firepunch 27.10.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Schemat bardzo uproszczony jak wygląda instalacja w tej chwili Pompka1 - działa cały czas na wolnych obrotach Pompka2 - sterowana jest z oddzielnego sterownika (0/1) według zapotrzebowania na ciepło 72 - to zawór mieszający zapewnia powrót cieplej wody na atmosa (atmos pracuje cały czas na pełnych obrotach) Wszystko działa w systemie otwartym Bufor to zwykły ocieplony zbiornik domowej roboty (jedno wejście jedno wyjście) Chciałem podłączyć drugie mieszkanie (dom bliźniak) używając na każde mieszkanie oddzielnego wymiennika ciepła i oddzielnego obiegu zamkniętego. Pytanie, czy da się to uzyskać przy użyciu 3 pompek obiegowych (jedna do ładowania i obsługi bufora i dwie do obsługi mieszkań za wymiennikami) Nie potrafię sobie tego obmyślić tak żeby jedną pompką sensownie ładować bufor z tym zaworem mieszającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 27.10.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 NIe rozumiem problemu, nie możesz postawić drugiego wymiennika równolegle do tego co już jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 27.10.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Na chwilę obecną nie ma wymiennika, jest to jeden wielki układ otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 27.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 No to dalej nie rozumiem. dlaczego potrzebujesz wymiennika? Możesz jaśniej opisać problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 27.10.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Postaram się.Układ który obecnie funkcjonuje potrzebuje 150L zbiornika wyrównawczego z uwagi na duży bufor ciepła.Mieszkanie dodatkowe które jest w planach do ogrzewania znajduje się ponad kotłownią i ponad "pierwszym" mieszkaniem.Nie chcę integrować za bardzo w układ z "nowego" mieszkania a tym bardziej przenosić ten olbrzymi zbiornik wyrównawczy - nie mam na to miejsca.Najlepszym rozwiązaniem wg mnie będzie zrobienie oddzielnych obiegów na wymiennikach, stąd moje pytanie jak to zrobić na 3 pompkach cyrkulacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 28.10.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Niższe mieszkanie działa poprawnie więc zostawiłbym tak jak jest, dołóż wymiennik i dwie pompki i po temacie. A jak koniecznie 1 pompka to potrzebujesz wymiennika, który po pierwotnej stronie działałby grawitacyjnie. Jedyny pomysł to wpakować wężownice w bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 28.10.2012 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Nie ma już możliwosci integracji w bufor. Tylko jedna pompka extra, z 2 było by za łatwo Edytowane 1 Listopada 2012 przez firepunch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts