snipes 23.10.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 witajcie, Przedstawię sytuację: mam działkę przez którą przebiega linia rozgraniczająca na drogę. Gmina planuje zabrać mi pod drogę jakieś 500 m kw. OK. Nie mam nic przeciwko, działka jest duża, drogi muszą byc. NIech sobie wezmą. Rzecz w tym, ze te linie rozgraniczające są ale gmina nie zamierza na razie drogi budować. To znaczy zamierza, ma nawet pozwolenie na budowę ale tak się składa, że mojej działki ta inwestycja nie obejmie. Gmina nie potrafi wytłumaczyć po co te linie rozgraniczające skoro akurat na mojej działce inwestycji nie będzie. Przynajmniej na razie. Linie jednak są, Nie mogę objąć całej mojej działki ogrodzeniem, tylko odsunąć się do linii rozgraniczających. Więc gmina ogranicza moje prawo własności, ale nie poczuwa się do wykupu gruntów. Za działkę płacę normalny podatek - w okolicach maksymalnej stawki. Co mogę zrobić ? Mam czekać aż za 40 lat gmina łaskawie wykupi grunt i do tej pory cierpliwie płacić podatek od ziemi, z której nie mogę korzystać? Dodam, że kiedy kupowałem działkę w wypisie z planu miejscowego linii rozgraniczających nie było. W obecnym planie miejscowym już są - i z całą pewnością nie byłem przez gminę o tej zmianie informowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 25.10.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Możesz wystąpić z roszczeniem o wykup gruntu i walczyć o dobrą wycene - wg aktualnego orzecznictwa powinna być to cena jak za działkę, z której wycina się grunt pod drogę.Na marginesie - gmina nie musi informować właścicieli nieruchomości o zmianach planu zp. To prawo miejscowe, ogłaszane w bipie i w publikatorach (dzienniki urzędowe). Tak sobie myślę tylko, czy przypadkiem u was nie wyznaczono tej drogi w trybie specustawy drogowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snipes 30.10.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 żeby wystąpić o wykup gmina musiałaby wystąpic o PnB na drogę na mojej działce. Oni mają PnB ale ich inwestycja nie sięga mojej działki. Zostawiają sobie natomiast pas ziemi na przyszłość. na wypadek gdyby trzeba było tu budować autostradę, tak to przynajmniej ja rozumiem. W związku z tym nie mogę zagospodarować swojej działki ale też nie mogę jej przekazać gminie, bo gmina jej nie chce. A oczywiście podatek płacę od całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts