zbycholec1 27.10.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam serdecznie.Mam w kuchni tradycyjną kuchnię węglową w której dobrze się pali, ale chciałbym ją przerobić aby służyła mi także jako piec - element centralnego ogrzewania mojego 80 metrowego domku.Jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, więc proszę o podpowiedź - poradę: jak się do tego zabrać i czy jest to w ogóle opłacalna sprawa.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi - podpowiedzi.Pozdrawiam forumowiczów.Zbigniew B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.10.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Wszystko można, tylko będzie trochę (w XXI wieku) - nieco śmiesznie Na piecu stawiamy zbiornik na wodę i budujemy układ "otwarty" (bez zbiornika wyrównawczego): pompa o zmiennej (nastawialnej) wydajności (na pompie zawór przelewowy), oddzielna rura przelewowa do kanalizacji lub przez ścianę - na zewnątrz (uwaga! wrzątek!!!). Na zbiorniku termostat uruchamiający zawór elektromagnetyczny z zimną wodą po przekroczeniu temperatury np.90 st.C (zabezpieczenie przed zagotowaniem). Całość tego nietypowego "dzieła" (aby było najtaniej) - robota dla hobbysty/majsterkowicza. I grzejemy !!! Edytowane 27 Października 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Sobieradek dawno się tak nie uśmiałem ta Twoja konstrukcja była by jakimś dziwo-longiem nawet w XX wieku:lol2::lol2: robi się to tak w sklepach metalowych wiejskich kupuje się podkowę do pieca to pospolita nazwa jest to element z rur z gwintami na końcu, instaluje się ją w palenisku pieca a dalej zwykły system otwarty jak położony zgodnie z grawitacją to nawet pompki nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.10.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 kajmanxxlSzybszy byłeś...Ale i ja jeszcze się śmieję z pomysłu...Fabryka tu wcale nie jest potrzebna.To prosty układ. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 28.10.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Wszystko można, tylko będzie trochę (w XXI wieku) - nieco śmiesznie Na piecu stawiamy zbiornik na wodę i budujemy układ "otwarty" (bez zbiornika wyrównawczego): pompa o zmiennej (nastawialnej) wydajności (na pompie zawór przelewowy), oddzielna rura przelewowa do kanalizacji lub przez ścianę - na zewnątrz (uwaga! wrzątek!!!). Na zbiorniku termostat uruchamiający zawór elektromagnetyczny z zimną wodą po przekroczeniu temperatury np.90 st.C (zabezpieczenie przed zagotowaniem). Całość tego nietypowego "dzieła" (aby było najtaniej) - robota dla hobbysty/majsterkowicza. I grzejemy !!! :lol2::lol2: masz fantazje chłopie. tak jak koledzy wyżej napisali. "kupujesz podkowę" instalujesz w palenisku pieca i masz kocioł C.O. I muszę wam powiedzieć że sporo ludzi używa jeszcze takiego rozwiązania w XXI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.10.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Sobieradek dawno się tak nie uśmiałem ta Twoja konstrukcja była by jakimś dziwo-longiem nawet w XX wieku:lol2::lol2: Oj, kajmanxxl ! A jak ja się uśmiałem - za dużo czytasz po angielsku Tutaj nie chodzi o coś, co jest long (czyli długie !). A polski dziwoląg, to dziwoląg A wracając do kuchni to tak naprawdę nie wiadomo, jaką kuchnię ma zbycholec1 i czy ta wasza "podkowa" wejdzie tam do paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 28.10.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Nie wiem czy podkowa pomoże na 80metrów pewnie i słabo ocieplonego domku. U mnie kiedyś zdun zbudował taki piec i miał ogrzać 100metrów, skończyło się że w kuchni około 15metrowej przy minusowych temperaturach na zewnątrz , w środku było z 15 stopni (odciąłem inne pomieszczenia żeby nie zamarznąć), komin był taki gorący że nie dało się go dotknąć i na następny dzień popękał. Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem jest zburzyć pieć i kupić piec do centralnego typu kuchnia z kręgami od góry do gotowania i podłączyć wszystko w układzie otwartym z naczyniem wyrównawczym i pompką z sterownikiem. Pewnie taki układ będzie dużo oszczędniejszy od podkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.10.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 oj Panowie podkowa to stary sprawdzony system, który w Beskidach w XX wieku był standardem to czy ogrzeje jakąś powierzchnie nie zależy od jego pojemności tylko od tego ile drewna spalicie, młodszym dzieckiem z tej rodziny jest kominek z płaszczem wodnym, jeszcze dawniej ogrzewano samymi piecami i dało się ogrzać to dlaczego podkowa miała by nie dać rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts