Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika LEIER

jaro4

Recommended Posts

Omijaj leiera szerokim łukiem - krzywe, kruche ścianki cienkie są mocno spękane, już lepsze owczary zastanów się czy brać PW i tak trzeba fugować bo strasznie wieje przez te zamki robi się duży mostek.

Najlepiej zamów sobie jedną sztukę na próbę i oceń sam

ja na 30 palet miałem wymianę 10 i dostałem jeszcze komin w gratisie aby tylko nie zrezygnować z zakupu.

Pozdrawiam

Zamków w pustakach P+W się nie fuguje a pustaki typu LEIER nadają się wyłącznie do ścian co najmniej dwu warstwowych. Gdy ściana jest od zewnątrz ocieplona a w środku jest tynk to szpary pionowe są zamknięte. Co do Leiera to wybudowałem własnymi rękami cały dom z niego i powiem tyle. Gdy jest już w ścianie to efekt końcowy nie jest zły ale tak jak mówili przedmówcy: pustaki są dość krzywe, spękane, mają dość cienkie ścianki, w dodatku niepokoi kolor, który często przypomina węgiel z ogniska a nie ceramikę. Jest też spory problem z docinaniem. Najlepiej przecinać tarczą bo inne sposoby zazwyczaj kończą się zasileniem kupki z gruzem. Ja osobiście drugi raz chyba tego pustaka już bym nie kupił.

A pustaki z Plecewic? Sprzedawcy bardzo chwalą ale czy dlatego, że dobre czy dlatego że mają większą marże to nie wiadomo.

Z podawaniem cen to jest troche bez sensu dlatego, że cene mocno determinuje transport czyli odległośc budowy od konkretnego zakładu. jeden będzie miła cene X na Leiera a cene Y na Owczary, za to drugi na Leiera X+20%, a Owczary Y-10%.

Witam rozglądam się za materiałem i zastanawiam się nad pustakami leier 25PW. Czy ktoś budował z tych pustaków i jakie ma o nich zdanie.Proszę o wasze opinie gdyż cena jest atrakcyjna i zakup byłby bardzo opłacalny. Ewentualnie jeszcze ceramika z OWCZAR. Co będzie lepsze.

Wybudowałem z Leiera, bo miałem tanio i blisko. Tobie polecam zrobic dokładnie tak samo- wybieraj tam, gdzie masz taniej i bliżej. Mniej ważne, jaki producent. Ceramika jest krucha, malo rowna, ale w dobie docieplania duza iloscia styropianu i tak to wszystko zgubisz. Wykonawcy bedzie wszystko jedno co mu na budowe przywieziesz, wiec ...

No chyba ze sam murujesz, ale wtedy nie baw sie w ceramike tylko jakis pustak komorkowy - rowny, lekki itp :)

A pustaki z Plecewic? Sprzedawcy bardzo chwalą ale czy dlatego, że dobre czy dlatego że mają większą marże to nie wiadomo.

Z podawaniem cen to jest troche bez sensu dlatego, że cene mocno determinuje transport czyli odległośc budowy od konkretnego zakładu. jeden będzie miła cene X na Leiera a cene Y na Owczary, za to drugi na Leiera X+20%, a Owczary Y-10%.

Doskonale zdaje sobie z tego sprawe :) Dlatego pytam o orientacyjne ceny na ceramike w waszych regionach. U mnie np Krotherm 24 p+w w granicach 3,5 brutto za sztuke z transportem (jarocin, wlkp.)