Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka a skrzynia pod łóżkiem

Tinka25

Recommended Posts

Przyznam, że mnie też.

Jak powierzchnia podłogi będzie miała ze 25*, a w nowym budownictwie nie powinno być więcej, przy 20* (+/-2* - co kto lubi) w sypialni, nawet jak dasz tą skrzynię na płasko, bez nóżek, to raczej tego ciepełka nie poczujesz, nie mówiąc już o ugotowaniu się.

A kiedyś to się specjalnie termofory lub inne "patelnie" z żarem wkładało, żeby łoże nagrzać.

Mam podłogówkę w całym domu, różne łóżka i nie zauważyłem, żeby łóżka się nagrzewały w jakikolwiek zauważalny sposób (mówię o górnej powierzchni łóżka czy materaca). Przy łóżkach na nóżkach jest wyraźnie cieplej w przestrzeni między podłogą, a łóżkiem, ale wg mnie samo łóżko czy materac nie nagrzewają się. Problemem może raczej być to, że zmniejszy się powierzchnia podłogi, która ogrzewa pomieszczenie - łóżko będzie skutecznie izolować i podłoga odda mniej ciepła do otoczenia.

• 3 months później...

marynata, to by oznaczało, że pod drewnianą podłogą też szybciej się zepsuje niż pod kafelkami, bo szybciej oddaje ciepło kafelkom :lol2: Dla mnie zbyt grubymi nićmi szyte, ale fizyka nie jest również i moją mocną stroną :no:

Ale mam takie pytanie do znawców odnośnie podłogówki - jak to jest z tym drewnem, gdzie to ciepło się ulatnia? Bo przecież nie w dół, do gruntu?

Właśnie o akuulacyjność i przewodnośćcieplną tu idzie. Drewno tosuper izolator (generalizuję sam materiał, nie mówimy o technologii jego “uzdatniania" do podłogówki). To, że drewno bardziej pracuje od płytek, to wg mnie jego wada w tym rozwiązaniu. Płytki na podłogówkę kleimy przecież na elastyku, a temperatury panujące w posadzce, z pewnością płytce na takim kleju nie zaszkodzą. Ale to nie w tym wątku...