Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zmieniałem parametry przegród w programie do liczenia podłogówki.

Oczywiście tak jak piszesz, że przy m wydatku wyjdzie różnie. Dla mnie wyszła, różnica bez znaczenia. Ogrzewanie podłogowe tak jak grzało bez paneli tak samo grzeje z panelami.... Nie zauważyłem wzrostu kosztów i nie zmieniałem temperatury zasilania....

Zmieniałem parametry przegród w programie do liczenia podłogówki.

Oczywiście tak jak piszesz, że przy m wydatku wyjdzie różnie. Dla mnie wyszła, różnica bez znaczenia. Ogrzewanie podłogowe tak jak grzało bez paneli tak samo grzeje z panelami.... Nie zauważyłem wzrostu kosztów i nie zmieniałem temperatury zasilania....

Z chwilą pokrycia jastrychu grzewczego panelami z podkładem, automatycznie wzrasta temperatura tegoż jastrychu, a to wpływa na wzrost przepływu ciepła w "dół", co zwiększa straty ciepła. Jak ukształtują się straty ciepła po zainstalowaniu paneli z podkładem zależało będzie min. od ich "R" oraz od "R" termoizolacji jastrychu grzewczego.

Problem jest w tym, że to istnieje, chociaż się tego nie zauważa, ponieważ jest to zaledwie ułamek procenta lub parę procent, ale w ciągu kilku lat......

Pozdrawiam.

Wniosek z tego taki panie Parkiet, że lepiej żyć z betonową podłogą, ewentualnie płytki ale broń Boże panele, albo parkiet bo te dodatkowe koszty ogrzewania nas zrujnują!? ;)

Jak kto chce niech kupuje podkład za dwadzieścia parę zł będzie miał satysfakcję, że mu 0,5% mniej ciepła w dół ucieka.

Poza tym jak ktoś robi OZC czy projekt podłogówki to te straty są już uwzględnione...

Zaraz będzie potrzebne NASA aby to zbadać ;P Ciekawe czy przedmiotowego podkładu ma być 300 m2 cały dom, czy salonik 20 m2? ;P

135m2 podłogówki, płytki tylko kawałkiem w kuchni, wiatrołap cały, łazieka i wc, reszta to panele. Styro na podłodze 10 cm, tak wiem mało, ale niema możliwości, bo przysnęliśmy :( ehhhh budowanie

Przy 15 czy 20 cm styro pod wylewką, można sobie darować misterne liczenie strat, spowodowanych położeniem paneli i podkładu na OP. Straty będą minimalne, pomijalne. Myślę, że o wiele wyraźniej wzrośnie Tp (choć nie wiem czy nawet mierzalnie), niż temp pod styro parteru. Opór cieplny 15-20cm styro ma się nijak do oporu cieplnego panele+pdkład. Szkoda czasu zawracać sobie głowę liczeniem.

Takie jest moje zdanie.

A czy przy hiper równej posadce anhydrytowej z pod

można. Można też zastosować te

kturę falistą. Będzie hałaśliwie.

ale czy będzie cicho z samą folią?

Pozdrawiam

Cezary

A nie myślałeś może nad płytkami zamiast paneli? Bardzo

dobrze sprawdzają się przy ogrzewaniu podłogowym.

Rozważam płytki, lecz latem lepsze są panele, albo prawdziwe drewno. Drewna z kolei boję się bo w razie zalania i remontu jest problem z wymianą.

Pozdrawiam

Cezary pl

ale czy będzie cicho z samą folią?

Pozdrawiam

Cezary

Przecież już dostałeś odpowiedź. Panel wyłącznie z folią, bez podkładu będzie hałaśliwy. Im grubszy i bardziej mięsisty podkład, tym podłoga panelowa cichsza. Na podłogę również mogą być płytki, nie ma problemu. Ale czy lepsze? Kwestia gustu. Zarówno panele (w zasadzie każde) jak i płytki dobrze sprawują się na OP. Problemy mogą być jedynie z podłogą, wykonana z grubych desek, szczególnie z niestabilnego drewna.

Przecież już dostałeś odpowiedź. Panel wyłącznie z folią, bez podkładu będzie hałaśliwy. Im grubszy i bardziej mięsisty podkład, tym podłoga panelowa cichsza. Na podłogę również mogą być płytki, nie ma problemu. Ale czy lepsze? Kwestia gustu. Zarówno panele (w zasadzie każde) jak i płytki dobrze sprawują się na OP. Problemy mogą być jedynie z podłogą, wykonana z grubych desek, szczególnie z niestabilnego drewna.

Dziękuję za odpowiedź. Jarekkur napisał o tekturze falistej i myślałem że to ona powoduje hałas. Sądziłem że panel na równej posadce z podkładem tylko foliowym, przyssie się tak, jakby był przyklejony i tym samym cichy. Dzisiejsze panele, zwłaszcza te droższe są prawie nie do odróżnienia z wyglądu od naturalnego drewna, ale niestety słychać że to panel. I mam właśnie dylemat co na podłogę do salonu, który ma wyjście na taras. Drewno piękne i szlachetne później zadeptane spacerami z tarasu. Ceramika praktycznie wieczna, lepsza na podłogówkę, ale mój gust skłania się ku drewnie.

Pozdrawiam

Cezary

miałam ten sam dylemat,

bardzo chciałam drewno, ale koszty + układ kuchnia-salon-taras gwarantuje latanie z ogrodu przez taras po tym drewnie, czy ktoś bedzie zmienial za kazdym razem kapcie? nie sądzę

dajemy panele w sypialniach

reszta domu płytki drewnopodobne z lekką fakturą drewna , matowe, nie są tak zimne w dotyku jak gładkie a odpada problem delikatnej podłogi na którą trzeba bardzo uważać

reszta domu płytki drewnopodobne z lekką fakturą drewna , matowe, nie są tak zimne w dotyku jak gładkie a odpada problem delikatnej podłogi na którą trzeba bardzo uważać

Płytki jakie by nie były są ciepłe zimą jak jest pod nimi ogrzewanie. Jak go nie ma to nóżki wykręca i koniec :) Chodzenie na boso całkowicie odpada. Panel mimo, że namiastka drewna to jednak jest cieplejszy w odbiorze stopą. Płytki np. w salonie gdzie się siedzi przy sofie - dla mnie - porażka.

• 3 weeks później...

Jaki podkład wybrać pod ogrzewanie podłogowe wodne na poddasze

Podkład PE 2mm Korner na ogrzewanie podłogowe 8zł/m2

ARBITON PE MAX 2 mm 8 zł/m2

IZOFLOOR THERMO 1,6mm 3,5zł/m2

cezar EXPERT THERMO ROLL 2mm 2,5zł/m2

Pianka 2mm 1,8zł/m2

Co z tych propozycji jest najlepsze w stosunku jakość -cena ?

Edytowane przez beatagl
EXPERT THERMO ROLL 2mm 2,5zł/m2

Gdzie znalazłeś ten podkład w takiej cenie?

Sam powoli myślę co będę dawał pod panele przy ogrz. podłogowym i PC (panele to będzie prawie 80% powierzchni podłóg).

Jaki podkład wybrać pod ogrzewanie podłogowe wodne na poddasze

Podkład PE 2mm Korner na ogrzewanie podłogowe 8zł/m2

ARBITON PE MAX 2 mm 8 zł/m2

IZOFLOOR THERMO 1,6mm 3,5zł/m2

cezar EXPERT THERMO ROLL 2mm 2,5zł/m2

Pianka 2mm 1,8zł/m2

Co z tych propozycji jest najlepsze w stosunku jakość -cena ?

Ważniejsze jest to, na czym będziesz kładła podkład niż to pod czym. Sprawdź nierówności wylewki - to podstawa.