cactus 18.03.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Podkład pod panele to najważniejsza rzecz w domu, pozwala zaoszczędzić przynajmniej 300 zł miesięcznie na ogrzewaniu - odpowiednio dobrany. Najlepiej kupić najdroższy na rynku Cytat miesiąca jak dla mnie może i zaoszczedziłbyś te 300zł miesięcznie jakbyś placił za ogrzewanie 30tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.03.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Ja u siebie pod panele daje podkład Silent Comfort od dawnego witexa, opór cieplny: 0,01 (m²K)/W. Przy blisko 90m2 podłogi, podkład dostałem za ok 5zł/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 18.03.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Skąd ta cena? Kupiles z drugiej ręki? Normalna cena min 17zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.03.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Tak druga ręka, gość handluje tylko Wineo. Sprowadza resztki magazynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 13.04.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Tak druga ręka, gość handluje tylko Wineo. Sprowadza resztki magazynowe. możesz podesłać namiar na tego człowieka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 13.04.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Ja też poproszę o namiar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 13.04.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Tez bym prosił namiar jak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.04.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja też poproszę o namiar . jakie podkłady bierzesz pod uwagę? Również jak Ty nie popisałem się przy izolacji podłogi i mam tam tylko 14cm.. Myślałem żeby właśnie na parter dać coś o bardzo niskim oporze np. Arbiton Multiprotec Acoustic tylko ta cena... Na poddasze prawdopodobnie dam Arbiton Optima Max... [edit] Jest jeszcze Balterio Premium Sonic Alu 2mm zintegrowany z folią w cenie ok 11 zł... R=0.04 Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.04.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) hektor80-dobry podkład musi kosztować, niestety czasami połowę ceny paneli. Jakby kumpel nie polecił mi tego źródła to bym poszedł z torbami albo położył jakieś badziewie.... . Ale i fakt taki, że na 9 rolek 3 były idealne, reszta to łączenie np z 3 kawałków, niektóre kawałki nadgniecione i trzeba było nożykiem odciąć i ponownie połączyć. Źle nawinięte i przez to były pomarszczenia. Ale przy takiej cenie za taki podład ja nie narzekałem. Wolałem to niż jakiś marketowy badziew a płącić po 20 czy 30zł z m2 nie widziało mi się. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.04.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 kilku producentów podkładów posiada w swojej ofercie podkład ze zintegrowaną izolacją przeciwilgociową w postaci folii aluminiowej np: - Balterio Premium Sonic Alu- WINEO Sound Protect Eco SD Czy użycie folii aluminiowej która w zasadzie odbija ciepło, nie pogarsza parametrów takich podkładów? Jak to się ma do zwykłej folii przeciwwilgociowej 0.2mm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 08.05.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Omg... dzisiaj fachowiec wybrał dla mnie pokład do podłogówki i zapłaciłem 960 zł (20 zł za metr). Myślałem, że to normalna cena bo się nie znam. Wy piszecie o cenach 3-10 zł. Chyba zostałem zrobiony w chu**. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.05.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Niekoniecznie, zależy jaki to podkład, najlepiej sprawdzić ceny w necie. Na moim obecnym podkładzie w podobnej cenie za 1 m2 w domu nie słychać żadnych kroków totalna cisza. W bloku na jakimś badziewnym skrzypiało i chrzęszczało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 08.05.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Dokładnie: Podkład Unisound Pianka+Folia Biała 2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.05.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Dokładnie: Podkład Unisound Pianka+Folia Biała 2mm Pod nim jest ogrzewanie podłogowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 08.05.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.05.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Tak To w tej cenie a nawet niższej można było kupić coś zdecydowanie lepszego np. Arbiton MULTIPROTEC ACOUSTIC o oporze 0.01 a nie 0.055 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksszym 21.05.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Witam,poproszę o kontakt do źródełka na podkład Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksszym 24.05.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 możesz podesłać namiar na tego człowieka od podkładu pod paneleDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arbiton FloorExpert 05.06.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Zarówno podłoga jak i podkład mają określoną wartość R - opór cieplny. Specjaliści z EPLF - Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Podłóg Laminowanych - wskazują wartość parametru R, optymalną dla zapewnienia najwyższej efektywności ogrzewania podłogowego. Wartość ta dla całego systemu nie powinna przekraczać 0.15 m²K/W. Co to znaczy? Wybierając podkład najpierw należy sprawdzić jaki opór cieplny ma wybrana przez nas podłoga. Można tez wybrać podkład o możliwie najniższej wartości R i tym samym mieć pewność, że sprawdzi się on w zestawieniu z każdą podłogą.Podkłady dedykowane nad ogrzewanie podłogowe, takie jak Multiprotec 1000 http://www.arbiton.com/produkty/podklady-podlogowe/multiprotetc-1001, dzięki najniższemu parametrowi R do0,006 m²K/W zapewniają najlepszą efektywność instalacji grzewczej, bez strat ciepła! Oszczędności na ogrzewaniu przy zastosowaniu odpowiedniego podkładu można obliczyć używając naszego kalkulatora http://www.arbiton.com/kalkulator-energooszczednosci. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Arbiton FloorExpert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arbiton FloorExpert 12.06.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Omg... dzisiaj fachowiec wybrał dla mnie pokład do podłogówki i zapłaciłem 960 zł (20 zł za metr). Myślałem, że to normalna cena bo się nie znam. Wy piszecie o cenach 3-10 zł. Chyba zostałem zrobiony w chu**. Podkład nad ogrzewanie podłogowe musi zostać dobrany odpowiednio do paneli. Już przy innej okazji poruszony był temat oporu cieplnego, więc z grubsza powtórzę, że aby zapewnić najwyższą efektywność ogrzewania podłogowego opór cieplny ® dla systemu podkład+podłoga nie powinien przekraczać 0,15 m2K/W. Im niższa wartość R tym lepiej. Najprościej mówiąc: podkład, który wybrał fachowiec charakteryzuje się parametrem R na poziomie 0,054 m2K/W, oznacza to, ze panele powinny mieć R na poziomie max 0,09 m2K/W. Można dobrać podkład o jeszcze niższej wartość R jak Arbiton Multiprotec 1000 http://www.arbiton.com/produkty/podklady-podlogowe/multiprotetc-1001 (R na poziomie 0,006m2K/W) lub dodatkowo wyciszający podkład Arbiton Multiprotec Acoustic http://www.arbiton.com/produkty/podklady-podlogowe/36-multiprotec-acoustic (R na poziomie 0,01 m2K/W). Wówczas R dla paneli może być znacznie wyższe, bez strat na efektywności instalacji grzewczej. Temat ceny w stosunku do parametrów poruszał już w tym wątku inny użytkownik Forum. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Arbiton FloorExpert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts