Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna a listwy parpapetowe

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Wiem, iż listwy parapetowe to bardzo dobre rozwiązanie.

Mam jednak pytanie, czy prawidłowe zamontowanie okien (bez ich zastosowania),

prawidłowe i staranne zamocowanie parapetów (wewnętrzne i zewnętrze) spełni swoje zadanie.

Mam również dodatkowe pytanie. Cy istnieje sposób zamontowanie listw parapetowych bez wymontowania okna.

Np. przez ich wciśnieścnięcie, czy listwy parapetowe sa tylko i wyłacznie wsuwane przed montażem okna w otworze.

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Wiem, iż listwy parapetowe to bardzo dobre rozwiązanie.

Mam jednak pytanie, czy prawidłowe zamontowanie okien (bez ich zastosowania),

prawidłowe i staranne zamocowanie parapetów (wewnętrzne i zewnętrze) spełni swoje zadanie.

Mam również dodatkowe pytanie. Cy istnieje sposób zamontowanie listw parapetowych bez wymontowania okna.

Np. przez ich wciśnieścnięcie, czy listwy parapetowe sa tylko i wyłacznie wsuwane przed montażem okna w otworze.

Pozdrawiam

jeśli jest miejsce by ją wcisnąć to jak najbardziej. pamiętać należy o taśmie pomiędzy listwą a oknem.

jeśli nie ma listwy również można poprawnie zamontować parapety ab y nie było problemów z przemarzaniem itd

Witam

Podstawowa sprawa JAKA to listwa? wszak listwa listwie nie równa powiem więcej są takie, które powinno się stosować (i zapewne po to są) tylko jako listwę transportową, a są i takie, wielokomorowe z doszczelnieniem do profilu, które sprawdzą się bardzo dobrze.

Jeśli masz taką byle była to lepiej ją wywalić bo może tylko zaszkodzić.

Ja nie spotkałem się z dobrą listwą, którą można było wepchnąć po zamontowaniu okna.

Pozdrawiam

Dziekuję za szybką odpowiedź. Listwa wydaje sie dość solida i jest ona typową parapetową stosowaną przez producenta okien, które zakupiłem.

Nie umiejętni montażyści stwierdzili, iż jest ona zbędna. Przykre, ale takie życie.

@Witek86 - jak taśma powinna być użyta miedzy listwą a oknem?

Nie koniecznie.

Rozprężna jest bardzo OK i ma wiele zalet (wad specjalinie nie widzę) ale wystarczy coś, co będzie uszczelniało. Silikon, pianka, gąbka. Często listwy podparapetowe mają specjalne uszczelki które eliminują przewiewy.