Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie paliwo do biokominka?

lasota

Recommended Posts

W zeszłym roku zainstalowałem w domu kominek, ale jakoś nie mogę trafić na paliwo które by mnie zadowolilo. A to jedno śmierdzi, a to daje mizerny płomień, a to ostatnio się naczytałem że niektóre płyny wydzielają szkodliwe dla zdrowia substancje :/ Ktoś z Was może mi polecić naprawdę dobry bioetanol?

• 5 weeks później...

Kiedy poszukiwałam informacji o polecanych przez innych bio-kominkowców paliwach, na różnych forach natrafiałam głownie na trzy marki: Fanola (Planika), szwajcarski Bionlov i polski Eko X Fire. Ja kupuję Bionlov z tej prostej przyczyny, że jest dostępny w pobliskim markecie budowlanym :) Jestem z niego dość zadowolona - płomień ma ładny, pomarańczowy odcień i zapach jest delikatny w porównaniu z różnymi dziwnymi paliwami, które - niestety - miałam nieprzyjemność wypróbować.

Na pewno wypróbuję też Eko X Fire, jest tańszy niż Bionlov, więc dam mu szansę wybronienia się :) Pojedynczych butelek Fanoli nie mogę znaleźć, uparli się na sprzedaż całych kartonów po 12 litrów. Skoro nie mogę przetestować przed zakupem większej ilości, to raczej dam sobie spokój :)

Jestem bardzo ciekawa, jakich paliw próbowaliście :) Moją największą pomyłką był "Prometeusz" :D Paliło się to bardzo długo, fakt, ale zapach był... dokuczliwy :D

• 8 years później...