Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

atmos + laddomat + 2 wymienniki ciepła na 2 meiszkania + bufor 2500L

firepunch

Recommended Posts

Schemat bardzo uproszczony jak wygląda instalacja w tej chwili

przed.jpg

Pompka1 - działa cały czas na wolnych obrotach

Pompka2 - sterowana jest z oddzielnego sterownika (0/1) według zapotrzebowania na ciepło

72 - to zawór mieszający zapewnia powrót cieplej wody na atmosa (atmos pracuje cały czas na pełnych obrotach)

Wszystko działa w systemie otwartym

Bufor to zwykły ocieplony zbiornik domowej roboty (jedno wejście jedno wyjście)

Chciałem podłączyć drugie mieszkanie (dom bliźniak) używając na każde mieszkanie oddzielnego wymiennika ciepła i oddzielnego obiegu zamkniętego.

Pytanie, czy da się to uzyskać przy użyciu 3 pompek obiegowych (jedna do ładowania i obsługi bufora i dwie do obsługi mieszkań za wymiennikami)

Nie potrafię sobie tego obmyślić tak żeby jedną pompką sensownie ładować bufor z tym zaworem mieszającym :(

Postaram się.

Układ który obecnie funkcjonuje potrzebuje 150L zbiornika wyrównawczego z uwagi na duży bufor ciepła.

Mieszkanie dodatkowe które jest w planach do ogrzewania znajduje się ponad kotłownią i ponad "pierwszym" mieszkaniem.

Nie chcę integrować za bardzo w układ z "nowego" mieszkania a tym bardziej przenosić ten olbrzymi zbiornik wyrównawczy - nie mam na to miejsca.

Najlepszym rozwiązaniem wg mnie będzie zrobienie oddzielnych obiegów na wymiennikach, stąd moje pytanie jak to zrobić na 3 pompkach cyrkulacyjnych.