Dawid K 29.10.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Hej, planuje remont mieszkania w bloku i zastanawiam się jakie wybrac okna, drzwi, materialy budowlane itp. Aby zwiększyć dzialania proekologiczne i zmniejszyc wydatki? Licze na przemyślane sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Polecam poszukanie rekuperatorów które działają przez "ścianę" tj zmniejszasz okno o te 20cm i dajesz rurę lub rury Wymiennik taki działa jak by powiedzieć punktowo czyli w danym pomieszczeniu i do około 40^2 powierzchni.W tedy możesz dać okna fix, lub w kuchni mały uchył i wyjdzie dobrze. w tedy jak będziesz miał wilgoć pod kontrolą przywal od środka z 10cm styro i będziesz grzał się od sąsiadów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komiks56 31.10.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Hej na pewno postaw na dobra izolacje powietrza, weż okna dobrze uszczelniające, dopasowane drzwi. Postaw tez na dobre ocieplenie stropów, poddaszy. Im mniej energii będzie wydobywac sie z twojego mieszkania, tym mniej bedziesz musiał wydac na jego ogrzewanie. Aha – warto pomysleć o podgrzewanych podłogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 31.10.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 ...daj sobie spokój z blokiem i buduj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Każdy jak by miał wybór i środki by się budował.Remont mieszkania w bloku to nie jest budowa i rząd zer nie ten.http://www.went-dom.pl/strona.php?45684 zobacz coś takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 31.10.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 http://www.went-dom.pl/strona.php?45684 zobacz coś takiego... Dawno temu myślałem o czymś takim, ale m.in. po forum doszedłem do wniosku, że to nie może działać - to co wdmucha zaraz zassie, nie wytworzy obiegu. Ale zupełnie poważnie zastanowiłbym się nad malutkim rekuperatorem w mieszkaniu, bo teraz żeby mieć jakiekolwiek świeże powietrze w sypialni pozostaje mi otwarte okno z zimnem, hałasem ulicznym i robactwem. Deweloper nawet nawiewników w sypialniach nie przewidział (a jedynie w kuchni i salonie), dałem we własnym zakresie, ale niestety gówno dają. Także tylko wizja wyprowadzki do jednorodzinnego mnie powstrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.11.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 No tak... też mnie to do głowy wpadło że tam gdzie zasysa powietrze to i wypuszcza...Nic kombinował bym z reku jest tu na forum temat o tym pewnie wiesz... Na razie stawiam na jakiegoś EBM'a jako wentylator tylko chcę przepłacić za wielkość aby mieć wolne obroty i ciszę przy dużej wydajności.Wiem wiem spada sprawność itp kwestia jeszcze do przemyślenia jakie fi wentylatorów i jaki wymiennik.Sterowanie jak by jest zapewnione oto się nie martwię.Łokna fiksy i i z trzema szybami lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaZet 07.11.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Jak będziesz wybierał sprzęty AGD i RTV to sprawdzaj uwage na parametry na etykiecie i jakie maja zużycie energii i wybierz te, które sa bardziej ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 07.11.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Przecież mieszkanie w bloku jest bardziej ekologiczne niż we własnym domu. Zużycie energii na m2 jest o wiele niższe niż w tak samo ocieplonym domu - znacznie korzystniejszy stosunek powierzchni użytkowej bloku do powierzchni przegród zewnętrznych. Również kwestie związane z remontami, odśnieżaniem, sprzątaniem są mniej uciążliwe - rozkładają się na większą liczbę rodzin. Inna sprawa czy faktycznie kosztuje mniej - ale to już jest związane z zarządzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.11.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Ale jakoś zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania nie chce być za bardzo ekologiczne, podobnie jak w przypadku ciepłej wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mass_trust 07.11.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Całkiem serio, to mieszkając w bloku, niewiele można zrobić, poza segregowaniem śmieci i wyłączaniem zbędnych urządzeń elektrycznych. Ocieplanie ścian od wewnątrz- fatalny pomysł. Przeginanie z parametrami stolarki też będzie bez sensu, jeżeli trzeba będzie ją rozszczelniać, żeby wpuścić powietrze na potrzeby wentylacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terryfoster 07.11.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Rzeczywiście nie wiele możemy zrobić w tej kwestii, sam obmyślałem jak żyć oszczędniej jedyne wyjście jak dotąd to segregacja śmieci, makulatura i papier są w cenie, może i są wahania aczkolwiek ja oddaje je za pieniądze tak samo jak i metal nie mówiąc już o aluminium. Pozdrawiam ekologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 08.11.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ale jakoś zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania nie chce być za bardzo ekologiczne, podobnie jak w przypadku ciepłej wody użytkowej. Nie wiem co masz na myśli z zapotrzebowaniem na ciepło do ogrzewania ? Znajomemu ocieplili wieżowiec 20 cm styro. Całą ubiegłą zimę miał zakręcone grzejniki a i tak było mu za ciepło (chyba efekt sąsiedztwa, a może po prostu to już pasywniak). Ja w swoim domu choćbym nie wiem co robił to tak miał nie będę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.11.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Nie wiem co masz na myśli z zapotrzebowaniem na ciepło do ogrzewania ? Znajomemu ocieplili wieżowiec 20 cm styro. Całą ubiegłą zimę miał zakręcone grzejniki a i tak było mu za ciepło (chyba efekt sąsiedztwa, a może po prostu to już pasywniak). Ja w swoim domu choćbym nie wiem co robił to tak miał nie będę.... Wyjątek reguły nie potwierdza. Bloki budowane są dziś na minimum ocieplenia, jakiego wymagają przepisy. Deweloperowi nie zależy na tym, by to zapotrzebowanie na ciepło zmniejszać. To nie budowa domu, w której w projekcie możemy sobie określić taką grubość izolacji, jaką nam serce dyktuje. To raczej efekt sąsiedztwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mass_trust 08.11.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 To raczej efekt sąsiedztwa. True. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts