Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja piwnic - Prośba o komentarze

fiodork

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy na tym forum więc chciałem się najpierw przywitać.

Zaczynam powoli myśleć o budowie mojego domu i mam taki dylemat jeden z pierwszych. Odnosi się on do izolacji piwnicy. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów/koleżanek :)

Opiszę pokrótce sytuacje.

Dom będzie miał piwnicę. Standardowa sytuacja. Podłoga na parterze na poziomie ok 0,5m nad poziomem terenu. Grunt to coś pomiędzy gliną, a czarnoziemem. To znaczy ze jak napada deszcz to woda chwile utrzymuje się w zagłębieniach, ale ostatecznie wsiąka. Nie jest to glina ale całkiem przepuszczalny grunt to też nie jest. Woda gruntowa na poziomie ok 20 metrów pod poziomem terenu.

Planuje zrobić izolację ścian piwnicy za pomocą styroduru/ styropianu, Z racji tego ze głównym zagrożeniem będzie woda opadowa , to planuję wykonać odwodnienie na około domu za pomocą drenu z włókniną/włóknem kokosowym. Na to warstwa kamienia. Zastanawiam się czy dać pomiędzy kamień i styropian/styrodur folię zwykłą ewentualnie folię kubełkową ?

Dodatkowo chciałem zapytać czy uważacie, że konieczne jest nałożenie na fundament dodatkowej warstwy izolacyjnej w formie podkładu bitumicznego ?

Chciałbym ograniczyć koszty, tam gdzie się to da, oczywiście zachowując odpowiednie parametry techniczne.

Naporu wody tam nie będzie i z tego powodu zastanawiam się czy nie możnaby było zastąpić styrodu zwykłym styropianem EPS 200 ewentualnie 150. Ale z drugiej strony różnica w cenie xps a eps 200 to raptem 5 zł na m2, czyli ok 600 zł na całym fundamencie, to nie jest az taki duży koszt.

Bardzo proszę o ewentualne uwagi i opinie czy w tym przypadku możliwe będzie zastąpienie styroduru zwykłym styropianem, czy konieczne jest zastosowanie folii kubełkowej oraz czy konieczne jest pomalowanie fundamentu podkładem bitumicznym ?

Dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Szykujesz się na "ciężkie czasy"?

Czy Twoja piwnica to ma być PIWNICA czy "piwnica" (czytaj - przyziemie).

Bo i jedno i drugie się buduje czasem ale buduje się to zupełnie inaczej!

O smarowaniu styropianu/styroduru (spienionego styrenu) bituminami szybko zapomnij!!!

Efekt - jakbyś acetonem to oblał....

Zniknie tam, gdzie dotkniesz pędzlem!

(Ja w WODOROZCIEŃCZALNE SMOŁY nie wierzę!!!!)

Piwnica:

Kopiesz dziurę w ziemi.

Tam urządzasz ławy fundamentowe.

Na nich budujesz z materiału masywnego ściany piwniczne.

Dobry jest kamień polny...

Wnętrz WCALE nie tynkujesz!!!

Z zewnątrz niczym nie izolujesz!!!

Obsypujesz tym, co wykopałeś z dziury i cieszysz się dobrą PIWNICĄ, do której spokojnie wrzucasz kartofle, kapustę, marchew czy pietruchę...

NIC się z nimi nie będzie działo!

Nie wyschną, nie zakwitną, nie zepsują się...

Będą trwały do następnego sezonu tak, jak je tam wrzuciłeś.

O TO CI CHODZI?!

Adam M.

Nie myślałem o smarowaniu styropianu/styroduru tylko muru, który lezy pod nim.

Dla mnie piwnica to miejsce gdzie będę miał pralnie, kotłownie, spiżarnię, warsztat może w przyszłości pomieszczenie bilardowe :D Nie buduje tego na wojnę ale che zabezpieczyć przed wilgocią w jakimś w miarę przyzwoitym stopniu. Nie zamierzam jej na razie ogrzewać więcej niż od pieca ale nie chce też zęby się wychładzała.

Nie będę tam przebywał on stop, ale czasami mogę zaglądnąć na dłuższą chwilę.

Z tym, że

Z zewnątrz niczym nie izolujesz!!!

to tak na poważnie ?

Pozdrawiam

TAK!!!

Jeżeli piszesz o PIWNICY!

Ale Tobie się popiermyliło kompletnie to, co budujesz z tym co chcesz mieć.

Przyziemie budujesz...

Poczytaj co o GWC...

Twoje przyziemie to rodzaj GWC.

Chcesz czy nie chcesz - tak jest!

MOŻESZ je zmodyfikować do swoich potrzeb.

Lub zrobić tak jak "wszyscy".

Grunt obok Twojej chałupy jest (i był i będzie!) wilgotny.

Piszesz że lustro wody swobodnej masz na -20m ppt.

TO DOBRZE!

Masz warunki na zbudowanie przyziemia.

Zbudujesz mu ściany oparte na ławach i przykryjesz stropem.

Trzeba by wodouszczelnić te ściany.

Chodzi o wody opadowe i roztopowe (bo innych tam nie będzie).

Od tego są folie kubełkowe i zasypywanie pospółką/żwirkiem tych ścian.

Wodouszczelnianie takich ścian najlepiej robi się smołą (bituminami) która (raczej jej rozpuszczalniki) niszczą styropian/styrodur.

Więc wybierz - wodouszczelnij jakim badziewiem wodorozcieńczalnym lub zrezygnuj ze styropianu.

Są mazidła do styropianu na takie okazje, ale UWAŻNIE czytaj nalepki na nich!!!

Znakomita część z nich jest do stosowania wyłącznie NA ZEWNĄTRZ!!!

(sto i jeden powodów...)

Okładaj te ściany tak do metra wgłąb ziemi (ppt). Głębiej sensu już nie ma bo tam są całorocznie temperatury studzienne.

Pomiędzy kondygnacją przyziemia a parterem, pod ścianami, potrzebna i tak hydroizolacja (raczej papa niż jakie folie, chyba że majątek jakiś masz przewidziany na folie specjalne o grubości z 5mm.

W tym miejscu powstaje w naturalny sposób mostek termiczny - pionowy - wzdłuż ściany do ścian fundamentowych zawsze otoczonych wilgotnym gruntem.

Co masz zamiar z tym mostkiem zrobić?

(jest kilka sposobów, ale najprostsze są najdroższe)

I teraz ważna uwaga...

Jak zbudujesz tę część chałupy SOLIDNIE - to powstanie letni problem!

Szczególnie po kątach i przy intensywniejszej wentylacji, latem (bo kto wtedy zamyka okna?) ściany zaczynają "płakać".

Czasem pojawiają się na nich jakie pieczarki...

DLATEGO powinieneś przemyśleć w obrębie przyziemia raczej tynki ciepłochronne. (choćby perlitowe).

NIE PŁYTY gips-karton!!!

Przemyśl ten problem...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Dzięki wielkie za wszelkie informacje.

Na pewno nie rozważałem umieszczenia w piwnicach płyt kartonowo gipsowych :)

A co do definicji piwnicy obawiam się że się mylisz"

Zgodnie z ustawą "Prawo budowlane"

"Piwnica to kondygnacja podziemna lub najniższą nadziemną bądź ich część, w których poziom podłogi co najmniej z jednej strony budynku znajduje się poniżej poziomu terenu."

Więc ja chcę wybudować Piwnicę. Z tego co mi wiadomo, nigdzie nie ma zdefiniowanego przyziemia :)

Link:

http://www.serwisprawa.pl/porady_prawne,37,1192,pojecie-prawne-piwnicy

Pozdrawiam

Cieszę się Twoją radością!

A przy okazji...

Wiesz gdzie ja mam "urzędnicze" definicje realnego świata?

:lol:

Buduj sobie to co lubisz i nazywaj tak, jak lubisz...

Wiesz, ze w Unii nawet ślimak jest rybą?

:lol:

A u Ciebie w ogródku?

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Piwnice i przyziemia wymyślili jakie kilkaset lat wcześniej jak "prawo budowlane"...

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Piwnica to piwnica.

Jeśli ma być czymś więcej, to inna bajka.

Tani dysperbit nie sprosta zadaniu w dłuższym okresie czasu.

Jeśli chcesz wstawić stół bilardowy, to moim zdaniem pozostaje zabezpieczyć piwnicę dobrym środkiem przeciw-wodnym. W innym razie wystarczy przeciw-wilgotnościowy.

Edytowane przez klaudiusz_x

A czy ktoś może wyjaśnić różnicę między środkiem przeciwwilgociowym a przeciwwodnym ? Szczerze to jestem zaskoczony ze je się rozróżnia.

Rozumiem że styrodur jest tylko izolacją termiczną i jako taki nie ma za zadanie chronić przed wilocią.

Czy umieszczenie drena wraz z folią kubełkową przy fundamencie można uznać za uzolację przeciwwodną ? a wspomniany dysperbit za izolację przeciwwilgociową ?

Bilard akurat nie ma tutaj większego znaczenia :) To jest pieśń dalekiej przyszłości, natomiast odr azu zamierzam tam mieć warsztat, pralnie i być może suszarnie ( to jeszcze do przemyślenia).

A czemu dysperbit miałby nie sprostać zadaniu jeżeli woda gruntowa jest o wiele niżej a przy ścianie byłoby odwodnienie ze styropianem, styrodurem i folią kubełkową? Woda gruntowa nie stanowi zagrożenia a wody opadowe odprowadzone będą przez odwodnienie. Czy się mylę?

Nadmienię ze odprowadzenie rowy opadowej z rynien będzie do osobnego szczelnego zbiornika ( na wodę do podlewania ).

Pozdrawiam

Wiele jeszcze doczytać powinieneś...

Zadajesz elementarne pytania...

Drogi są dwie:

Albo uwierzysz w słowo pisane na opakowaniu i... będzie jak będzie.

Albo dowiesz się trochę o fizyce budowli, hydrosferze, w której żyjesz i zrobisz wszystko zgodnie ze sztuką.

Wtedy będzie DOBRZE.

Adam M.

• 3 weeks później...

Witam.

Stale się douczam i kombinuję jak zmienić to co mam w projekcie, że by było lepiej.

Będę mieć piwnicę nieogrzewaną (garaż, kotłownia, jakieś składziki). Grunt to piasek o dobrej przepuszczalności, czasami zdarzają się większe kamienie - nie znaleziono poziomów wody. Ściany wylane z betonu.

Już kiedyś pytałam o podłogę w piwnicy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199261-Pod%C5%82oga-w-nieogrzewanej-piwnicy

efekt - nie będzie XPS na podłodze

Teraz chciałabym zapytać o ściany.

Rozumiem, że nie trzeba przyklejać XPS na całej wysokości ściany - tak jak na przykład na tym rysunku ładnie to jest pokazane :rolleyes:

Witam

Problem czy ocieplać, czy nie, i jak – to problem związany ze sposobem użytkowania tej piwnicy.

(...)

Masz zamiar jej nie ogrzewać – pozwól działać naturze. Sama Ci ją ogrzeje do około 10stC. Nawet będzie Ci stabilizowała tę temperaturę. Zrób coś podobnego jak na tym rysunku:

http://img520.imageshack.us/img520/2555/piwnicaociepleniefw5.jpg

(...)

Pozdrawiam Adam M.

czyli wystarczy ok. 1m w głąb gruntu.

Ściany posmarować np. tak:

(...)

- Dysperbit - jako grunt

- Izohan WM - jako izolacja przeciwwodna (co najmniej 2 warstwy, aby unikanac bledu wykonawcy i niedokladnego naniesienia izolacji)

- Izohan WL lub WK - do klejenia na placki warstwy docieplajacej, dla styropianu i ekspandowanych styropianow wystarczy WL, jezeli mamy Styrodury (XPS) aby sie przykleilo - uzywamy Izohan WK

Swoim klientom polecam jednak inne rozwiazanie, pozornie tylko droższe, natomiast duzo duzo lepsze, izolacja w systemie BOTAMENT

- Botazit BE901 - grunt, uwaga rozcienczamy z wodą 1:4

- BM 92 - dwuskladnikowa,bitumiczna izolacja przeciwwodna (co najmniej 2 warstwy aby uniknąc blędu wykonawcy i niedokladnego naniesienia izolacji)

- BM92 - ten sam produkt - na placki do klejenia zarowno styropianu jak i styroduru.

Dlaczego Botament - bo jest dwuskladnikowy, BM92 nie wysycha na wskutek odparowania wody, on wysycha wskutek reakcji chemicznej i "wyciśniecia" wody z mieszanki po zmieszaniu dwoch skladnikow, jest trawle elastyczny, co powoduje, ze przenosi naprezenia powstałe przy pracy budynku.

(...)

i ma to tworzyć ciągłość z papą termozgrzewalną na podłodze....

A te posmarowane i nie przykryte XPS'em ściany zasypać poprostu piaskiem/gruntem? Nie zniszczy się ta izolacja?

Czy dobrze w ogóle sobie to wszystko kombinuję??:confused:

• 2 weeks później...

Nikt nic nie podpowiedział....

Znalazłam na tej stronie Muratora

http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/kazda-piwnica-potrzebuje-izolacji-termicznej-jak-to-zrobic,14_1723.html?cat=14

taki zdjęcie:

http://img651.imageshack.us/img651/9482/piwnica.jpg

Tu jest napisane min. 0,5m??

I pokazuje żeby ten dół zabezpieczyć folią kubełkową... no a tak poza tym to piszą, że i tak lepiej ocieplić całe ściany :confused:

o zacytowano mnie :) z posta sprzed kilkunastu miesiecy na dodatek, fajnie :)

adam_mk dlaczego to "wodne" w sensie niereaktywne z eps/xps bitumiczne masy nie sa wg Ciebie izolacjami przeciwwodnymi, odpowiednio wykonane, w odpowiednich grubosciach i zachowaniem wytycznych stanowia izolacje typu ciezkiego. Niektore z nich maja dopuszczenia IBDiM i sa stosowane w obiekatach mostowych.

Wg mnie biracac pod uwage takie masy producentow typu: MC Bauchemie(w tym Botament), Schomburg, Sika, Deitermann, PCI/BASF stanowia rewelacyjne rozwiazania hydroizolacyjne.

Tyle ze... a no wlasnie... jak ktos robi system elewacyjny pod ziemia i smaruje na czarno dysperbitem... to o czym tu rozmawiac.... :) Nie ta technologia, nie te ceny, no i przede wszystkim nie koniecznie takie potrzeby :)

No tak :o no ja właśnie cały czas o to mazidło pytam! Czy czymś trzeba je zabezpieczyć, żeby go kamienie w piasku nie pozdrapywały przy zasypywaniu. Jakąś folią może?

ps: no bo to, że ma być na ścianach "mazidło" to wiem :D:D:D :hug:

No ... trzeba trzeba :)

Folia kubelkowa do tego sluzy :) trzymaj sie mocno: bezwzglednie kubelkami na zewnatrz

Pytasz - czemu?

- Bo ja tradycjonalista jestem.

Smoła ma być smołą!

Te smołopodobne substancje wodorozcieńczalne mi się mało podobają...

WIEM, że są substancje DOBRE, mimo, że wodorozcieńczalne, ale ich cena (na takie trafiałem) nie jest przyjazna.

Mało jeszcze chyba jest wiadomości o ich działaniu.

Bierze się pierwsze z brzegu "czarne" i maże...

Smoła jest tania i skuteczna, mimo, że nieco kłopotliwa w aplikacji.

Adam M.

Folia kubelkowa do tego sluzy :) trzymaj sie mocno: bezwzglednie kubelkami na zewnatrz

:yes: kubełkami do zewnątrz, żeby te kubełki swoimi czubkami mazidła nie zdrapały

czyli taką folię kłaść od samego dołu aż do xps'a - tak jak na tamtym schemacie? Rozumiem, że nie trzeba jej wywijać na ocieplenie.

wiadomosci nie jest malo, zalezy kogo pytasz :)

ja juz z 3 firma sobie wspolpracuje, pierwsza to byla zwykla hurtownia, druga to specjalistyczne rozwiazania praktycznie nie stosowane w budownictwie jednorodzinnym, teraz taki troche mix pierwszej i drugiej :)

spotkalem sie z roznymi problemami z woda, na roznych obiektach. Jezeli jest mozliwosc zrobienia takiej izolacji od zewnatrz w poprawny sposob jest to duzo skuteczniejsze niz mikrocementy i szlamy ukladane "od srodka" i poddane negatywnemu parciu wody.

dlatego takie wlasnie mazidla jak Nafuflex, BM92, Igolflex201 spawdzaja sie przy izolacjach konstrukcji podziemnych gdzie potrafi wystepowac duze cisnienie wody ... kosztuja ile kosztuja, ale dzialaja. no i przede wszystkim wychodzi to taniej na etapie budowy niz pozniej gdy budynek juz stoi i trezba cos poprawiac, poprawki i doszczelnienia kosztuja znacznie wiecej