kominiarz 29.10.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Witam wszystkich Mam w jednym ciągu kominowym obok siebie komin od kominka. Na bokach tego ciągu kratki wentylacyjne. Podczas palenia kratkami jest zaciągany dym do domu nawet do piwnicy. Czy zamontowanie dodatkowej rury i wyciągnięcie komina dymowego w górę pomoże. Co zastosować? pozdrawiam Wystraszyliście Forumowicza. Iaparia możesz śmiało spróbować z tą rurą fi 200, ja osobiście zaczął bym odcinkiem 0,5m kielichem do góry. Może pomoże, jak nie to zawsze można zainstalować kolejne 0,5m lecz w takim wypadku zaleca się już ocieplenie. Jak palisz w kominku drewnem możesz dać nawet rurę chromoniklową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 acha, czyli ciąg wsteczny przy takich temperaturach to normalne zjawisko i należy się do niego przyzwyczaić? Jezu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 acha, czyli ciąg wsteczny przy takich temperaturach to normalne zjawisko i należy się do niego przyzwyczaić? Jezu...... Nie. Należy leczyć osobno ciąg wsteczny i osobno idiotyczne usytuowanie wylotu wentylacji w pobliżu wylotu kanału dymowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.10.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) tylko gdyby nie było ciągu wstecznego to problem by nie istniał. Przy prawidłowym ciągu ani jedna cząstka dymu nie przedostanie sie do budynku nawet jeśli wylot komina będzie od kratki odległy o 20 cm. Tak więc podtrzymuje że problemem nie są kominy tylko zamkniete na głucho okna i prawdopodbnie piec na ekogroszek co ssie powietrze z domu. Tutaj garść wiedzy tajemnej pt jak działa wentylacja: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzdłuż-i-w-poprzek! Edytowane 30 Października 2012 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 30.10.2012 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Mam w kotłowni okno z nawiewnikiem oraz dwa kanały wentylacyjne. Kotłownia zamknięta szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.10.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witam. No to może masz Teściową w domu, co to siedzi tylko i oddychając złośliwie powietrze reszcie domownikom wysysa ... Zrób jak pisze Piotr i Eniu ale i o nawiewie dodatkowym w domu pomyśl bo Coulignon ma rację - się grzybki tu i ówdzie prędzej czy później pojawią ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 30.10.2012 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Zamontuję nawiewniki. Proszę tylko napisz czy w każdym oknie. Higrosterowalne ? pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.10.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 nawiweniki po jednym w każdym pokoju typu sypialnia, salon. Nie muszą być higrosterowalne - z tego co wiem to średnio działa. W pomieszczeniach brudnych (łazienki, pralnie) gdzie są kratki wentylacyjne nawiewników sie nie montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.10.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 tylko gdyby nie było ciągu wstecznego to problem by nie istniał. Przy prawidłowym ciągu ani jedna cząstka dymu nie przedostanie sie do budynku nawet jeśli wylot komina będzie od kratki odległy o 20 cm. Tak więc podtrzymuje że problemem nie są kominy tylko zamkniete na głucho okna i prawdopodbnie piec na ekogroszek co ssie powietrze z domu. Tutaj garść wiedzy tajemnej pt jak działa wentylacja: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzdłuż-i-w-poprzek! Dobrze wiesz,że guru od wentylacji jest naszym wspólnym dobrem. Natomiast za dużo kominków zrobiłem, by się dać nabrać na to, ze dym się nigdy nie cofnie. Komin dymowy powinien być budowany z dala od wentylacji. Ba, nawet powinien być od strony zawietrznej. Ale dla naszych domorosłych architektów to czarna magia. Szczególnie ten wiatr... Pooglądaj sobie kominy dymowe na zagranicznej wycieczce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 01.11.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Mam w kotłowni okno z nawiewnikiem oraz dwa kanały wentylacyjne. Kotłownia zamknięta szczelnie. A powinieneś mieć w kotłowni nawiew min. 200cm2 nie okno z nawiewnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 02.11.2012 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 A powinieneś mieć w kotłowni nawiew min. 200cm2 nie okno z nawiewnikiem. Tak wiem. Ten nawiewnik to za mało. Mam dwa kominy wentylacyjne w kotłowni i zauważyłem że przy deficycie powietrza ciągnie nimi. Kotłownie mam w piwnicy i nie wiem czy jak zamontuję rurę fi 200 to nie będę za bardzo wyziębiał chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 21.11.2012 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Mam jeszcze pytanie. Sprzedawca rury powiedział, że będzie dużo skroplin na takim odcinku rury i że najlepszy do tego będzie strazak. Proszę o szybką odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 22.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A co miał powiedzieć, jak kupujesz u niego metr rury, a nie 10. Zarobić chce chłopina po prostu i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.11.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 A co miał powiedzieć, jak kupujesz u niego metr rury, a nie 10. Zarobić chce chłopina po prostu i już. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 23.11.2012 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 A co miał powiedzieć, jak kupujesz u niego metr rury, a nie 10. Zarobić chce chłopina po prostu i już. Tak też pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts