Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

tak sobie czytam te tematy i wszyscy tu maja problemy z nowo powstalymi domkami, a ja mam problem ze starym poniemieckim budynkiem. Chodzi o to ze mam wode w piwnicy (jak wiekszosc tu z forum:) ) tyle ze u mnie niemcy zrobili odprowadzenie wody wewnatrz piwnicy, tzn pod kazda sciana jest takie korytko ktorym plynie sobie woda podskorna plynie tak 24h/dobe. Wszystkie te korytka sa polaczone i schodza sie do jednego rogu gdzie jest odplyw (rura taka hmm ceramiczna??) rura ta idzie ze spadem ok 50 m pod ziemia i ujscie ma w rzece.

Problem nr 1

rura (popekala-cos siadlo i albo sie wybrzuszylo bo zrobilo sie wiecej wody w kanalikach(korytkach) jest to ok w polowie fundamentu (piaskowiec) jak wsadzam tam dlugiego preta to czuc ze cos trzyma - jak to teraz udroznic??? probowalem wybrac ile sie da wyciaglalem kamienie korzenie i piasek ale dalej nie dosciegam woda splywa ale ma troche pod gorke

Problem nr 2

Woda splywa kanalikami ktore sa miedzy sciana a podlaga nie ma tam zadnej izolacji korytka te sa wykonane po czesci z cegly,piaskowca i kamienia mury ciagna wode (tynku w piwnicy brak) goly piaskowiec i cegla ciagna wode tak ze w mieszkaniu na parterze sciany sa zawilgocone i widac jaki idzie coraz wyzej.

Myslalem zeby wstawic w te kanaliki ponawiercane rury pcv zeby woda szybciej splywala, bo jest jej naprawde sporo jak sie popatrzy to widac jak z dna wybija woda z piaskiem.

Problem nr 3

zawilgocone sciany jak je osuszyc??

Problem nr 4

jak pisalem wyzej pseudo odwodnienie mojej piwnicy ma ujscie w rzece rura jest prawie cala zanuzona w wodzie(gora rury na rowno z tafla wody) (przez lata rzeka nanosila roznosci wiec dno koryta rzeki sie podnioslo. Jak rzeka przybiera tak ze robi sie ok 2,5 m wody to ja w piwnicy mam ok 60cm

za kazda rade bede bardzo wdzieczny

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/173222-woda-w-starej-piwnicy/

Problem co najmniej - trudny.

Są firmy specjalizujące się w takich pracach.

Trzeba by wuja Google popytać...

Wrzuć jaki szkic czy parę fotek to łatwiej będzie coś obmyślić.

Z opisu nie wszystko da się wywnioskować...

Niemcy głupot nie robili!

Wiedzieli jak budować.

Jak zrobili fundament w mokrym terenie z automatycznym odwodnieniem - to działało lata całe...

Ktoś coś popsuł.

(jak zawsze w takich konstrukcjach)

Może coś samo ze starości padło...

Trzeba by odbudować to, co działało dobrze.

Ale trzeba ZROZUMIEĆ - jak działało, aby jeszcze sprawy nie pogorszyć.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/173222-woda-w-starej-piwnicy/#findComment-5565835

witam

milo ze sie zainteresowales tematem bo rozpaczliwie szukam pomocy

na dniach postaram sie o pare fotek

walcze z tym caly czas i doszedlem do wniosku ze 4m od rogu fundamentu (tyle wchodzi mi pret) jest cos przytkane co lepsze jak zrobilem sobie pomiary na powirzchni to okazuje sie ze w okolicy tych 4m stoi niedawno wymieniony slup energetyczny co gorsze cos mi sie wydaje ze jak wymieniali stary na nowy to chyba mi odplyw uszkodzili

https://forum.murator.pl/topic/173222-woda-w-starej-piwnicy/#findComment-5568003

• 1 month później...
witam

milo ze sie zainteresowales tematem bo rozpaczliwie szukam pomocy

na dniach postaram sie o pare fotek

walcze z tym caly czas i doszedlem do wniosku ze 4m od rogu fundamentu (tyle wchodzi mi pret) jest cos przytkane co lepsze jak zrobilem sobie pomiary na powirzchni to okazuje sie ze w okolicy tych 4m stoi niedawno wymieniony slup energetyczny co gorsze cos mi sie wydaje ze jak wymieniali stary na nowy to chyba mi odplyw uszkodzili

Też walczyłem trochę z wodą w piwnicy.

Czy problem zaczął się po postawieniu słupa czy występował wcześniej?

W drenarce często występuje taki problem więc dobrze jest odkopać ,wyczyścić i dale będzie działać przez 40-50lat.

2011-08-20_13-49-06_390.jpgTo co na zdjęciu to rura ceramiczna fi 200 a nad nią rosły drzewa owocowe.

Czy poziom wody w rzece jest niżej niż poziom posadzki w piwnicy ?Ile?

Jeśli chodzi o usunięcie wilgoci z fundamentów polecam z mojego doświadczenia Penatron.Łatwo się go używa i jest skuteczny a najważniejsze działa od środka i po kilku latach penetruje cały mur uszczelniając pory i szczeliny do 0,4mm.

U siebie robiłem wewnątrz całą piwnicę zagłębioną w gruncie na 2,2m i teraz w piwnicy mam wilgotność na poziomie 32-35% jednak trochę to trwało zanim działanie środka było wyraźnie widoczne.Nie jest to tani środek ale skuteczność potwierdzona.http://www.penetron.pl/?loc=pl,198

https://forum.murator.pl/topic/173222-woda-w-starej-piwnicy/#findComment-5658162

• 2 months później...
Witam,

tak sobie czytam te tematy i wszyscy tu maja problemy z nowo powstalymi domkami, a ja mam problem ze starym poniemieckim budynkiem. Chodzi o to ze mam wode w piwnicy (jak wiekszosc tu z forum:) ) tyle ze u mnie niemcy zrobili odprowadzenie wody wewnatrz piwnicy, tzn pod kazda sciana jest takie korytko ktorym plynie sobie woda podskorna plynie tak 24h/dobe. Wszystkie te korytka sa polaczone i schodza sie do jednego rogu gdzie jest odplyw (rura taka hmm ceramiczna??) rura ta idzie ze spadem ok 50 m pod ziemia i ujscie ma w rzece.

Problem nr 1

rura (popekala-cos siadlo i albo sie wybrzuszylo bo zrobilo sie wiecej wody w kanalikach(korytkach) jest to ok w polowie fundamentu (piaskowiec) jak wsadzam tam dlugiego preta to czuc ze cos trzyma - jak to teraz udroznic??? probowalem wybrac ile sie da wyciaglalem kamienie korzenie i piasek ale dalej nie dosciegam woda splywa ale ma troche pod gorke

Problem nr 2

Woda splywa kanalikami ktore sa miedzy sciana a podlaga nie ma tam zadnej izolacji korytka te sa wykonane po czesci z cegly,piaskowca i kamienia mury ciagna wode (tynku w piwnicy brak) goly piaskowiec i cegla ciagna wode tak ze w mieszkaniu na parterze sciany sa zawilgocone i widac jaki idzie coraz wyzej.

Myslalem zeby wstawic w te kanaliki ponawiercane rury pcv zeby woda szybciej splywala, bo jest jej naprawde sporo jak sie popatrzy to widac jak z dna wybija woda z piaskiem.

Problem nr 3

zawilgocone sciany jak je osuszyc??

Problem nr 4

jak pisalem wyzej pseudo odwodnienie mojej piwnicy ma ujscie w rzece rura jest prawie cala zanuzona w wodzie(gora rury na rowno z tafla wody) (przez lata rzeka nanosila roznosci wiec dno koryta rzeki sie podnioslo. Jak rzeka przybiera tak ze robi sie ok 2,5 m wody to ja w piwnicy mam ok 60cm

za kazda rade bede bardzo wdzieczny

pozdrawiam

w zasadzie należy stwierdzić że punty 1-4 są od siebie całkowicie zależne.

Kombinujesz nad kolejnymi " odprowadzeniami " wody z piwnicy , efekt okresowo ma prawo być całkowicie odwrotny czyli ułatwisz wodzie wpływanie do piwnicy.

nie jest to właściwy kierunek - przynajmniej moim zdaniem

Edytowane przez T.W.
https://forum.murator.pl/topic/173222-woda-w-starej-piwnicy/#findComment-5796991