klaperd 23.10.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Mieszkam w starym budownictwie, mam piec kaflowy w którym się świetnie pali odkąd pamiętam.Ostatnio wezwał mnie administrator i oświadczył iż sąsiedzi z dołu chcą założyć sobie ogrzewanie kominkowe (teraz maja ogrzewanie na prąd a wcześniej normalnie przed ich zamieszkaniem był piec tak jak u mnie) i kominiarz wydał ekspertyzę, że jedyny warunek to jak ja swój piec podepnę pod drugi kanał kominowy (na koszt sąsiadów) a sąsiedzi pod mój.Na projekcie widać, że oba kanały maja taką samą średnicę, więc nie wiem w czym problem, może w konkretnym usytuowaniu kominka, być może przeszkodą jest ścianka działowa?Powiedziałem że musze to uzgodnic z współnajemcą (starsza osoba) a administrator powiedział ze jak sie nie zgadzamy to musimy pisac oświadczenie.Wg mnie żadnego oświadczenia nie muszę pisać i tym bardziej sam chodzić do administratora. Powinien chyba sam wystosować pismo czy się zgadzamy czy nie.Czy jest jakaś moc prawna aby bez naszej zgody przepięto nam piec do innego kanału?Nadmieniam iż jesteśmy narazie najemcami ale na dniach wykupujemy mieszkanie na wlasnosc . Z jednej strony jest już sezon grzewczy nie chce robic bałaganu w mieszkaniu tym bardziej ze mieszka tu starsza osoba.Z drugiej strony istnieje obawa że po przepieciu do innego kanału moge mieć problemy z paleniem. Kolega też sie przepinał do innego kanalu i ma problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.10.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Żeby ktoś przepiął piec, musiałbyś ich najpierw wpuścić do domu. Możesz poprosić o to, by zwrócono się do Ciebie na piśmie. Wówczas w odpowiedzi (kopie sobie zostaw), możesz postawić warunki. 1) Robota po sezonie grzewczym. 2) Zdun razem z Tobą wykona próbę palenia po przepięciu. Z sąsiadami lepiej dobrze żyć, chyba że ten z dołu to kanalia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 24.10.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 A najlepiej poczekać az sie będzie włąscicielem, ale ogólnie nic o Tobie bez Ciebie, i najlepiej porozmawiać z tamtym kominiarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaperd 25.10.2012 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 okazuje sie ze dlatego chca mnie przelaczyc do innego kanalu bo ten drugi zajmuje inny sasiad co tez ma piec kaflowy, czyli mnie do kanalu tamtego sasiada poki co narazie milcze i nie daje zgody, moze kominiarz da ekspertyze ze ten inny sasiad moze wpiac sie w moj kanal jak by wyrazil zgode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaperd 26.10.2012 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 niestety jestem nadal najemca po 1 spisie u notariusza, bo to teren portowy i trzeba czekac na odstapienie urzedu morskiego od pierwokupu i potem ostateczny notariusz z zakupem wlasnosci mieszkania... tymczasem dostalem list od administratora o stawienie sie w pilnej sprawie ^^nie wiem czy pojsc i napisac oswiadczenie o nie wyrazeniu zgody na przepiecie pieca do innego kanalu kominowego czy niestawienie sie i odwlekanie sprawy (list byl zwykly w skrzynce bez potwierdzenia odbioru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaperd 27.10.2012 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 admin po 1 wizycie kazal mi pisac oswiadczenie jak sie nie zgadzam naprzepiece pieca do innego kanalu, po czym odmowilem i powiedzialem ze uzgodnie to ze wspolnajemca ciekawe co takie oswiadczenie daje, zamkniecie sprawy dla sasiada i szukanie innego wyjsciaczy otwarcie innej drogi i dazenie do nakazu udostepnienia do zrealizowania przepiecia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts