Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nadal mnie nie przekonałeś więc zakładaj koła i paski, ja zrobię bez ;)

PS. Z tego co pamiętam z dawnych czasów, w tym zakresie obrotów dla 15kW potrzebujesz co najmniej 4 pasów "siedemnastek" (B) równolegle, a sam mówisz że nie ma 2. identycznych...

Edytowane przez wihajster
PS
  • Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Popieram kolegę wihajster. Najpewniej, najprościej, najlepiej połączyć prądnice z silnikiem sprzęgłem osiowym. A że się da pasem.. Nie da się podobno tylko hełmu na lewą stronę. Często widzę jak pracują przekładnie pasowe, które przenoszą 1MW. Tylko po co sobie komplikować życie?

" Tylko po co sobie komplikować życie? "

No, po co?

Silnik ma największy moment przy 2700.

Prądnica powinna pracować przy 1500

Wiesz co będzie jak zrobisz tak, jak radzisz i na prądnicę wrzucisz spore obciążenie?

Klęknie i nie wstanie!

Jak coś konstruować, to tak, aby działało dobrze.

Mnie to że czasem działa nie wystarcza.

A poza tym...

Moja Gce nominalnie kręci się w LEWO.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Witam Towarzystwo,

jak ktoś ma smykałkę i czas, to może sobie sobie zrobić sam agregat prądotwórczy (np wg w/w wskazówek)-jednak jeśli sami tego nie zrobimy , to możemy kupić cuś takiego :

https://agromoc.pl/pl/agregaty-pradotworcze-diesel/agregat-pradotworczy-oasis-188-400v

Kolega zapłacił za w/w model po targowaniu 4500 pln brutto.Sprzęt działa w pełni automatycznie-odpala PC na nowo ,zaraz po zaniku energii.Ma panasa T-cap 9kW H 1fazowy

Pzdr

PS

Sorry za reklamę-chciałem pokazać konkretny przykład

Silnik ma największy moment przy 2700.

Prądnica powinna pracować przy 1500

Dobiera się tak silnik aby miał wystarczający moment przy obrotach znamionowych prądnicy. Lub licząc się z tym tak dobiera się moc znamionową zespołu, aby "nie klęknął". Prościej generator jest tak mocny, jak jego najsłabszy element.

Jeśli chodzi o lewe obroty -prądnice - nie można jej napędzić z drugiej strony? Albo podłączyć "od przodu"(strony rozrządu?) silnika ;) ?

Zastanawiam się po co w rowerach wymyślono przerzutkę skoro napęd bezpośredni jest najlepszy i najprostszy.

Po co rowerzyści komplikują sobie życie. :)

Wow , trzeba dać znać inżynierom z cat'a żeby przy swoich generatorach stosowali przerzutki. Jacy to gamonie, a Ty taki bystry...

Edit. Adam jakoś mnie przyćmiło - jaki to problem dla prądnicy, że pójdzie "w prawo" ;)

Edytowane przez mac_612

" Adam jakoś mnie przyćmiło - jaki to problem dla prądnicy, że pójdzie "w prawo" "

Problemik.

Do pokonania...

Szczotki trzeba mu przenieść na inne miejsce.

Wzbudzenia.

Rozumiem, znasz dobrze te Gce...

Adam M.

Skup się trochę. Prądnice ma Adam, a wihajster ma silnik.

Pewnie nie więcej niż 1/3 tych 40kW będę miał na wale do wykorzystania ale to i tak znacznie przekracza potrzeby własne.

I byś przeczytał co napisałem wyżej bystrzachu to byś się dowiedział, że z tych dwóch elementów szło by stwożyć całkiem mocny jak na potrzeby domowe ok 10kW agregat, który pracowałby na niskich obrotach, z umiarkowanym apetytem na paliwo i bez upierdliwej przekładni pasowej.

Inwerter to jak LOS da, ale twierdzisz inaczej (przeczytawszy artykuły) to nie będę polemizować ;)

czy uwazasz ze w "instalatorze" pisza debile którzy się nie znają ? co wiecej jakos argumentow nie przedstawiles wiec trudno mi zestawic te opinie

Moja tez jak sprawdzilem działa jak roznica miedzy fazami znacznie przekracza 10%

"Prądnice ma Adam, a wihajster ma silnik."

Mam i silnik i prądnicę i przekładnię...

Czasu nie mam, aby to dokończyć.

Sporo jeszcze zostało dłubania.

Adam M.

"Prądnice ma Adam, a wihajster ma silnik."

Mam i silnik i prądnicę i przekładnię...

Czasu nie mam, aby to dokończyć.

Sporo jeszcze zostało dłubania.

Adam M.

Wiem czytałem parę lat temu. Ko-generator z możliwością zasilania gazem drzewnym. świetny pomysł na czasy postapokaliptyczne. Ale najbardziej mi się podobał pomysł na generator czasu wstecznego, czy jakoś tak;)

:bash: Nie ma wybranej konkretnej. Obroty wynikają z rodzaju prądnicy, a właściwie z ilości par biegunów - 3000. 1500. 1000. 750. 600. 500. 375. 300. 250...

Znasz charakterystykę posiadanego przez kolegę silnika, że uważasz, że przy 1500obr nie ma tych 10KM? Dla ułatwienia podpowiem, że moc w silniku wolnossącym narasta w przybliżeniu prawie liniowo do obrotów. Co innego silniki turbodoładowane... Wszystko się da zgrać i to bez przerzutek Ale już trochę offtop.

"Wiem czytałem parę lat temu. Ko-generator z możliwością zasilania gazem drzewnym. świetny pomysł na czasy postapokaliptyczne. Ale najbardziej mi się podobał pomysł na generator czasu wstecznego, czy jakoś tak"

:lol: :lol: :lol:

Generator czasu ujemnego!

:lol:

I... nie na holcgaz a na.. wodę.

Konkretnie HHO.

Idę zrobić tę fotkę flaków i wstawię...

Adam M.

Skupcie się na istocie problemu.

Na bałagan nie patrzeć!

IM007289.jpg

IM007290.jpg

IM007291.jpg

Są cztery paski... Dziewiętnastki.

Adam M.

Skupcie się na istocie problemu.

Na bałagan nie patrzeć!

[ATTACH=CONFIG]406431[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]406432[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]406433[/ATTACH]

Są cztery paski... Dziewiętnastki.

Adam M.

Adam przegapiłem może moment i zapytam na co pali ten silnik?

Stoi.

Nie pali... Ja palę.

Na ścianie mam rurkę CNG.

Od tego zacznę.

Prototyp elektrolizera (imponujący ale z błędami) na razie utknął w Szczecińskim.

Nie wiem, czy nie zrobię docelowego jeszcze raz.

Mogę go puścić na CNG, LPG, klasycznie - na benzynie, i docelowo na HHO.

Na wodór też by poszedł...

Nawet, jakbym się uparł, to na acetylenie bym go odpalił. Tylko po co?

Bufor-akumulator na spawalni się kurzy... Tonowy.

A mnie w łapy zimno!

Czekam do wiosny i pogonię do zwycięstwa.

Adam M.

tn_full_neon_iceman_vs_knresize.jpg

Ciężko znaleźć wykres tego silnika zaczynający się od niskich obrotów. Powyżej widzimy, że ta ośmiozaworówka przy 1.5kobr dysponuje już ponad 25hp co w zupełności wystarcza na ten nastu kilowatowy agregat. Bez przekładni pasowej, ekonomiczniej, ciszej... Kwestia tylko jak będzie się zachowywał silnik po zmianie sposobu zasilania - tylko, że w tym (konkretnym, Adamowym) prostota i niezawodność nie jest priorytetem ;)