Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pływająca podłoga - parę pytań

kremien

Recommended Posts

Witam

Mam kilka pytań w temacie i byłbym wdzięczny jakby komuś się chciało przeczytać i doradzić mi coś:

mam mieszkanie w starym budownictwie, gdzie strop jest drewniany (deski poprzybijane do krokwi, pomiędzy nimi szlaka, od spodu też deski, trzcina i tynk). Pozrywałem deski, bo skrzypiały i układam sobie pływającą podłogę w taki sposób:

- na szlakę wysypuję tynk, który zbijałem ze ścian, rozkruszałem go, wygrabiłem ze szlaki co większe kamyki

- na krokwiach rozkładam podkładki gumowe i korkowe

- układam i poziomuję legary 60x60 w poprzek krokwi (legary w żadnym miejscu nie są ze sobą połączone)

- przykleiłem legary do podkładek klejem elastycznym (tylko po to, żeby przy układaniu wełny legary się nie przemieszczały)

- ułożenie instalacji elektr. w peszlach i rozwinięcie alupexa do instalacji CO

- szczelne wypełnienie wełną mineralną ROCKWOOL ROCKTON 7cm pomiędzy legarami (odległość między legarami 55cm)

- położenie filcu 6mm na całej długości wszystkich legarów

- przykręcenie płyt OSB 22mm w poprzek legarów mijankowo, wkręty co 20cm z dylatacją od ścian 2cm i 3mm pomiędzy płytami OSB

cele były następujące:

- podnieść podłogę o 10cm

- poprawić izolacyjność akustyczną dla dźwięków powietrznych i uderzeniowych maksymalnie jak to tylko możliwe

- Stabilne podłoże pod panele podłogowe w prawie całym mieszkaniu

- płytki podłogowe w łazience (5m2 podłogi)

Pytania mam takie:

- Czy tak przygotowana podłoga nadaje się do wykończenia płytkami na klej elastyczny?

- w salonie (27m2) są dwa miejsca, gdzie niestety chyba legar nie opiera się dobrze i podłoga wyczuwalnie się ugina w tych miejscach. Zapewne przyczyną bylo to, że troszkę poskręcało niektóre legary, a i krokwie też były pokrzywione. Niektóre heblowałem ręcznie - inaczej się nie dało. Czy są jakieś sensowne rozwiązania, które można by było zastosować, żeby bez rozbierania podłogi to poprawić? mogę sobie pozwolić położyć na podłogę coś o grubości płyty G/K i to jest do zaakceptowania. Rozumiem, że płyta G/K jest zbyt miękka, ale nadawała by się idealnie, nawet poprawiła by się izolacja akustyczna. Możecie coś doradzić? Ugięcie w tych miejscach nie jest duże.

- jaki podkład pod panele zastosować w rozsądnej cenie (tak do 7zł za m2)?