Kurdybanek 24.11.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 A tak mi się teraz jeszcze nasunęło... Co z oknami w piwnicy? Są poniżej poziomu gruntu - czyli w ziemi jest dziura. Czyli to oznacza, że od dna tej dziury w głąb też trzeba dać z 1m XPS i na boki też po 1 m? Adamie? To pytanie pewnie najlepiej do Ciebie kierować. I ponawiam pytanie o wysokość folii kubełkowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Zdrowy rozsądek, poczucie estetyki i trochę zastanowienia.Różne są te okna...Generalną zasadę znasz.Folia tam, gdzie wilgoć z małym naddatkiem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 24.11.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Folia tam, gdzie wilgoć z małym naddatkiem. Adam M. Tam gdzie wilgoć? Czyli wszędzie pod ziemią i naddatek nad poziomem gruntu? Czyli XPS'a podziemnego schować pod folią... taaak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 24.11.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ściany wylane z betonu.: Skoro planujesz wylewanie ścian w szalunku to być może najprostszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie betonu wodoszczelnego. Pozostanie wówczas tylko izolacja termiczna XPSem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Byłoby niezłe, jak policzyć koszt późniejszych prac.Spytaj o ile droższy ten wodouszczelniony beton. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 24.11.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Skoro planujesz wylewanie ścian w szalunku to być może najprostszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie betonu wodoszczelnego. Pozostanie wówczas tylko izolacja termiczna XPSem. Myślenie,że aściana będzie szczelna i wystarczy zastosować beton wodoszczelny to....mrzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 I tak i... nie!Bo?Bo jak sie kto w lokalnej sadzawce buduje (w jej środku) to raczej nie.Ale jak w tylko wilgotnym gruncie - to raczej tak! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.11.2012 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 beton wodoszczelny nie jest wodoszczelny folia kubelkowa - jako warstwa ochronna dla bitumu bezwzglednie, dla xps - zalecana ale nie konieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 25.11.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Dziękuję wszystkim za pomoc Porządnie wysmarujemy ściany (jeszcze nie wiem czym dokładnie ), XPS tam gdzie grunt przemarza + folia kubełkowa kubełkami do zewnątrz Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltbspzoo 26.11.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Również miałem podobny problem. Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 26.11.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Dziękuje Bardzo wszystkim za odpowiedzi. Ja postanowiłem zastosować także XPS do głębokości ok 1.3 m, pod to dobrą warstwę bitumiczną i folię kubełkową na całej wysokości ściany. Zastanawiam się także nad drenażem, tylko nie wiem na jakiej głębokości go posadowić. pasowałoby na wysokości ław fundamentowych, ale to jest strasznie głęboko. Jak myślicie, ma sens zakopywanie go wyżej ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.11.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 to ja na koniec zapraszam po bitumy i xpsy do mnie Tyle ze Bitumy przez duze B... do wykonania hydroizolacji a nie zamaziania na czarno na siatce z klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 26.11.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Dziękuję wszystkim za pomoc Porządnie wysmarujemy ściany (jeszcze nie wiem czym dokładnie ), XPS tam gdzie grunt przemarza + folia kubełkowa kubełkami do zewnątrz Pozdrawiam serdecznie To ja już zgłupiałem Naczytałem się tu i ówdzie, że folia kubełkami do wewnątrz. Jak to w końcu jest i czy to takie istotne? U mnie ma być tak: - fundament z bloczków - dysperbit - styropian silver fundament termoorganiki klejony na placki http://www.termoorganika.com.pl/produkty/3/14/fundament/silver_fundament/ - folia kubełkowa I teraz jak? Kubełkami na zewnątrz, tzn. do gruntu czy do wewnątrz, tzn. do styropianu? Aha, dom niepodpiwniczony. Dzięki za odpwiedź. Edytowane 26 Listopada 2012 przez tenobcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.11.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 tenobcy: czyli przekladajac:fundament z bloczkowtymczasowa izolacja przeciwwilgociowatymczasowa termoizolacja (dopoki nie nasiakne woda)folia kubelkowa : ja bym dal kubelkami na zewnatrz... a Ty daj jak uwazasz albo jak 95% ludzi w tym kraju - kubelkami do materialu termoizolacyjnego/hydroizolacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 27.11.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Dzięki @fighter. Ale nie powiem, żebym był mądrzejszy. Skoro mówisz, to wiesz. Z drugiej jednak strony producent pisze: "Płyty styropianowe SILVER fundament mają parametry spełniające wymagania nowoczesnej izolacji termicznej stosowanej w ekstremalnych warunkach, gdzie wyrób jest w bezpośrednim kontakcie z wodą przez długi okres czasu w połączeniu ze zmianą temperatury. Płyty mogą mieć również bezpośredni kontakt z gruntem i nie wymagają dodatkowych zabezpieczeń." Chyba pójdę do wróżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.11.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 "Płyty styropianowe SILVER fundament mają parametry spełniające wymagania nowoczesnej izolacji termicznej stosowanej w ekstremalnych warunkach, gdzie wyrób jest w bezpośrednim kontakcie z wodą przez długi okres czasu w połączeniu ze zmianą temperatury. Płyty mogą mieć również bezpośredni kontakt z gruntem i nie wymagają dodatkowych zabezpieczeń." a wg mnie zapis powinien wygladac tak we wszytskich superstyropianach typu Aqua: "Płyty styropianowe SILVER fundament mają parametry spełniające wymagania nowoczesnej izolacji termicznej stosowanej w ekstremalnych warunkach, gdzie wyrób jest w bezpośrednim kontakcie z wodą przez długi okres czasupod warunkiem stosowania plyt w calosci, bez dociec i uszkodzen mechanicznych w połączeniu ze zmianą temperatury. Płyty mogą mieć również bezpośredni kontakt z gruntem i nie wymagają dodatkowych zabezpieczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts