Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin problem

laparia

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam w jednym ciągu kominowym obok siebie komin od kominka. Na bokach tego ciągu kratki wentylacyjne. Podczas palenia kratkami jest zaciągany dym do domu nawet do piwnicy. Czy zamontowanie dodatkowej rury i wyciągnięcie komina dymowego w górę pomoże. Co zastosować?

pozdrawiam

Wystraszyliście Forumowicza. Iaparia możesz śmiało spróbować z tą rurą fi 200, ja osobiście zaczął bym odcinkiem 0,5m kielichem do góry. Może pomoże, jak nie to zawsze można zainstalować kolejne 0,5m lecz w takim wypadku zaleca się już ocieplenie. Jak palisz w kominku drewnem możesz dać nawet rurę chromoniklową.

tylko gdyby nie było ciągu wstecznego to problem by nie istniał. Przy prawidłowym ciągu ani jedna cząstka dymu nie przedostanie sie do budynku nawet jeśli wylot komina będzie od kratki odległy o 20 cm.

Tak więc podtrzymuje że problemem nie są kominy tylko zamkniete na głucho okna i prawdopodbnie piec na ekogroszek co ssie powietrze z domu.

Tutaj garść wiedzy tajemnej pt jak działa wentylacja:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzdłuż-i-w-poprzek!

Edytowane przez coulignon

Witam.

No to może masz Teściową w domu, co to siedzi tylko i oddychając złośliwie powietrze reszcie domownikom wysysa ... :D

Zrób jak pisze Piotr i Eniu ale i o nawiewie dodatkowym w domu pomyśl bo Coulignon ma rację - się grzybki tu i ówdzie prędzej czy później pojawią ...

Pozdrawiam.

nawiweniki po jednym w każdym pokoju typu sypialnia, salon. Nie muszą być higrosterowalne - z tego co wiem to średnio działa. W pomieszczeniach brudnych (łazienki, pralnie) gdzie są kratki wentylacyjne nawiewników sie nie montuje.

tylko gdyby nie było ciągu wstecznego to problem by nie istniał. Przy prawidłowym ciągu ani jedna cząstka dymu nie przedostanie sie do budynku nawet jeśli wylot komina będzie od kratki odległy o 20 cm.

Tak więc podtrzymuje że problemem nie są kominy tylko zamkniete na głucho okna i prawdopodbnie piec na ekogroszek co ssie powietrze z domu.

Tutaj garść wiedzy tajemnej pt jak działa wentylacja:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzdłuż-i-w-poprzek!

Dobrze wiesz,że guru od wentylacji jest naszym wspólnym dobrem. Natomiast za dużo kominków zrobiłem, by się dać nabrać na to, ze dym się nigdy nie cofnie. Komin dymowy powinien być budowany z dala od wentylacji. Ba, nawet powinien być od strony zawietrznej. Ale dla naszych domorosłych architektów to czarna magia. Szczególnie ten wiatr... Pooglądaj sobie kominy dymowe na zagranicznej wycieczce....

A powinieneś mieć w kotłowni nawiew min. 200cm2 nie okno z nawiewnikiem.

Tak wiem. Ten nawiewnik to za mało. Mam dwa kominy wentylacyjne w kotłowni i zauważyłem że przy deficycie powietrza ciągnie nimi. Kotłownie mam w piwnicy i nie wiem czy jak zamontuję rurę fi 200 to nie będę za bardzo wyziębiał chałupy.

• 3 weeks później...