Tinka25 24.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Proszę*o rady, czy to prawda, że jeśli jest podłogówka, lepiej, żeby nie było skrzyni pod łóżkami, bo łóżko będzie się nagrzewa? właśnie jestem przed kupnem łózka i ta informacja (zaczerpinieta z watku "czego nie zrobilibyście ponownie" ) trochę mnie zszokowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.10.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Przyznam, że mnie też. Jak powierzchnia podłogi będzie miała ze 25*, a w nowym budownictwie nie powinno być więcej, przy 20* (+/-2* - co kto lubi) w sypialni, nawet jak dasz tą skrzynię na płasko, bez nóżek, to raczej tego ciepełka nie poczujesz, nie mówiąc już o ugotowaniu się. A kiedyś to się specjalnie termofory lub inne "patelnie" z żarem wkładało, żeby łoże nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 24.10.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Mam podłogówkę w całym domu, różne łóżka i nie zauważyłem, żeby łóżka się nagrzewały w jakikolwiek zauważalny sposób (mówię o górnej powierzchni łóżka czy materaca). Przy łóżkach na nóżkach jest wyraźnie cieplej w przestrzeni między podłogą, a łóżkiem, ale wg mnie samo łóżko czy materac nie nagrzewają się. Problemem może raczej być to, że zmniejszy się powierzchnia podłogi, która ogrzewa pomieszczenie - łóżko będzie skutecznie izolować i podłoga odda mniej ciepła do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 17.02.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Co ma ci nagrzać to łóżko 25* C? wg mnie to niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 17.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Kolejny mit przeciwników podłogówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 18.02.2013 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Czytałam ostatnio jeszcze inną teorię. Podłogówka nie ma gdzie oddać w danym miejscu ciepła i to może prowadzić do zniszczenia rurek,ale czy to prawda to nie potwierdzę,bo z fizyki miałam słabą tróje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 18.02.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 marynata, to by oznaczało, że pod drewnianą podłogą też szybciej się zepsuje niż pod kafelkami, bo szybciej oddaje ciepło kafelkom Dla mnie zbyt grubymi nićmi szyte, ale fizyka nie jest również i moją mocną stroną Ale mam takie pytanie do znawców odnośnie podłogówki - jak to jest z tym drewnem, gdzie to ciepło się ulatnia? Bo przecież nie w dół, do gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 18.02.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Właśnie o akuulacyjność i przewodnośćcieplną tu idzie. Drewno tosuper izolator (generalizuję sam materiał, nie mówimy o technologii jego “uzdatniania" do podłogówki). To, że drewno bardziej pracuje od płytek, to wg mnie jego wada w tym rozwiązaniu. Płytki na podłogówkę kleimy przecież na elastyku, a temperatury panujące w posadzce, z pewnością płytce na takim kleju nie zaszkodzą. Ale to nie w tym wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts