zabiel 25.10.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Mam zamiar zmodernizować istniejącą kotłownię olejową w domu jednorodzinnym przez zainstalowanie pompy ciepła typu powietrze-woda. Czy ktoś z czytelników / ekspertów może podać mi obowiązującą wykładnię prawną (konkretne ustawy, orzecznictwo, rozporządzenia itp.) odnośnie konieczności (lub jej braku) uzyskania pozwolenia na budowę? Chciałbym móc się na te przepisy powołać w swoim Starostwie Powiatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.10.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Ustawa prawo budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 A w nim, projektant kwalifikujący tą zmianę.Moim zdaniem, zmiana nieistotna, a więc tylko „poprawki” dokonane przez projektanta na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.10.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) A w nim, projektant kwalifikujący tą zmianę. Moim zdaniem, zmiana nieistotna, a więc tylko „poprawki” dokonane przez projektanta na projekcie. Siwy kolega pisze o istniejącej kotłowni, więc zakładam, że budynek oddany do użytkowania. Według mnie ponieważ paragraf 28 ustawy prawo budowlane jest katalogiem zamkniętym taka zmiana w budynku istniejącym powinna być zakwalifikowana jako przebudowa budynku, co wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. Ale mogę się mylić Ilekroć w ustawie jest mowa o:[TABLE] [TR] [TD]1) obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć: a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi, [/TD] [/TR] [/TABLE] [TABLE] [TR] [TD] [/TD] [/TR] [TR] [TD][/TD] [TD] [/TD] [/TR] [/TABLE] 7) robotach budowlanych -należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego; 7a) przebudowie - należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji [TABLE] [TR] [TD] [/TD] [/TR] [TR] [TD][/TD] [TD] [/TD] [/TR] [/TABLE] Edytowane 30 Października 2012 przez aglig dodałam podstawę prawną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Fakt nie doczytałem. Ale opierając się na definicji przebudowy i remontu (PB art.3.7a i 8 ), raczej będzie to remont niż przebudowa, bo zachowane zostaną istniejące parametry techniczne i użytkowe budynku. remoncie – należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym; I mając na uwadze definicję wyrobu budowlanego (Ustawa o wyrobach budowlanych art.2.1.) 1) wyrobie budowlanym - należy przez to rozumieć rzecz ruchomą, bez względu na stopień jej przetworzenia, przeznaczoną do obrotu, wytworzoną w celu zastosowania w sposób trwały w obiekcie budowlanym, wprowadzaną do obrotu jako wyrób pojedynczy lub jako zestaw wyrobów do stosowania we wzajemnym połączeniu stanowiącym integralną całość użytkową ……….. Czyli można zaryzykować stwierdzenie, że tego typu roboty budowlane wyczerpują przesłanki do zastosowania Art. 29.2.1. – czyli na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.10.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Ryzykowna teoria.Myślę że słowem kluczem mogą być tutaj parametry techniczne czy też użytkowe.I tutaj bym szukała definicji.Co się zmieni jeśli zmienimy kotłownie olejową na pompe ciepła ?Czy nie zmienią sie na przykład warunki przeciwpożarowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Nie ma obowiązującej definicji (http://www.budownictwo.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/co-to-sa-parametry-uzytkowe-i-techniczne-obiektu-budowlanego-w-swietle-definicji-przebudowy-zawartej-w-art-3-pkt-7a-ustawy-prawo-budowlane ). Moim zdaniem to remont i zaryzykowałbym zgłoszenie i poczekał na reakcję urzędu, który przy sprzeciwie musi podać podstawę prawną. Jak się uda to finto, a jak nie, to w zależności od okoliczności można powalczyć, albo ulec i PnB. W zasadzie nic do stracenia, a do ugrania wiele. Ps. Warunki p.poż ulegną znacznej poprawie, a tylko przy „pogorszeniu” wymagane jest PnB Edytowane 30 Października 2012 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.10.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 No ale zmieni się i to znacząco charakterystyka energetyczna obiektu.Zmiana jest zmianą bez względu czy na plus czy minus.Dla mnie nie ma szans na podciągnięcie tego jako remont. Jeśli zmieniał by kocioł na olej firmy X na kocioł na olej firmy Y to remont by podszedł.Ale to jest zmiana całej kotłowni, sposobu ogrzewania, i gdzie tu odtworzenie stanu pierwotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wiedziałem, że tak napiszesz:bye:, dlatego wcześniej zacytowałem definicję remontu i wyrobu budowlanego, albowiem istotne jest stwierdzenie: remoncie – ……, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym; Charakterystyka energetyczna budynku nie zmieni się, co najwyżej ulegną zmianie współczynniki Ek i Ep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.10.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wiedziałem, że tak napiszesz:bye:, dlatego wcześniej zacytowałem definicję remontu i wyrobu budowlanego, albowiem istotne jest stwierdzenie: Charakterystyka energetyczna budynku nie zmieni się, co najwyżej ulegną zmianie współczynniki Ek i Ep. Istotne to jest stwierdzenie "odtworzenie stanu pierwotnego" Czy współczynniki Ek i Ep nie są parametrem technicznym budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jest w tej dyskusji jeden szczegół, który umyka uwadze. To jest powietrzna pompa ciepła, czyli taka większa lodówka do samodzielnego zainstalowania. Zakres robót mniejszy niż przy wymianie kotła olejowego na dokładnie taki sam model.Natomiast problemem jest ujęcie tego faktu w zgłoszeniu tak, aby urząd nie wniósł sprzeciwu.Stan pierwotny i techniczny będzie zachowany, bo dalej jest wodne ogrzewanie centralne i może być dokładnie taka sama moc nowego kotła, czyli pompy ciepła.I nie bardzo rozumiem w czym jest problem, bo najprościej i racjonalnie, jest wstawienie tej „lodówki” do kotłowni, przy zachowaniu istniejącego kotła.Potraktować to jako ogrzewanie wspomagające (tak jak farelkę w łazience) i finto. Nie potrzeba żadnych zgłoszeń ani pozwoleń.Praktycznie to jest taka sama modernizacja ogrzewania, jak wstawienie grzałki elektrycznej do zasobnika CO. Co do charakterystyki energetycznej budynku, to nie zmienia się, bo Eu pozostaje dokładnie takie samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 31.10.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Siwy moje rozważania są czysto teoretyczne. Gdybym sama miała to zamontować to nigdzie bym tego nie zgłaszała.Ale czysto teoretycznie to rzeczywiście rozważałabym dwie opcje:1. Całkowita zmiana istniejącego źródła ciepła2. Dodanie dodatkowej opcji.Zakładając np. że to budynek w zabudowie szeregowej a sąsiad wrażliwy na hałasy ( taka pompa jednak trochę hałasuje) i na 100 % doniesie do nadzoru budowlanego to można się pokusić o rozważenie jak to nadzór potraktuje. Ta sprawa jest dość dyskusyjna i interpretacje mogą być różne. Np. spotkałam się takimi interpretacjami, że sam montaż kolektorów słonecznych jest wyłączony zgodnie art 29 PB z uzyskania pozwolenia na budowę, ale już modernizacja kotłowni polegająca na włączeniu tych kolektorów do systemu nie. Wiem głupota, ale co poradzisz na takie interpretacje jak chcesz mieć dofinansowanie do kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.10.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dokładnie – ja też bym nie zgłaszał, ale, prawdopodobnienie, nasza „przewaga” nad innymi jest taka, że wiemy jak z takiej sytuacji wyjść i mamy pełną świadomość tego, jak może się to skończyć.To nasze świadome „ryzyko”. Nie znam uwarunkowań dla tej konkretnej sytuacji, dlatego proponuję zgłoszenie tego remontu. Nie przejdzie, to trudno - będzie potrzebne PnB, lub odwołanie. W zasadzie nie ma ryzyka, to tylko 30 dni oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.10.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ps. W zgłoszeniu, nie może być innych słów określających rodzaj prac jak remont. Użycie określeń; przebudowa, modernizacja, zamiana, automatycznie zdyskwalifikuje takie zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts