step26 26.10.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Witam.Chcę wybudować piwnicę, która będzie całkowicie schowana w ziemi ok. 20m2będe jej używał do przechowywania warzyw i owoców oraz przetworów słoikowych itp.moja ziemia to glina i poziom wód nie pozwala mi użyć bloczków betonowych, które przeciekają na spoinach,piwnica ma być zimna dlatego wszelka izolacja odpada bo mija się to z celem np. ciepło z ziemi w zimę i tak sobie pomyślałem, żeby jako szalunku użyć garażu z blachy trapezowej,czyli w wykopany dół ładuję blaszaka i zalewam go betonem, potem wystarczy tylko zrobić schody i zasypać wszystko ziemią,dzięki temu ominęło by mi się robienie szalunku z desek. Co o takim rozwiązaniu myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Standartowy blaszak nie wytrzyma naporu betonu. Gdybyś to solidnue wzmocnił ściany i strop to ma szanse sie udać, pytanie tylko czy jest wtedy sesns ekonomiczny topienia garażu w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 26.10.2012 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 wydaje mi się, że jakbym dał stemple co jeden metr na ściany i strop to by blaszak wytrzymał;a wtedy miałbym ładną - równą piwnice od razu, a szalunku z desek tak dokładnie nie zbije,koszt blaszaka to ok. tysiąc złotych, a deski też kosztują a potem rozbiórka tego szalunku do, którego też będę potrzebował stempli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 26.10.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 pomysł nowatorski ale ok. jak dasz stemple co metr - wytrzyma, słoiki będą drogie jak cholera ale ok,. szanuję wybór dodaj jeszcze,że w piwniczce będzie skład wina - już Cię lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 wydaje mi się, że jakbym dał stemple co jeden metr na ściany i strop to by blaszak wytrzymał; a wtedy miałbym ładną - równą piwnice od razu, a szalunku z desek tak dokładnie nie zbije, koszt blaszaka to ok. tysiąc złotych, a deski też kosztują a potem rozbiórka tego szalunku do, którego też będę potrzebował stempli stemple + jakies legary i powinno byc ok. Pytanie czy potrzbny blaszak, szalunki tracone z blachy trpaezowej to żadna nowość. Może wystarczy blacha trapezowa + stmple + legary, pewnie wyjdzie taniej niż blaszak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 27.10.2012 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) jest jeszcze inny pomysł ale mało ekonomiczny,tzn. można zakopać w ziemi nie używany zbiornik na szambo,wystarczyłoby tylko dorobić drzwi najbardziej to mi sie podoba coś takiego:http://ladnydom.pl/budowa/51,106601,11650983.html?i=0http://bst-architektura.manifo.com/ogrodowa-piwniczka-ziemianka a oto stary artykuł z Muratora 10/2005 o ziemiankach:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb03b899e03fa55f.html Edytowane 27 Października 2012 przez step26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.10.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Blachą nie zabezpieczysz piwnicy przed wilgocią. Nie zapomnij że taki blaszak jest nitowany.Samo wzmocnienie czegoś takiego przed zalaniem betonem będzie dużym wyzwaniem.Blacha jest cienka i dosyć łatwo ją zdeformować. Chyba że zastosujesz 3-4 milimetrową.Zrób normalny szałunek z desek zakupionych z drugiej ręki.Będzie bezpieczniej. Edytowane 27 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 27.10.2012 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Zrób normalny szałunek z desek chyba najlepiej będzie tak, jak napisałeś bo czasem można przekombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.10.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Szkoda zdrowia i nerwów. Blacha jest słaba. Ostatnio szałowałem słup 30x30 i w trakcie zalewania betonu przy dojściu do metra nad gruntem musiałem go wzmacniać. Blacha (garaż) nie da rady do wysokości ziemianki (min. ze 180cm).Sam myślałem nad ziemianką z wejściem od piwnicy. Niestety w przyszłości będę miał szkody górnicze i zrezygnowałem z tego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.10.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Możesz dodać do betonu szkła wodnego (woda szklana?) jako izolację przeciw wodną. Ale o to musisz zapytać kogoś w temacie. Edytowane 27 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 29.10.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Mi pomysł się podoba. Jeśli odpowiednio stężysz blaszak to powinien wytrzymać. pamiętaj wyprzeć ściany blaszaka bo rozumiem że będzie służył również jako deskowanie ścian. Myślę że jeśli będziesz zalewał powoli z betoniarki to wszystko będzie ok. Nie ryzykowałbym z pompą lub gruszką bo beto wlany z jednej strony może Ci blaszak przesunąć. Jeśli chcesz zaizolować to też nie ma problemu posmaruj blaszak od zewnątrz lepikiem ok 3mm i będzie izolacja ścian i sufitu a blacha zabezpieczy przed uszkodzeniami mechanicznymi. A co do kosztów to nie uważam że nie będzie dużo drożej niż tradycyjnie szalowane ściany bo tradycyjne szalowanie to na prawdę bardzo dużo robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts