ufo22222 27.10.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 witam, chciałbym zmienić instalacje elektryczną z jedno na trójfazową.odwiedziłem firmę usługową hurtownie elektryczną i montaż instalacji elektrycznej w której zawołali za materiał około 800zł plus robota drugie 800 i powiedział może dojść do 2000złotych za wszystko mówię ok, firma itd no to tyle trzeba dać.ale spotkałem się z kolegą który mi powiedział że jego znajomy robił taką zmianę za 400 złotych (robota) elektryk zawodowy bez firmy. i moje pytanie brzmi czy może to zrobić zwykły elektryk czy musi być firma? a drugie: poszedłem do oddziału Energetykii pan powiedział że muszę mieć:-akt własności -mapkę jaką mapkę skąd ją mam mieć z gminy? ile ta mapka kosztuje? czy wydają mi taką mapkę jeśli nie jestem właścicielem tylko właścicielem jest mój ojciec?-wypełniony wniosek który mi dał no i to wszystko?są jakieś jeszcze koszty w oddziale energetyki bo miły pan nic nie mówił o kosztach a wyczytałem że trzeba im zapłacić:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.10.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Może to robić zwykły elektryk, a może to robić niezwykły.Twój wybór i ewentualny problem. Tak, zapłacisz za zamówioną moc, około 150zł za każdy kilowat mocy zamówionej.Opłata jednorazowa. Ponadto, jeśli do twojego licznika dochodzi kabel jednofazowy to zapłacisz za wymianę na kabel trójfazowy. Nie piszesz czy to blok czy domek, bo mogą dojść koszty dodatkowe w przypadku bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufo22222 29.10.2012 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Może to robić zwykły elektryk, a może to robić niezwykły. Twój wybór i ewentualny problem. Nie piszesz czy to blok czy domek, bo mogą dojść koszty dodatkowe w przypadku bloku. jaki może być ewentualny problem? dom jednorodzinny na wsi Edytowane 29 Października 2012 przez ufo22222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 31.10.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jak instalacja na cały dom to coś to mało ci wyliczyli. Podaj więcej szczegółów, bo na razie to tylko gdybać można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
10000V 30.01.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jak instalacja na cały dom to coś to mało ci wyliczyli. Podaj więcej szczegółów, bo na razie to tylko gdybać można. Wniosek do ZE MUSI podpisać elektryk z uprawnieniami po dokonaniu stosownych przeróbek, nie wspomnę że projekt też powinna sporządzić osoba z uprawnieniami budowlanymi. Jeśli ktoś mówi że jakiś niezwykły elektryk wykona wymianę instalacji z 1 fazowej na 3 fazową ot tak za 400 zł to ma coś z głową i zwyczajnie buja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 30.01.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 to nie jest koszt 400 zl. jak stary dom to wymieni ci pewnie kabel przylaczeniowy do licznika, zainstaluje dodatkowe bezpieczniki, wyprowadzenie gniazda silowego tez bedzie potrzebne, wiec suma sumarum ok 1500 zl. i lepiej zeby zrobil to elektryk z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts