Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafa na całą ścianę

damarel_d

Recommended Posts

Witam

Wymyśliłam sobie zabudować całą krótką ścianę (360 cm) w pokoju dziennym (jedynym), naprzeciwko dużego okna balkonowego, szafą do sufitu.

Problem w tym, że na tej ścianie są drzwi wejściowe do pokoju. Zabudowa musiałaby być rówież nad drzwiami, które sa oddalone od brzegu na 60 cm. Nie bardzo umiem sobie wyobrazić, jak by to miało wyglądać. Bardzo mnie to kusi, bo rozwiązałoby mi problem braku miejsca na przechowywanie wszystkich moich rzeczy. Czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem? Może gdzieś widzieliście w necie takie inspiracje?

Pozdrawiam

Można też to zrobić tak, ale to raczej antyprzykłady - jest ciężko i nieciekawie:

http://foto.favore.pl/2009/11/16/17/137727_1258390252875_o.jpg

http://images01.olx.pl/ui/12/11/15/1343062634_36490615_15-Szafa-wnekowa-zabudowa-wneki-szafa-na-wymiar-Komandor-Warszawa-.jpg

Wydaje mi się, ze w przypadku takiej zabudowy najlepszy efekt uzyskamy rezygnując z wszelkich "wystających" elementów, typu, uchwyty, uskoki, itp. na rzecz jak najbardziej jednolitej powierzchni bez wyraźnych podziałów. Coś takiego, jak na zdjęciu z różowym krzesłem.

Przepraszam, nie zrozumialam watpliwosci :-)

Na pewno chowa sie je w szafie. I tu sa dwie mozliwosci - albo zajmuje cale wnetrze szafy (cos w rodzaju starych bretonskich lozek), czyli chowa sie za trojka drzwi, albo sie je sklada na szerokosci "lamiac" je na dwie lub trzy czesci (szafa jest dosc gleboka) i wowczas zajmiuje tylko jej czesc . Innej mozliwosci nie widze :rolleyes:

@ damarel_d

Co do Twojego problemu to radzilabym zrobic te szafe w kolorze zblizonym do koloru sciany, bedzie wowczas mniej widoczna. Kolor uchwytow nie powinny kontrastowac z kolorem szafy.

Przepraszam, nie zrozumialam watpliwosci :-)

Na pewno chowa sie je w szafie. I tu sa dwie mozliwosci - albo zajmuje cale wnetrze szafy (cos w rodzaju starych bretonskich lozek), czyli chowa sie za trojka drzwi, albo sie je sklada na szerokosci "lamiac" je na dwie lub trzy czesci (szafa jest dosc gleboka) i wowczas zajmiuje tylko jej czesc . Innej mozliwosci nie widze :rolleyes:

@ damarel_d

Co do Twojego problemu to radzilabym zrobic te szafe w kolorze zblizonym do koloru sciany, bedzie wowczas mniej widoczna. Kolor uchwytow nie powinny kontrastowac z kolorem szafy.

Z tego co pamietam to w pokoju dzieciecym, ktory jest za szafa, jest zbudowany podest, i lozko sie tam po prostu wsuwa... :)

Witam

Dziekuję za odpowiedzi.

Myślę, że taka szafa nie przytłoczy za bardzo wnętrza, nad drzwiami też musiałby być jakby pawlacz.

Nie wiem tylko jaki to system otwierania drzwi.

http://images40.fotosik.pl/1854/808f6659def7b8bbmed.jpg

Znalazłam też zdjęcie szafy z lustrami, tu widać jak to wygląda z drzwiami w środku.

http://images48.fotosik.pl/470/f11d30c3c60e3d87med.jpg

Pozdrawiam

Bardzo dziekuje asizo za podanie strony.

A tak swoja droga to ludzie maja fantazje godna szczerego podziwu. Chapeau bas dla nikki55! Rumienie sie, ale nigdy bym nie wpadla na pomysl, ze lozko moze latac z jednego pokoju do drugiego :x

Ladnie wyglada ta szafa z pierwszego zdjecia. Drzwi moze rozsuwane?

Ojej, przecież to nie mój pomysł :no:

Ja tylko zapytałam. Fakt - przyszło mi na myśl, że łózko wędruje między pokojami, ale nijak w tym sensu nie mogłam się dopatrzyć.

Jak widać: "potrzeba matką wynalazku" :rolleyes:

A swoją drogą... jestem szczęśliwa, że mam stabilne łoże ;-)

Wracając do tematu. Myślę, że pomysł na zabudowę ściany jest bardzo fajny. Najbardziej podoba mi się pierwsza propozycja.

Edytowane przez nikka55

Witam

Ciekawiej wygląda zabudowa całej ściany z drzwiami przesuwanymi jednolitymi tzn. łącznie z zasłonięciem otworu wejściowego zamiast drzwi wewnętrznych. Wersja z pawlaczem wygląda mniej ciekawie. Kolorystyka powinna być raczej jasna. Dzięki temu zabudowa nie będzie przytłaczająca. Trochę przykładów, pomysłów jest na reklama - moderowano]

Edytowane przez joliska

Ojej, przecież to nie mój pomysł :no:

Ja tylko zapytałam. Fakt - przyszło mi na myśl, że łózko wędruje między pokojami, ale nijak w tym sensu nie mogłam się dopatrzyć.

Jak widać: "potrzeba matką wynalazku" :rolleyes:

Szacun za wyobraźnię i myślenie lateralne :) Nieważne że nie Twój pomysł, ale załapałaś ideę, a ja nie.