Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze Kanalizacji czy można wykonać samemu ?

scooby

Recommended Posts

Witam, Posiadam cały projekt i uzgodnienia odnośnie kanalizacji. Przyłącze ma długość 37m. 30m idzie poza moją dziłką -nie idzie w drodze tylko pasem zieleni należacym do miasta. Oczywiscie wszystkie zgody na to posiadam.

Czy po zgłoszeniu do Zudu wg ustaleń moge takie przyłącze wykonać samemu? Firmy instalacyjne biorą koszmarne pieniądze 15-20tys.

A dla mnie to wynajęcie koparki zabezpieczenie terenu i ułożenie rury z pcv....

Problem pewnie w tym ze ktoś musi mi sie podpisać pod dokumentem odbioru?

Witaj.

Właśnie jesteśmy na etapie samodzielnego podłączania kanalizacji . Deszczówka już podłączona, teraz kopiemy rów pod kanalizację.

W wydziale RPWiK zgłaszasz rozpoczęcie robót na 7 dni przed. Po wykonaniu , umawia się z odpowiednią osobą na odbiór. Ważne jest, aby połączenie było zrobione wg.projektu, uszczelki situ są bardzo ważne- przynajmniej u nas - kilkakrotnie nam o tym przypominano.

Nie wiem jak jest u Was, ale w Tychach są właśnie takie zasady jak opisałam.

Jeśli masz wątpliwości to po prostu zadzwoń do nich i zapytaj.

Pozdrawiam

Renata.

Dzięki za info! myślałem ze sie nie da samemu tylko z listy wykonawców należy brać. ale jednak życie życiem :)

Pozwolenia na budowę nie potrzebuje ponieważ jest to przyłącze i wystarczy tylko zgłoszenie. W projekcie mam info ze należy zgłosić do odbioru przed zasypaniem. Wydaje mi sie ze jak zgłoszę do urzędu rozpoczęcie prac i później odbiór to nie powinni robic problemów. Poki co daje sobie z tym spokój. I zacznę od wiosny. teraz męczę sie z szambem które mam na działce od x lat ale każdy wie ze wygodniej z kanalizacja...

• 3 weeks później...