Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grafitowy styropian TERMOORGANIKI - platinum - krzywe płyty

MQ1719506696

Recommended Posts

jak w tytule

miałem kupic styropian w kropki - "polepszyłem sobie" i kupiłem grafitowy platinum z kpl systemem

coż z tego ze maja wspołczynnik dobry jak plyty sa krzywe i przy układaniu powstaja duze szczeliny

nie obedzie sie bez wstrzykiwania pianki

byl przedstawiciel termoorganiki i widział to

złożyłem reklamacje i czekam na odpowiedz

dołącze tez zdjecia przy 2 metrowej łacie i na scianie

201210111128_081 tt.JPG

Edytowane przez MQ

• 1 month później...

Już gdzieś pisałem na forum o ostatnich dostawach termoorganiki platinium + ( chyba 2 miałem takie marne)

Spostrzeżenia podobne jak u autora wątku

z jednej strony nie ma co popadać w paranoję i wymagać, żeby płyty były 100 % równe, po to kupuję pianę pistoletową, żeby wszystkie szczeliny dokładnie wypianować, ale z 2 strony: jak już się płaci za styro te 220 zł to wypadało by żeby płyty były proste :)

Nie reklamowałem towaru, ze wzgl. na czas jaki zajęłaby ta reklamacja, zima zbliżała się szybkimi krokami, a dom inwestorowi (koledze) trzeba przed zimą skończyć:)

Wszystko łądnie popiankowane, podocierane i jest ok, ale jakiś tam żal mały do termoorganiki został :)

Termoorganika - nie ma co się dziwić!

Problem dotyczy nie tylko styropianu grafitowego. Krzywe płyty styropianowe Termoorganiki w paczkach (szczególnie skrajne), to prawie norma. Im grubsze płyty, tym bardziej krzywe. Przy płytach 20 cm odchyłki mozna liczyć w centymetrach. Osobiście przecinam takie płyty na pół i składam na piankę, wtedy jest mniej tarowania...

sezon... u wszystkich tak samo... chcecie prosty... to w styczniu/lutym kupowac :)

Takie też sobie znalazłem wytłumaczenie i doszedłem do wniosku, że nie ma co reklamować bo innych (prostych płyt) nie przywiozą :)

W lutym tego roku kupowałem na jedną z budów i styro był jak marzenie .... :)

heh... najlepsze jest to ze reklamacja i tak nic nie da :)

Klasy tolerancji wymiarów:

 grubość T2 (± 1 mm)

 długość L2 (± 2 mm)

 szerokość W2 (± 2 mm)

 prostokątność S1 (± 5 mm / 1000 mm)

 płaskość P4 (5 mm)

i pewnie sie w tych granicach miescily...

tak, to jest dokladnie z deklaracji produktu Termoorganika Platinium Plus :) czyli najlepszego elewacyjnego styropianu TermoOrganiki .

W zasadzie przy takich parametrach to otoczaka mozna dostarczyc na budowe i bedzie zgodny z norma i nie podlegajacy reklamacji :)

• 2 weeks później...
Termoorganika - nie ma co się dziwić!

Problem dotyczy nie tylko styropianu grafitowego. Krzywe płyty styropianowe Termoorganiki w paczkach (szczególnie skrajne), to prawie norma. Im grubsze płyty, tym bardziej krzywe. Przy płytach 20 cm odchyłki mozna liczyć w centymetrach. Osobiście przecinam takie płyty na pół i składam na piankę, wtedy jest mniej tarowania...

Każda płyta skrajna - jest lekko zjechana. Ja przy Genderce też tak miałem. Dzieje sie tak pewnie podczas foliowania. Nie mniej jednak wydaje mi się że nie ma co narzekać. Do podłogi miałem jakiś styropia z kępna - to dopiero była masakra-na 5 cm płycie były centymetrowe odchyły :D