bobasxx 25.10.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Czy to normalne że przez nawiewniki dość mocno dmucha chłodnym powietrzem ??? Wentylacja grawitacyjna, dwa okna 140/78 z nawiewnikami. Jak się podłoży rękę, to czuć wyraźny podmuch. Co będzie jak temperatury spadną poniżej zera, wykroplona woda murowana (nawiewnik metalowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jak sama nazwa wskazuje są to nawiewniki więc skoro przez nie dmucha do wewnątrz to znaczy że wentylacja grawitacyjna działa poprawnie. Zawsze można przymknąć lub zamknąć całkowicie te nawiewniki. Skropliny by powstały gdyby nawiewnik stał się wywiewką z pomieszczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.10.2012 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Dziękuję za informacje. Co do skroplin to nie mam pewności, bo skoro nawiewane powietrze ma prawie taką samą temperaturę jak na zewnątrz, to sam nawiewnik będzie nie wiele cieplejszy, a jeśli w środku jest około 20 st. to podczas mrozów pewnie się wykropli, ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Z całą pewnością się mylisz! Po pierwsze wlatuje zimne powietrze czyli suche i z niego w ciepłym pomieszczeniu nic się nie wykropli. Natomiast te otwory wlotowe (nawiewniki) w bardzo wielu przypadkach szczególnie w łazienkach na poddaszu stają się wywietrznikami czyli zimą wylatuje z nich ciepłe i wilgotne powietrze, które w zetknięciu z zimnym przechodzi w stan nasycenia powodujący wykraplanie pary wodnej. Zjawisko to powstawało właśnie w tych otworach wylotowych i aby kondesat tam nie zamarzał producenci okien ocieplili ten wylot. Teraz skropliny zamarzają na zewnątrz okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 28.10.2012 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Teraz dla mnie jest wszystko jasne. Akurat w łazience mam okno z PCV jakoś tak wyszło, że bez nawiewnika. Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 30.10.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Czy przy wentylacji mechanicznej z rekuperatorem można zrezygnować z nawiewników w oknach dachowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Można. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.10.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 (edytowane) Czy przy wentylacji mechanicznej z rekuperatorem można zrezygnować z nawiewników w oknach dachowych? Obowiązkowo. U siebie kupiłem najtańsze okna FTS. Przed montażem dwukrotnie pomalowałem. FTS-y mają tylko jedną warstwę lakieru. Natomiast wyłazy dachowe, te najtańsze, to gołe drewno. Edytowane 1 Listopada 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts