Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne w starej kamienicy ?

funiu88

Recommended Posts

Witam , mam pytanie do osób ogrzewających swoje mieszkania piecami akumulacyjnymi elektrycznymi. Posiadam mieszkanie w starej kamienicy . 60 m2 , bez ocieplenia , ściany 50 cm grubości , okna plastikowe , nowe drzwi . Mieszkanie na parterze tylko jedna ściana wychodzi na korytarz ,trzy na zewnątrz. Nad mieszkaniem jest pustostan. Mieszkanie ma być pod wynajem, dlatego chciałbym aby najemy nie zbankrutowali przez wysokie rachunki. Kilka dni temu był u mnie specjalista i powiedział , że wystarcza 3 piece akumulacyjny jedne 5kW i 2 x 3kW , które ładując się w nocnej taryfie 6 h spokojnie ogrzeje mieszkanie , przy czym rachunki będą wynosiły 600 zł na 2 miesiące. Czy to jest realne ? Czekam na Wasze opinie. Dodam , że nie ma dostepu do ogrzewania gazowego , moze bedzie za kilka lat. .

W taki mieszkaniu ciężko będzie zmieścić się poniżej 10000kWh/rok, zatem koszt energii niestety będzie wyższy, przy czym temp wew przy silnych mrozach z trudem osiągnie może 18-19*. Jakiś czas temu wklejałem link do ciekawych klimakonwektorów, nawet nie były drogie, mogłyby nieco obniżyć koszt energii w systemie mieszanym z piecami akumulacyjnymi, lub klimatyzator też można zainstalować jak również pc pw do cwu - trochę to obniży "pazerność" takiego mieszkania na energię, zwłaszcza jak ma to być aż tak drogi nośnik.

faktycznie , a jak wygląda sprawa niezawodności i przeniesienia ciepłego powietrza do drugiego pokoju ?

Nie wiem, a sprawdzenie tego nie leży w moim zainteresowaniu - daj coś z siebie - zapytaj sprzedającego lub producenta, są też takie z pw, wtedy możesz ciepło rozprowadzić jak i skierować do podgrzewu cwu.