peter08 30.12.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Dla tych paneli możesz założyć opór R ok. 0,05m2K/W. Aby doradzić rzeczowo w zakresie doboru podkładu potrzeba kilka danych - potrzeby cieplne budynku i wynikająca z tego moc cieplna podłogi, klasa izolacji pod i wokół podłogi, rozstaw rurek grzewczych, rodzaj zasilania oraz co bardzo istotne, równość - płaskość wylewki. Jeżeli tego nie uwzględnimy, to będziemy sobie bajki opowiadać. U mnie jest anhydryt na calej podlodze,5cm,pod nim 15cm grafitu 0.031 eps100,na pietrze 8cm,zasilanie to pompa ciepla PW,potrzeby cieplne budynku ...nie mam pojecia co to za parametr,rozstawienie rurek mam w większości domu co 10cm,w niektorych miejscach co 15cm. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez peter08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 30.12.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Jeśli chodzi o panele, to roztrząsanie między nimi różnic oporu cieplnego, mija się z celem, to pomijalne wartości. By osiągnąć podobną wydajność ogrzewania, rozstaw rurek pod panelami należy zagęścić o 5cm, w stosunku do takiej samej podłogi pokrytej płytkami. Różnice oporu między poszczególnymi panelami i podkładami, reguluje się wielkością przepływu na rotametrach, to znikome wartości.Energia z OP oczywiście nie ginie, nie ulatuje w kosmos, jeśli woda nie odda energii w podłodze, po prostu cieplejsza wraca do kotła, żadne straty.Krótko mówiąc, nie przejmować się danymi z tabelek paneli, tylko zagęścić rurki o 5 cm, ustawić temp na rotametrach, zapomnieć o tym i cieszyć się ciepłem, straty energii płytka-panel są niemierzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.12.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 U mnie jest anhydryt na calej podlodze,5cm,pod nim 15cm grafitu 0.031 eps100,na pietrze 8cm,zasilanie to pompa ciepla PW,potrzeby cieplne budynku ...nie mam pojecia co to za parametr,rozstawienie rurek mam w większości domu co 10cm,w niektorych miejscach co 15cm. Jak widać, zadbałeś o dobre izolacje, rozstaw rurek ok. To wszystko powoduje, że straty ciepła są małe a temperatura czynnika grzewczego stosunkowo niska. W tej sytuacji zadbaj o komfort akustyczny podłogi, ze stratami ciepła sobie odpuść, jak napisał poprzednik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 27.02.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witam, szukam podkładu na ogrzewanie podłogowe wodne które jest zatopione w wylewce mixokretowej (betonowej/cementowej), która jest niby równa ale tak nie do końca, zawsze się znajdzie jakąś minimalną nierówność, szczególnie przy narożnikach wylewki. Boję się wziąć za podkład , który ma 1mm grubości bo boje się, że to podkład bardziej pod "lustro" niż wylewkę z mixokreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts