl/showthread.php?135364-Oczyszczalnia-na-glinie-Jak-najlepsza-oczyszczalnia&highlight=glinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 23.01.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Kendro - dziekuję za link ! Poczytałam go i czytałam też inne wypowiedzi , na temat POŚ w glinie . U mnie nie ma szans-glina głęboko - po deszczu woda stoi długo ! Nie chcę paskudzić otoczenia domu , lub po jakimś czasie, wymieniać - kopać itd. Już wiosna - przy domku ogrodowym - musiałyśmy , niestety zamontować szambo . Bo jest glina ! :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ck 23.01.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nie wiem,czy już to wrzucałam,ale w sprawie oczyszczalni polecam się zapoznać z tą stronką,całkiem dobrze mają wszystko wytłumaczone.A żeby sobie pozwolić na oczyszczalnię,to trzeba przede wszystkim mieć sporą działkę (bo np. przy niektórych potrzebne jest kilkanaście metrów drenażu rozsączającego) no i nie mieć w pobliżu sąsiadów ze studnią http://www.ekopol.pl/oczyszczalnie-biologiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 23.01.2013 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 dziękuje Aguś za link zaraz poczytam. właśnie o biologicznej myślałam, sąsiedzi tak jak pisałam studnie mają ale z nich nie korzystają bo nie ma wody w okolicy na oczyszczalnie przeznaczyliśmy obszar ok 12mX15m.myślę że styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 23.01.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Właśnie też wejdę na podaną stronę ! Dzięki ! Poczytam - trzeba jak najwięcej dowiedzieć się zanim podejmie się decyzję - choć do budowy to jeszcze trochę czasu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts