Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieply montaz okien a instalacje zima

grzegorzmm

Recommended Posts

Witam serdecznie

Od pewnego czasu czytuje forum, jednak przyszedl czas na rejestracje i moj pierwszy post. Mam nadziej ze szanowni Forumowicze bogatsi w doswidczenie podziela sie swoja wiedza.

Jestem w trakcie budowy domu parterowego z poddaszem uzytkowym (Kaliope). Za kilka dni wykonawca zaczyna z wiezba, mam nadzieje ze na koniec listopada dach bedzie skonczony. Planuje tez cieply montaz okien na konsolach w warstwie ocieplenia. Dom bedzie ocieplony dopiero za pol roku, a okna chcialbym zamontowac za miesiac, aby w okresie zimowym mozna bylo wykonac czesc instalacji. Czym zabezpieczyc otwory wokol wysunietych okien na czas zimy? Tasmy /pianki ktore bylyby uzyte normalnie do montazu, chyba na niewiele sie zdadza bez ocieplenia? Zapiankowac tymczasowo a pozniej usunac pianke ? Rozwazam tez po prostu zabicie okien deskami i folia, jako posob na zimowe prace instalacyjne i zabezpieczenie przed ewentualna kradzieza zalozonej instalacji... Moze ktos z Was zna inne warte uwaki sposoby ktore umozliwia mi kontynuowanie prac w zime?

Zastanawiałeś się nad przyklejeniem obwódek z płyt styropianowych? Dajmy na to 20-30 cm styropianu wokoło okna + ewentualnie pianka do doszczelnienia (na pewno wyjdzie jej w ten sposób mniej niż gdybyś miał tylko pianką oklejać). Gdybyś ocieplał szybciej niż za pół roku to mógłbyś nawet to zostawić i później po prostu dokleić resztę styropianu. Oczywiście wszytko przy założeniu że ocieplasz styro.

• 3 weeks później...