Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym oddalić na dystansach drewnianych belkę od ściany. Styropian na elewacji ma grubość 20 cm. Jak grube dać podkładki?

Druga sprawa, to klocki dystansowe pod obróbkę blacharską. Można zastosować inne rozwiązanie?

DSC_0607.jpg

DSC_0606a.jpg

DSC_0606.jpg

Edytowane przez klaudiusz_x
https://forum.murator.pl/topic/173216-spos%C3%B3b-monta%C5%BCu-belki-quotwej%C5%9Bciaquot-wiatro%C5%82apu/

Można zamontować blachę do styropianu , ale musi być położona siatka:cool: Koledzy, proszę do tablicy. Jan.

Blacha czy taśma?

Wracając do belki, pokusiłbym się o założenie 20-sto centymetrowych drewnianych dystansów. Nie będzie za dużego przeciążenia? Pomiędzy śrubami, styro.

Szerokość wiatrołapu to 160cm. Dach wychodzi chyba z półtorej dachówki za ścianę (nie pamiętam) Kąt coś około 30-35*. Dachówka betonowa.

Daszek, jeśli pogoda dopisze, będzie zrobiony kiedy elewacja nad nim będzie gotowa. Na razie czekam na poprawę pogody. Drewno już mam.

Chciałbym oddalić na dystansach drewnianych belkę od ściany.

W jakim celu?

Odnośnie obróbek to nie ma żadnej potrzeby mocowania ich mechanicznie do ściany. Pozdrawiam.

W jakim celu?

Odnośnie obróbek to nie ma żadnej potrzeby mocowania ich mechanicznie do ściany. Pozdrawiam.

Wedle projektu będę miał dosyć spory mostek termiczny.

Proszę zauważyć, że została zmieniona grubość ocieplenia.

Ponadto dachówka kończy się kilka centymetrów przed ścianą z silikatów. To powoduje pewne straty.

Być może jestem przewrażliwiony, ale pozwalając sobie na na brak izolacji w pasie o szerokości około 30-35 cm i długości około 5 metrów, daje poważne niedociągnięcia w projekcie, które są równoważone dużym nakładem na ogrzewanie domu. Oczywiście mam na myśli cały dom, nie tylko ten fragment, który, wydaje mi się, że został zepsuty. Tak samo jak wiele innych.

Drewno jest izolatorem, niestety jego współczynnik przewodzenia jest zdecydowanie gorszy niż styropianu. Stąd pomysł oddalenia belki (i dachówki) od ściany na drewnianych dystansach (podkładach). Przestrzeń pomiędzy dystansami zostanie wypełniona styropianem.

Proszę o wyrażenie opinii w tej sprawie.

Montaż konstrukcji to jedno a montaż dachówki to drugie. Po wykonaniu konstrukcji nic nie stoi na przeszkodzie aby obłożyć płatew warstwą izolacji natomiast kontrłaty, łaty i dachówkę zakończyć przed izolacją ściany. W celu uniknięcia ewentualnych mostków od krokwi należy je nie dosuwać do ściany tworząc szczelinę np. 2 cm i w tą szczelinę wprowadzić piankę. Pozdrawiam.
Montaż konstrukcji to jedno a montaż dachówki to drugie. Po wykonaniu konstrukcji nic nie stoi na przeszkodzie aby obłożyć płatew warstwą izolacji natomiast kontrłaty, łaty i dachówkę zakończyć przed izolacją ściany. W celu uniknięcia ewentualnych mostków od krokwi należy je nie dosuwać do ściany tworząc szczelinę np. 2 cm i w tą szczelinę wprowadzić piankę. Pozdrawiam.

Chyba zdecyduję się na rozwiązanie o którym pisałem wcześniej.

Belkę (płatew?) przykręcę na drewnianych dystansach 16 lub 20 centymetrowych. Z dołu w dwóch miejscach dołożę podparcie na ścianach/stropie wiatrołapu. Daszek nie jest duży. Takie rozwiązanie powinno dać radę.

Na tych dystansach będą mostki i wystąpią momenty gnące. Pozdrawiam.

Co do mostków, na długości około 60 cm podparcia będą znacznie mniejsze niż przy 10cm bezpośrednio na ścianie.. Co do wystąpienia przeciążeń, wiem że może to wystąpić szczególnie poza częścią murowaną wiatrołapu. Na razie nie wiem jak temu zaradzić. Mam pewien pomysł, ale muszę to jeszcze przemyśleć. Najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie drugiego słupa co raczej nie wchodzi w rachubę.

W sumie sam nie wiem czy jest sens kombinować.

Pzdr.