gwynblaidd 26.10.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Witam, mieszkam w poniemieckim budynku - 6 mieszkań z czego jedno na strychu i jedno w suterenie. Mieszkam w sumie na ostatnim piętrze a nade mną niestety jest częściowo zaadaptowany strych. Piszę niestety, bo inwestorzy zrobili sobie dobrze z pominięciem wszelkich dróg właściwych, projektów i właściwego wykonania. Mieszkanie pierwotnie zajmowało jedną część strychu. Później właściciele stwierdzili, że fajnie by było gdyby mieszkanie powiększyć. Było to jakieś 10 - 15 lat temu. Wtedy tylko jedno z mieszkań było wykupione, pozostałe należały do gminy. Właściciele wykupionego mieszkania nie wyrazili zgody na adaptację a mimo to gmina się zgodziła. Tzw. inwestor postawił sobie ściankę z regipsów i to wszystko. Żadnych wylewek, wygłuszeń itp. Efekt jest taki, że w moim mieszkaniu słychać dosłownie wszystko co dzieje się u sąsiadów na górze. łącznie ze zwykłymi normalnymi rozmowami - nie mam na myśli krzyków czy awantur, tylko prowadzenie zwykłych normalnych rozmów. Mimo, że tego nie chcę, jestem uczestnikiem ich życia: wiem kiedy kładą się spać i kiedy wstają, wiem kiedy i które z nich jest same w domu, wiem kiedy chorują. Stąd moje pytanie - kto odpowiada za akustykę mieszkania w sytuacji adaptacji strychu na mieszkanie, czyli kto powinien zadbać o to, żeby nie było słychać tych odgłosów?i pytanie drugie - czy gmina mogła wyrazić zgodę na adaptację mimo braku zgody wszystkich lokatorów?z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwynblaidd 26.10.2012 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 kilka pytać co do wygłuszenia sufitu w poniemieckim budynku. Ponieważ słychać u mnie wszystko, co dzieje się u sąsiadów mieszkających nade mną coraz bardziej skłaniam się w kierunku wygłuszenia sufitu. Mam wprawdzie podwieszany sufit, ale nie zdaje on egzaminu. Chcę zdjąć sufit podwieszany a później odsłonić konstrukcję sufitu - zdjąć warstwę sufitu do belek, usunąć to ustrojstwo, które jest w stropie starych budynków i na to miejsce dać wełnę mineralną i zakryć to wszystko płytami wiórowymi. Później ewentualnie jeszcze raz konstrukcja drewniana pod regipsy znowu wełna mineralna i regipsy. Tylko czy to coś da? Przyznam, że jestem już lekko zdesperowana Macie może jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 29.10.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 To ten sam temat, więc jeden wątek Ci wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts