Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze-woda. Czy potrzebne jest pozwolenie na budowę?

zabiel

Recommended Posts

Nie udało mi się wyszukać tego tematu na Forum więc założyłem nowy wątek...

Mam zamiar zmodernizować istniejącą kotłownię olejową w domu jednorodzinnym przez zainstalowanie pompy ciepła typu powietrze-woda (jako dodatkowego źródła ciepła).

Czy ktoś z czytelników / ekspertów może podać mi obowiązującą wykładnię prawną (konkretne ustawy, orzecznictwo, rozporządzenia itp.) odnośnie konieczności (lub jej braku) uzyskania pozwolenia na budowę?

Chciałbym móc się na te przepisy powołać w swoim Starostwie Powiatowym.

nie musisz nikomu sie chwalić .

Ale jeżeli chcesz to jest taka procedura jak zgłoszenie .Ale żeby zgłosić to trzeba trochę gimnastyki :podkłady ,szkice i opis techniczny.

Urzędnik raczej się nie zna wiec zarząda wyjaśnień ,najlepiej przez osobę z uprawnieniami ;sanitarnymi i elektrycznymi.

Jak kupisz telewizor i montujesz antenę też może być problem.

Paragrafu zwalniającego z pozwolenia na budowę PC,montaż obrazu,telewizora generalnie brak

Edytowane przez hydraulik_

Staram się o dotację do pompy i Pani Ekolog w Banku powiedziała, że powinienem mieć z urzędu powiatowego jakiś kwit pozwolenie / zgłoszenie. Urzędnik w starostwie stwierdził, że skoro nie ma takiego zapisu w prawie budowlanym (zwalniającego pompy ciepła z konieczności pozwolenia na budowę) to pozwolenie musi być.

Dlatego staram się znaleźć jakieś orzecznictwo w tej sprawie bo to jawny przypadek tego, iż prawo nie nadąża za rozwojem technologii. Przecież to tak, jakbym zakładał klimatyzator... Na to też potrzebne są pozwolenia na budowę? To jakiś absurd.

Staram się o dotację do pompy i Pani Ekolog w Banku powiedziała, że powinienem mieć z urzędu powiatowego jakiś kwit pozwolenie / zgłoszenie. Urzędnik w starostwie stwierdził, że skoro nie ma takiego zapisu w prawie budowlanym (zwalniającego pompy ciepła z konieczności pozwolenia na budowę) to pozwolenie musi być.

Dlatego staram się znaleźć jakieś orzecznictwo w tej sprawie bo to jawny przypadek tego, iż prawo nie nadąża za rozwojem technologii. Przecież to tak, jakbym zakładał klimatyzator... Na to też potrzebne są pozwolenia na budowę? To jakiś absurd.

W prawie budowlanym jest napisane ,że montaż urządzeń nie wymaga pozwolenia na budowę ,ą PC to niewątpliwie urządzenie .