DareK_21 24.10.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 WitamChciałbym ocieplic strop po ktorym sie nie uczeszcza.Chodzi przede wszytskim o to zeby zatrzymac cieplo ktore ucieka przez strop.Myslałem zeby ocieplic strop wata mineralna 100mm.Jezeli bym ocieplił strop wata mineralna to trzeba dawac bezposrednio na strop folie?Jesli tak to jaka?Od stropu do dachu jest jakies 3metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monalisa00 08.11.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Bardzo dobre pytanie My jesteśmy po zalewaniu drugiego stropu i też mamy dlemat czy ocieplic styropianem +4 cm betonu czy wata prasowana+beton, lub zamias kolejnej warstywy betonu deski...Jest to poddasze nieużytkowe po którym nie planujemy chodzić... Ah co będzie lepsze... i nie ukrywam cena też gra role Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boven 08.11.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 podepnę się pod temat, mianowicie będziemy z rodziną spędzać pierwszą zimę w nowym domu, bungalow 140m strop docieplony watą 25cm ale dach nie z uwagi na to iż poddasze nie ejst użytkowe . Moje pytanie to czy 25cm to nie za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 12.11.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Wszyscy pytają a nikt nie opowiada a szkoda bo mnie ten temat też interesuje.Wstępnie zakładam, że na strop położę 23 cm styropianu i na to wylewka. Styropian z lepszą lambdą. Może swispoor - na fasadę brałem swispor grafitowy o lambdzie 0,31...Zastanawiam się nad grubością wylewki, ale chyba dam 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 12.11.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Witam Nie ma konieczności stosowania folii paroizolacyjnej przed ułożeniem wełny mineralnej na stropie. Wełnę należy układać bezpośrednio na warstwę podłogi. W celu uzyskania parametrów cieplnych zaliczanych do przegrody energooszczędnej zalecana grubość izolacji wynosi 25-30cm. Jeżeli natomiast chodzi o kwestię wylewki betonowej to zalecana grubość wylewki to ok. 4-5cm. Zastosowanie mniejszych grubości mogłoby wiązać się z możliwością pękania podkładu. Warto rozważyć zastosowanie wełny mineralnej STEPROCK HD, która oprócz dobrych parametrów termicznych charakteryzuje się niską sztywnością dynamiczną, dzięki czemu produkt idealnie sprawdza się również jako izolacja akustyczna w podłogach pływających pod wylewke betonową, suchą zabudowę z płyt OSB-3 czy Fermacell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splaton46 14.01.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Trochę informacji na temat tego jak ocieplić strop jest na tej stronce http://www.jak-ocieplic-strop.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie ma konieczności stosowania folii paroizolacyjnej przed ułożeniem wełny Zależy jaki strop. Jak betonowy od dołu trzeba porządną farbą o dobrym oporze dyfuzyjnym wymalować w szkielecie folia paroizolacyjna to być albo nie być takiej izolacji. Nie wiem jakie trudności w układaniu foli paroizolacyjnej ktoś widzi / i niechęć do niej . Pierwsze w szkielecie i wełnie mineralnej co ma zerową wilgotność sorpcyjną każda ilość pary wodnej ponad stan powoduj skraplanie i powiększanie tej strefy przez zwiększenie przewodności cieplnej. jak ktoś tego nie rozumie to niech dziuba w kubeł stuli i słucha . Bo już dość wentylowania przez tzw "oddychające ściany" to w porywach 3% wymiany wilgoci w stosunku do wentylacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomx_krk 14.01.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Też mam strop nieużytkowy w starym domu i w ubiegłym roku ułożyłem na nim 30cm wełny bez paroizolacji - tak mi doradzono a byłem wtedy kompletnie zielony. Wierzch wełny mam przykryty folią paroprzepuszczalną. Teraz po lekturze tematów związanych z kondensacją pary zacząłem się zastanawiać czy w związku ze sporą przepuszczalnością betonu nie powinienem jednak położyć paroizolacji, koszt praktycznie niewielki. Czy wspomniana farba o dużym oporze dyfuzyjnym (rozumiem, że trzeba nią pociągnąć wszystkie sufity na piętrze) zachowa się jako paroizolacja oraz czy ma jakieś ewentualne skutki uboczne wewnątrz domu? Przypuszczam, że przy słabej wentylacji może się skraplać na suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Tylko jak przekroczy 95 % wilgotności to może zacząć się skraplać .Ze względu ma różnicę temperatur ściana powietrze .np 19,5 sufit 20 powietrze .99% nasycenia przy 19,5 to przy 20st ta sama ilość pary wodnej jest około 97-98% .różnica ciśnieniu pary wodnej między 19,5 a 20 to jest właśnie punkt linia skraplania się pary wodnej . Przy 19,5 stopnia ilość pary wodnej zabranej z 20st w stanie 99% dało by przesyceniea to jest nie możliwe czyli ta różnica wytrąca się jako woda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.01.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 witam, podłączam się pod temat. Mam stryszek nie użytkowy nad poddaszem ocieplony 15 cm wełny i sufit na poddaszu ocieplony 15 cm wełny ( cały stryszek 15cm wełny - skosy i podłoga) Skosy na poddaszu mam ocieplone 25 cm wełny. Czy te 15 cm wełny na stropie w przypadku gdy dach na stryszku mam ocieplony 15 cm wełny to wystarczające ? Na jętki pomiędzy którymi mam 15 cm wełny nabite są płyty osb. a od dołu na poddaszu g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.01.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Zależy jaki strop. Jak betonowy od dołu trzeba porządną farbą o dobrym oporze dyfuzyjnym wymalować w szkielecie folia paroizolacyjna to być albo nie być takiej izolacji. Nie wiem jakie trudności w układaniu foli paroizolacyjnej ktoś widzi / i niechęć do niej . Pierwsze w szkielecie i wełnie mineralnej co ma zerową wilgotność sorpcyjną każda ilość pary wodnej ponad stan powoduj skraplanie i powiększanie tej strefy przez zwiększenie przewodności cieplnej. jak ktoś tego nie rozumie to niech dziuba w kubeł stuli i słucha . Bo już dość wentylowania przez tzw "oddychające ściany" to w porywach 3% wymiany wilgoci w stosunku do wentylacji . Na stropach masywnych nad wszystkimi pomieszczeniami mieszkania oraz przy ciśnieniu pary <16hPa nie należy stosować żadnych folii paroizolacyjnych, bowiem już strop (3,5cm betonu o oporze dyfuzyjnym r=1330 [m2×h×Pa/g]) jest wystarczającą paroizolacją dla kuchni, łazienek, WC, gdzie ciśinenie pary wodnej wynosi 13-16 hPa. Oczywiście jeżeli użyjecie folii paroizolacyjnej na strop betonowy to nie będzie to błędem. Decyzję pozostawiam inwestorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 17.01.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 paroizolacja majątku nie kosztuje, nie ma co oszczędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.01.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 witam, podłączam się pod temat. Mam stryszek nie użytkowy nad poddaszem ocieplony 15 cm wełny i sufit na poddaszu ocieplony 15 cm wełny ( cały stryszek 15cm wełny - skosy i podłoga) Skosy na poddaszu mam ocieplone 25 cm wełny. Czy te 15 cm wełny na stropie w przypadku gdy dach na stryszku mam ocieplony 15 cm wełny to wystarczające ? Na jętki pomiędzy którymi mam 15 cm wełny nabite są płyty osb. a od dołu na poddaszu g-k Najkorzystniej jest zaizolować strop jednakową grubością jak w przypadku skosów. Wówczas straty ciepła są jednakowe. Natomiast w przypadku gdy strop masz zaizolowany mniejsza grubością izolacji straty przez niego się zwiększa. Oczywiście masz poprowadzone ocieplenie do samej kalenicy dachu co podwyższa zimą temperaturę na stryszku, aczkolwiek nadal strych pozostaje zimnym pomieszczeniem w kierunku, którego ciepło ucieka. Nie mniej jednak średni współczynnik przenikania ciepła wyjdzie na dobrym poziomie. Jeżeli masz możliwość to dobrze byłoby docieplić strop, jeżeli natomiast takiej możliwości nie ma bądź nie chcesz pomniejszać pomieszczenia strychu, możesz pozostawić to w takim stanie jak jest obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.01.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Ale dwie drogi .dla tynku na betonie dobrze jest go ładą farbą pokryć.Żadnych foli,folię daje się w szkielecie, czy poddaszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckig 29.12.2014 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Widzę, że wątek trochę martwy więc odnowię temat. Chcę ocieplić strop między 1.piętrem domku a strychem. W tej chwili jest tam (patrząc od 1. piętra) farba-gładź-tynk-kartongips-pusta przestrzeń-płyty osb. Co mam wsadzić w przestrzeń między osb a kartongips i w jakiej kolejności? Rozważam wełnę mineralną 20cm ale też wiem, że daje się jakieś folie. Pytanie jakie i czy pod wełnę czy na wełnę. Uprzedzając pytania o ocieplenie dachu - wełna mineralna 20+5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.12.2014 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 http://www.foliarex.com.pl/doradztwo/dach_skosny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feniks2012 30.12.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Czy ocieplając strop na poddaszu nieużytkowym warstwą styropianu (np. 15-20cm) i wylewając na to 4-5cm betonu można obłożyć podwalinę (10cm) na której są słupy od więźby tym właśnie styropianem i zalać betonem? Co się stanie z podwaliną, do której nie będzie dostępu powietrza? Jak to wykonać prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckig 02.01.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Rozwinę moje pytanie bo ocieplenie u mnie stropu między piętrem i strychem jest mocno skompliowane. Jak widać na zdjęciu mam sufit z k-g podwieszony do poprzecznych belek więźby. Na tych belkach (tego na zdjęciu nie widać) są płyty osb, a nad płytami kolejna przestrzeń (pod osb jest ok. 1m i nad płytami jest 1m osb). Tak mi to idiotycznie zrobiono, że mam strych przedzielony płytami osb. Oto co chciałbym zrobić: 1.Ocieplić karton gips. I tu pytanie czy wełną w rolkach czy jakoś inaczej? Widziałem maty. Może łatwiej by było je rozmieścić między tymi linkami i profilami? Dojście fatalne bo jak widać tylko po sciankach działowych (chyba, że macie inny pomysł) lub wymontowując po jednej płycie osb i schylając się (jednak ciężko tak będzie sięgną w każde miejsce). Obawiam się, że chodząc po ściankach działowych sprawię, że będą pracowały i popękają łączenia k-g i będę miał szpary na suficie. 2. Obniżyć osb. Pytanie czy mogę je częściowo oprzeć o ścianki działowe? Chyba lepiej nie bo chodząc później po osb będę powodował pracę ścianek i k-g i będą się robiły szczeliny. Jakie jest inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 04.01.2015 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 1. rozłożyć folię2. zasypać granulatem czegoś lekkiego i taniego np: styropianu3. wełny unikać, jest stosunkowo ciężka, jak sypniesz 40cm grubo stelaż może nie wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.10.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Belki wiazara 18cm. Planowalem gips garton przykrecic bezposrednio do belek. Pomiedzy belki dac 18welny. Z budowy zostalo mi sporo desek wiec na belki poszly by deski a na deski duga warstwa welny. Tak bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts