markuss 27.10.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam, Niedawno przeprowadziłem się do nowego mieszkania, i niestety mam problem z hałasem. Okna wychodzą na duże skrzyżowanie a pod blokiem znajduje się przystanek autobusowy. Rodzaj hałasu określiłbym jako jednostajny gość głośny szmer plus od czasu do czasu piski hamujących autobusów Według mapy akustycznej miasta na elewację mojego mieszkania przypada 65 dB. Znalazłem informacje że okna dźwiękoszczelne mogą pomóc, ale koszty są spore. Może znajdzie się tu ktoś kto takie okna zamontował. Byłbym wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami: Czy jest dużo ciszej ? Ile kosztował montaż/wymiana ? Trochę bardziej szczegółowe pytanie dla obecnych tu fachowców: na oznaczenie przy ramie szyby: "thermoplus gvb szkoglav 43 99" oznacza że obecne okna mają wyższej niż przeciętne (30) Rw ? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.10.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 pewnie, że warto wstawić sobie okna z szybami i montażem !!! dźwiękochronnym. Komfort przy zamkniętych !!! skrzydłach bezdyskusyjny. Z jakiego miasta jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 28.10.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Czy jest dużo ciszej? - Oj,tak.Kiedyś nocowałem w hotelu przy samej autostradzie (przedmieścia Salzburga). Gdy wszedłem do pokoju z przerażeniem zobaczyłem okna wychodzące na autostradę i stwierdziłem, że to był głupi pomysł wydawać tyle kasy na nocleg, skoro i tak nie zasnę. Dopiero po chwili zdałem sobie sprawę, że nie słyszę pędzących aut. Przypuszczam jednak że rozwiązania tam zastosowane były kompleksowe i odcięcie od hałasu było także na poziomie fundamentów. Drzwi do pokoi też były dźwiękoszczelne ale tu już dochodziły przytłumione odgłosy chodzących ludzi. Okna były masywne, rama aluminiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 28.10.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Sądzę, że szyba Rwg = 42 dB (bez szprosów ) powinna wystarczyć.o tego profil np. VEKA Alphaline, Schuco Cava lub Si 82 albo drewno o grubości min. 72 mm i masz okno energooszczędne na miarę dzisiejszych standardów.Pytaj o cenę szyby o budowie: Plth. Ultra 6 mm / 12 mm Argon / Float 4 mm / 12 mm Argon / VSG Si 44.1 Plth. Ultra - Rwg = 42 dB + U = 0,7 W/m2xK + grubość pakietu 42mm !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 28.10.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 ...zdajesz sobie sprawę, że okno będzie chroniło przed hałasem zamknięte. Gdy je uchylisz czy rozszczelnisz straci swoje walory dźwiękochronne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markuss 28.10.2012 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Sądzę, że szyba Rwg = 42 dB (bez szprosów ) powinna wystarczyć.o tego profil np. VEKA Alphaline, Schuco Cava lub Si 82 albo drewno o grubości min. 72 mm i masz okno energooszczędne na miarę dzisiejszych standardów. Pytaj o cenę szyby o budowie: Plth. Ultra 6 mm / 12 mm Argon / Float 4 mm / 12 mm Argon / VSG Si 44.1 Plth. Ultra - Rwg = 42 dB + U = 0,7 W/m2xK + grubość pakietu 42mm !!! Charlie, czy mógłbyś podać szacunkowy koszt wymiany starych okien na takie jak podałeś ? Na początek chciałbym wymienić 2 okna o wymiarach ramy około 1m x 1.2 m Czy to jest zawsze możliwe bez kucia parapetów albo innych mocno inwazyjnych zabiegów? Zdaje sobie sprawę że po otworzeniu okien będzie niestety głośno ale liczę że wentylacja mechaniczna (rozumiem że w oknach potrzebne będą nawiewniki akustyczne) i ewentualnie klimatyzator pomogą mi tu wytrzymać latem:) PS mieszkam w Warszawie Edytowane 28 Października 2012 przez markuss ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 28.10.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Jak jesteś z Warszawy to wyślij orientacyjne wymiary okien do Kolegi JAREKO ( też z Warszawy ) - wysoka jakość usług ; referencje forumowiczów. Ja się nie zajmuję stricte oknami tylko konstrukcjami szklanymi. Niestety, ale zastosowanie nawiewnika akustycznego powoduje zmniejszenie dźwiękochronności okna do 38 dB. P.S. żebyś dobrze spał to w sypialni nie może być więcej niż 25 dB. Wybuch granatu to ok. 140 dB ; startujący / lądujący samolot wojskowy to ok 120 dB; młot pneumatyczny to ok. 110 dB a hałas ulicy razem z niskimi dźwiękami ( TiR-y, autobusy, tramwaje ) to 65 - 85 dB. Jak się czujesz na siłach do walki z urzędnikami to Bufetowa powinna Ci zwrócić kasę przy tego typu inwestycji - to jej wina, że nie masz ekranów dźwiękochronnych. Edytowane 28 Października 2012 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markuss 29.10.2012 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Jak jesteś z Warszawy to wyślij orientacyjne wymiary okien do Kolegi JAREKO ( też z Warszawy ) - wysoka jakość usług ; referencje forumowiczów. Ja się nie zajmuję stricte oknami tylko konstrukcjami szklanymi. Niestety, ale zastosowanie nawiewnika akustycznego powoduje zmniejszenie dźwiękochronności okna do 38 dB. P.S. żebyś dobrze spał to w sypialni nie może być więcej niż 25 dB. Wybuch granatu to ok. 140 dB ; startujący / lądujący samolot wojskowy to ok 120 dB; młot pneumatyczny to ok. 110 dB a hałas ulicy razem z niskimi dźwiękami ( TiR-y, autobusy, tramwaje ) to 65 - 85 dB. Jak się czujesz na siłach do walki z urzędnikami to Bufetowa powinna Ci zwrócić kasę przy tego typu inwestycji - to jej wina, że nie masz ekranów dźwiękochronnych. Dzięki za namiar i informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts