Tomek0 27.10.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam,W przyszłym tygodniu zaczynam stawiać komin dlatego mam kilka pytań. Otóż zamierzam wyjść z wkładu kominkowego czarna rurą później ta rura będzie wchodzić w ścianę by połączyć się na zew domku z kominem ceramicznym obudowanym bloczkami. Mam jednak pytanie czy może zamiast rury czarnej w miejscu przejścia przez ścianę ( karton gips, wełna, ściana nośna, styropian ) dać rurę dwuścienną w celu wyizolowania tej wieloczęściowej ściany. Jest sens w to się bawić ? I czy w ogóle są przejściówki między rurą kominową czarna i rurą kominową dwuścienna oraz dwuścienną a ceramiczną ? Proszę o pomoc ponieważ w Internecie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.10.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Rury dwuścienne robi się z kwasówki. Użyj takiej jako przyłącza na całej długości. Inna wersja wydarzeń to owinięcie czarnej rury ciasno wełną mineralną i wklejenie jej w ścianę. Wełnę możesz przytrzymać choćby żółtą taśmą malarską, ale jak zrobisz na to opakowanie z jakiejkolwiek cienkiej blachy, będzie solidniej. Przejściówki miedzy jednym systemem a drugim to stosowne redukcje. Ważny jest element który montuje się w rurach ceramicznych. Musi być owinięty grubym sznurem, który elastycznie uszczelni przyłącze. Nie wolno tego zaklejać, wklejać, oklejać ani smarować żadnym mazidłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 28.10.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dziękuję za odpowiedź, a Czy są rury dwuścienne z rewizją ? ponieważ zanim będzie łączyć się z ceramicznym kominem to będzie wstawione już kolanko 45 stopni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.10.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Są, ale taniej będzie dać właśnie to kolanko z rewizją.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 28.10.2012 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Tak, tylko myślałem, o wstawieniu kolanka również z dwuściennej. Chcę dać wszędzie rurę dwuścienna, zanim wejdzie w komin ceraminczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.06.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 witajcie,nie chce dublować postów, więc się podpinam. Nie mam jeszcze kominka i nie jest on instalowany, ale z uwagi na położenie komina i układ ściany przy której będzie on stał, wymaga to pewnego zabiegu, który chciałbym zrobić na obecnym etapie:chodzi o przejście rurą spalinową (całkowita dł. 1m, i w sumie 2 kolanka 45st) z kominka przez ściankę wewnątrz domu - ściana murowana porotherm 25cm i na niej tynk c-w.Czy owa rura spalinowa w wykutym otworze musi być jakoś izolowana? Później to wszystko przykryje obudowa kominka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 09.06.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 wejscie do komina nierozwalające kołnierza plus izolowane przejście przez scianę, jesli styka się gdzieś ze styropianem, to nawet dwukrotnie izolowane, czyli rura 3 płaszczowa, do dymu żarówka, do reszty zwykła kwasówka.wewnatrz domu do wkładu podłączasz dowolną rurą pojedyńczą .takie przejscie musisz zrobić na zamówienie, w necie nie znajdziesz gotowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.06.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 ...na zamówienie? Nie mogę zbudować z elementów dostępnych w handlu przeznaczonych do odprowadzania spalin z wkładów kominkowych? Potrzebne są dwa kolanka 45` i rura dł. 08m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 09.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 trochę nieopatrznie odpowiedziałem na stary post, zamiast na twój.oczywiscie przy przejsciu przez zwykła scianę wewnętrzną mozesz owinąć rurę wełną.są specjalne wełny do owijania rur, z siatką. za scianą jesli pojedyncza rura nie będzie zaizolowana będzie się w niej szybko gromadzić sadza.bo jak rozumiem wszystko schowa się w obudowie, ale tylko z jednej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.06.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Z drugiej strony też obuduj. Daj kratkę wlotową i wylotową. Będzie grzać. I to nieźle grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 10.06.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Ok super . Dziękuje Panowie za odpowiedź. Zastosuje się do porad. Zgadza się, z przodu wszystko schowa się w obudowie kominka, z drugiej strony też będzie zabudowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_carlos- 04.12.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Z drugiej strony też obuduj. Daj kratkę wlotową i wylotową. Będzie grzać. I to nieźle grzać. Pytanie: Mam komin murowany z cegły, międy dwoma pokojami. W jednym pokoju podłączona jest do niego rura spalinowa kominka. Czy w drugim pokoju mogę zamontować kratkę w kominie, aby wykorzystać uciekające ciepło ? Oczywiście wewnątrz komina będzie wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.12.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Takie rozwiązania mają sens w pomieszczeniach nad kominkiem. Na dole odcinek rury jest na tyle krótki, że raczej skórka nie warta wyprawki...Komin musi być czysty, nieużywany. Oprócz wylotu u góry, musi być wlot na dole. Nad górna kratką, przestrzeń miedzy rurą a cegłami trzeba zaślepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_carlos- 05.12.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Komin w kamienicy, przeznaczony jest tylko do mojego kominka. Rura spalinowa wchodzi na wysokoswci okolo 2,2 m a pomieszczenia sa wysokie na 3,1m czyli niecaly metr do wykorzystania Mozna jakos inaczej wykorzystac uciekajace cieplo przez komin ( mieszkanie znajduje sie na 2 pietrze w 3 pietrowej kamienicy. Wysokosc komina nad mieszkaniem to okolo 11 m)? Mam wklad kornaka 11 kW, ktory nie jest w stanie ogrzac 450m3 mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts