Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki klej do łączenia blachy ze steropianem

Recommended Posts

Witam

Posiadam domek gospodarczy który obity jest blachą która była pomalowana na zielono i teraz troszkę farba z niej schodzi pod blacha jest płyta wiórowa.

Mam zapytania chciał bym to ocieplić styropianem tylko zastanawiam się jakiego kleju użyć do mocowania. Widziałem że soudal ma dwa kleje w swojej ofercie.

Proszę o pomoc i porady.

A może lepszym rozwiązaniem będzie zerwanie tej blachy i przyklejenie styropianu do płyty. W takim rozwiązaniu styropoian bedzie się znacznie lepiej trzymał. Możesz do tego użyć kleju poliuretanowego do przylkejania styropianu. Prawie każdy szanujący sie producent ma teraz takie kleje w ofercie (Ceresit, Tytan, Soudal, nawet Termoorganika)

Witam

Proponuję Ci użyć kleju poliuretanowego np. FAST PU. Doskonale nadaje się on do przyklejania płyt styropianowych w systemach ociepleń, klejenia kasetonów styropianowych, parapetów, uzupełniania szczelin dylatacyjnych w izolacji termicznej, klejenia i izolowania paneli ściennych, blach falistych, dachówek, itp. Klej poliuretanowy FAST PU wykazuje doskonałą przyczepność do typowych materiałów konstrukcyjnych, takich jak: mury z cegły, pustaki, beton, tynki, a także drewno, metale, styropian, twarde PCV i sztywne piany PUR. Posiada również dobrą przyczepność do różnego typu membran bitumicznych stosowanych w izolacjach

Tutaj znajdziesz szczegóły techniczne:

http://www.fast.zgora.pl/images/download/dokumentacja/FAST_PU.pdf

Około półtora roku temu kleiłem styropian do blachy i do tej pory trzyma idealnie. Użyłem taki klej z firmy TYTAN (w piance) ciężko był dostępny, ale trafiłem na niego w CASTORASMIE.

Nie pamietam jak dokładnie sie nazywał, ale w opisie dokładnie było napisane stosować do przyklejenia styropianu do blachy

• 3 years później...