Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład pod panele a ogrzewanie podłogowe

pablomoc

Recommended Posts

Podkład pod panele to najważniejsza rzecz w domu, pozwala zaoszczędzić przynajmniej 300 zł miesięcznie na ogrzewaniu - odpowiednio dobrany. Najlepiej kupić najdroższy na rynku :)

Cytat miesiąca jak dla mnie :) może i zaoszczedziłbyś te 300zł miesięcznie jakbyś placił za ogrzewanie 30tyś.

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Ja też poproszę o namiar .

jakie podkłady bierzesz pod uwagę? Również jak Ty nie popisałem się przy izolacji podłogi i mam tam tylko 14cm.. :( Myślałem żeby właśnie na parter dać coś o bardzo niskim oporze np. Arbiton Multiprotec Acoustic tylko ta cena...:( Na poddasze prawdopodobnie dam Arbiton Optima Max...

[edit]

Jest jeszcze Balterio Premium Sonic Alu 2mm zintegrowany z folią w cenie ok 11 zł... R=0.04

Edytowane przez hektor80

hektor80-dobry podkład musi kosztować, niestety czasami połowę ceny paneli. Jakby kumpel nie polecił mi tego źródła to bym poszedł z torbami albo położył jakieś badziewie.... .

Ale i fakt taki, że na 9 rolek 3 były idealne, reszta to łączenie np z 3 kawałków, niektóre kawałki nadgniecione i trzeba było nożykiem odciąć i ponownie połączyć. Źle nawinięte i przez to były pomarszczenia. Ale przy takiej cenie za taki podład ja nie narzekałem. Wolałem to niż jakiś marketowy badziew a płącić po 20 czy 30zł z m2 nie widziało mi się.

Edytowane przez cob_ra

kilku producentów podkładów posiada w swojej ofercie podkład ze zintegrowaną izolacją przeciwilgociową w postaci folii aluminiowej np:

- Balterio Premium Sonic Alu

- WINEO Sound Protect Eco SD

Czy użycie folii aluminiowej która w zasadzie odbija ciepło, nie pogarsza parametrów takich podkładów? Jak to się ma do zwykłej folii przeciwwilgociowej 0.2mm ??

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Zarówno podłoga jak i podkład mają określoną wartość R - opór cieplny. Specjaliści z EPLF - Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Podłóg Laminowanych - wskazują wartość parametru R, optymalną dla zapewnienia najwyższej efektywności ogrzewania podłogowego. Wartość ta dla całego systemu nie powinna przekraczać 0.15 m²K/W. Co to znaczy? Wybierając podkład najpierw należy sprawdzić jaki opór cieplny ma wybrana przez nas podłoga. Można tez wybrać podkład o możliwie najniższej wartości R i tym samym mieć pewność, że sprawdzi się on w zestawieniu z każdą podłogą.

Podkłady dedykowane nad ogrzewanie podłogowe, takie jak Multiprotec 1000 http://www.arbiton.com/produkty/podklady-podlogowe/multiprotetc-1001, dzięki najniższemu parametrowi R do0,006 m²K/W zapewniają najlepszą efektywność instalacji grzewczej, bez strat ciepła! Oszczędności na ogrzewaniu przy zastosowaniu odpowiedniego podkładu można obliczyć używając naszego kalkulatora http://www.arbiton.com/kalkulator-energooszczednosci.

Edytowane przez Arbiton FloorExpert

Omg... dzisiaj fachowiec wybrał dla mnie pokład do podłogówki i zapłaciłem 960 zł (20 zł za metr). Myślałem, że to normalna cena bo się nie znam. Wy piszecie o cenach 3-10 zł. Chyba zostałem zrobiony w chu**.

Podkład nad ogrzewanie podłogowe musi zostać dobrany odpowiednio do paneli. Już przy innej okazji poruszony był temat oporu cieplnego, więc z grubsza powtórzę, że aby zapewnić najwyższą efektywność ogrzewania podłogowego opór cieplny ® dla systemu podkład+podłoga nie powinien przekraczać 0,15 m2K/W. Im niższa wartość R tym lepiej.

Najprościej mówiąc: podkład, który wybrał fachowiec charakteryzuje się parametrem R na poziomie 0,054 m2K/W, oznacza to, ze panele powinny mieć R na poziomie max 0,09 m2K/W. Można dobrać podkład o jeszcze niższej wartość R jak Arbiton Multiprotec 1000 http://www.arbiton.com/produkty/podklady-podlogowe/multiprotetc-1001 (R na poziomie 0,006m2K/W) lub dodatkowo wyciszający podkład Arbiton Multiprotec Acoustic http://www.arbiton.com/produkty/podklady-podlogowe/36-multiprotec-acoustic (R na poziomie 0,01 m2K/W). Wówczas R dla paneli może być znacznie wyższe, bez strat na efektywności instalacji grzewczej.

Temat ceny w stosunku do parametrów poruszał już w tym wątku inny użytkownik Forum.

Edytowane przez Arbiton FloorExpert