jaro4 25.10.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam rozglądam się za materiałem i zastanawiam się nad pustakami leier 25PW. Czy ktoś budował z tych pustaków i jakie ma o nich zdanie.Proszę o wasze opinie gdyż cena jest atrakcyjna i zakup byłby bardzo opłacalny. Ewentualnie jeszcze ceramika z OWCZAR. Co będzie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 25.10.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Owczary - Krzywe , kruche , do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 25.10.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Z tych dwóch tez wybralbym leiera. Argumenty powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_st 29.10.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Witam ja mam wybudowane do stropu z lejera jest słabo wypalonu i ma bardzo cienkie ścianki w środku, a resztę budowałem z kozłowic i z tego polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 29.10.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) nic Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 opisałem każdy pustak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 01.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Omijaj leiera szerokim łukiem - krzywe, kruche ścianki cienkie są mocno spękane, już lepsze owczary zastanów się czy brać PW i tak trzeba fugować bo strasznie wieje przez te zamki robi się duży mostek. Najlepiej zamów sobie jedną sztukę na próbę i oceń sam ja na 30 palet miałem wymianę 10 i dostałem jeszcze komin w gratisie aby tylko nie zrezygnować z zakupu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 08.11.2012 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Jak to "fugować zamki" myślałem że zamki są po to właśnie żeby mostków termicznych było mniej i ściana była cieplejsza. Zaprawa murarska przecież tworzy mostki termiczne chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiś 08.11.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Zamków w pustakach P+W się nie fuguje a pustaki typu LEIER nadają się wyłącznie do ścian co najmniej dwu warstwowych. Gdy ściana jest od zewnątrz ocieplona a w środku jest tynk to szpary pionowe są zamknięte. Co do Leiera to wybudowałem własnymi rękami cały dom z niego i powiem tyle. Gdy jest już w ścianie to efekt końcowy nie jest zły ale tak jak mówili przedmówcy: pustaki są dość krzywe, spękane, mają dość cienkie ścianki, w dodatku niepokoi kolor, który często przypomina węgiel z ogniska a nie ceramikę. Jest też spory problem z docinaniem. Najlepiej przecinać tarczą bo inne sposoby zazwyczaj kończą się zasileniem kupki z gruzem. Ja osobiście drugi raz chyba tego pustaka już bym nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 08.11.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Moze i bys nie kupil ale z dwoch owczary i leier to i tak chyba lepsze. W sumie i to zle i to niedobrze. A tak z czystej ciekawosci jakie macie ceny na leiera lub owczary? Chodzi mi o pustak 24 lub 25 z dostawa na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 09.11.2012 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Owczary po 3,09zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 09.11.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 netto czy brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 09.11.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 A pustaki z Plecewic? Sprzedawcy bardzo chwalą ale czy dlatego, że dobre czy dlatego że mają większą marże to nie wiadomo.Z podawaniem cen to jest troche bez sensu dlatego, że cene mocno determinuje transport czyli odległośc budowy od konkretnego zakładu. jeden będzie miła cene X na Leiera a cene Y na Owczary, za to drugi na Leiera X+20%, a Owczary Y-10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojtam 10.11.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Witam rozglądam się za materiałem i zastanawiam się nad pustakami leier 25PW. Czy ktoś budował z tych pustaków i jakie ma o nich zdanie.Proszę o wasze opinie gdyż cena jest atrakcyjna i zakup byłby bardzo opłacalny. Ewentualnie jeszcze ceramika z OWCZAR. Co będzie lepsze. Wybudowałem z Leiera, bo miałem tanio i blisko. Tobie polecam zrobic dokładnie tak samo- wybieraj tam, gdzie masz taniej i bliżej. Mniej ważne, jaki producent. Ceramika jest krucha, malo rowna, ale w dobie docieplania duza iloscia styropianu i tak to wszystko zgubisz. Wykonawcy bedzie wszystko jedno co mu na budowe przywieziesz, wiec ... No chyba ze sam murujesz, ale wtedy nie baw sie w ceramike tylko jakis pustak komorkowy - rowny, lekki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 10.11.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 A pustaki z Plecewic? Sprzedawcy bardzo chwalą ale czy dlatego, że dobre czy dlatego że mają większą marże to nie wiadomo. Z podawaniem cen to jest troche bez sensu dlatego, że cene mocno determinuje transport czyli odległośc budowy od konkretnego zakładu. jeden będzie miła cene X na Leiera a cene Y na Owczary, za to drugi na Leiera X+20%, a Owczary Y-10%. Doskonale zdaje sobie z tego sprawe Dlatego pytam o orientacyjne ceny na ceramike w waszych regionach. U mnie np Krotherm 24 p+w w granicach 3,5 brutto za sztuke z transportem (jarocin, wlkp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 10.11.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Cena z transportem na budowę ok 30km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts